Jak nejlépe ušetřit za energie? Neperte ve špičce a používejte mikrovlnku, radí expertka

Věděli jste, že spotřebu energie ovlivňuje i doba, kdy používáte například myčku či pračku? Pokud alespoň trochu můžete, dejte si pozor, v jaké hodiny tyto spotřebiče zapínáte. Kdy byste je měli nechat odpočívat, abyste ušetřili?

Ceny energií raketově rostou a spolu s nimi i potřeba lidí zjišťovat, jak co možná nejvíce ušetřit. Existuje několik tipů, které nám pomohou snížit ceny účtů za energie a jedním z nich je dávat si pozor na čas, kdy používáme domácí spotřebiče. Alice Beer je odbornice, která se objevila v televizním pořadu This Morning a v rozhovoru poskytla praktické rady, které mohou pomoci v boji proti rostoucím cenám.

Jak se na energiích snaží ušetřit celebrity?

Každý den využíváme elektrická zařízení, která nám usnadňují chod domácnosti. Jejich spotřebu však můžeme ovlivnit. Jak na to? „Základní pravidlo zní – nikdy, skutečně nikdy nenaplňujte pračku či myčku jen z poloviny a využijte celou její zásobárnu. Pochopitelně tak spotřebujete mnohem méně energie,“ upozornila Alice Beer. Lidem dále doporučila, aby dávali přednost myčce před ručním mytím nádobí. „Je to efektivnější, zvláště když necháváte pouštěný kohoutek,“ upozorňuje expertka.

Dalším skvělým způsobem, jak ušetřit, je podle ní navařit si větší množství jídla dopředu, naporcovat si ho do krabiček a uložit do lednice. Když se jídlo později rozhodnete ohřívat, určitě zvolte raději mikrovlnnou troubu než vařič – dle odbornice se opět jedná se o mnohem levnější způsob.

Dolehla na vás energetická krize? Máte vážné obavy, že kvůli inflaci a rostoucím cenám neuživíte svou rodinu? Chcete dát návod ostatním, jak právě vy složitou situaci zvládáte? Pokud máte zájem, podělte se o své životní příběhy a napište nám na lifestyle@iprima.cz. Nezapomeňte uvést kontakt na sebe a informaci, z jakého regionu ČR pocházíte.

Na čase záleží

Existují takzvané časové špičky, kdy většina lidí přijde z práce a vaří si večeři. Za ty se považuje čas mezi šestou a osmou hodinou večerní. Alice Beer proto radí, abyste si jídlo raději udělali buď o něco dříve, nebo později. Především zdůrazňuje, abyste se v tomto časovém úseku alespoň vyvarovali používání myčky či pračky. Jelikož mají domácnosti podobný harmonogram, jedná se o nejkritičtější dobu pro zapínání těchto pomocníka. Pokud tedy alespoň trochu můžete pozměnit své stravovací návyky nebo čas používání zmíněných, udělejte to. Vaše peněženka vám poděkuje.

V zimním období je dalším rozhodujícím faktorem také topení. „Jedna z pěti domácností má doma nastavenou teplotu na 22 stupňů. To jsou teploty na Lanzarote!“ vykřikla během pořadu Alice Beer. „Měli byste mít doma kolem 18 stupňů,“ doplnila. V praxi je tedy lepší, když si na sebe vezmete raději mikinu a teplé ponožky, než abyste zbytečně zvyšovali teplotu. Expertka tvrdí, že podle závěrů jejího týmu snížením teploty o jeden stupeň v současnosti ročně ušetříte v přepočtu až 2 300 korun.

Klasické radiátory s otočným kolečkem přitom zapínejte pouze v místnosti, kde trávíte většinu času. V ložnici, jídelně či na chodbě je pouštět vůbec nemusíte. Tento praktický tip vám také ušetří spousty peněz. Aktuálně bohužel žijeme v době, kdy musíme přemýšlet nad každým krokem a snažit se myslet úsporněji než kdy předtím. Výše uvedené rady by tak mohly zajistit, že účty za elektřinu nebudou tak vražedné.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.