Celebrity

14. října 2022 10:15

Tomáš Durčák

Nejchudší Vánoce, jaké pamatujeme. Za co všechno si letos připlatíme?

Ceny vánočního kapr

Vysoké ceny energií a inflace se nepochybně podepíší na tom, že všechny domácnosti budou letos během vánočních nákupů muset sáhnout hlouběji do peněženky. Neplatí to přitom jen o dárcích, ale i o cukroví, bramborách nebo kaprovi, tedy o věcech, které k českým Vánocům neodmyslitelně patří.

Dle ekonoma Lukáše Kovandy se dopady současné krize dotknou milionů českých domácností, pro které půjde o svátky, jaké už dlouho nepamatují. „Valná většina i středně příjmových domácností se bude muset smířit s tím, že toto budou jednak nejdražší Vánoce v historii kvůli inflaci, ale i nejchudší Vánoce za řadu posledních let,“ řekl Kovanda webu CNN Prima NEWS.

Velkou měrou se nad tím, že pravděpodobně téměř všichni nalezneme pod stromečkem méně dárků a na prostřeném stole méně honosné vánoční hody, podepíše energetická krize. „Místo aby si rodiny kupovaly dárky, vánoční pečivo nebo cukroví, budou muset platit vysoké zálohy za energie,“ vysvětlil Kovanda s tím, že oproti Vánocům si pravděpodobně ještě pohoršíme o příštích Velikonocích.

Účty za energie mohou znamenat nebývale chudé svátky

Nejde přitom jen o to, že si lidé koupí o jeden dárek méně nebo neupečou tolik cukroví. Už nyní existují ve společnosti lidé, kteří se nacházejí na hranici důstojného přežití. „Jedná se zejména o seniory, samoživitele a mladé rodiny s dětmi,“ vyjmenoval nejohroženější skupiny ekonom a připustil, že situace se v následujících měsících bude ještě nadále zhoršovat.

Lukáš Kovanda nečeká absolutní kolaps ekonomiky a velkou hospodářskou krizi. Podle něj nakonec situaci zvládneme. „Přesto si lidé budou muset zvyknout na horší životní úroveň, než na jakou byli zvyklí,“ uzavřel svou ne příliš optimistickou vánoční vyhlídku.

Dolehla na vás energetická krize? Máte vážné obavy, že kvůli inflaci a rostoucím cenám neuživíte svou rodinu? Chcete dát návod ostatním, jak právě vy složitou situaci zvládáte? Pokud máte zájem, podělte se o své životní příběhy a napište nám na lifestyle@iprima.cz. Nezapomeňte uvést kontakt na sebe a informaci, z jakého regionu ČR pocházíte.

Za tradiční vánoční pokrmy si letos připlatíme

Jeho pesimismus však nevychází jen z osobního dojmu, nýbrž i z jasných faktických čísel, které z cenovek v obchodech všichni velmi dobře známe. Dle Českého statistického úřadu (ČSÚ) letos například cena cibule v srpnu meziročně dosáhla zvýšení o 42 % a brambor o 12 %. České hospodyňky se tak musí připravit na to, že suroviny na tradiční bramborový salát je letos vyjdou citelně dráž.

To samé platí i o kaprovi k vánoční večeři. „Pro letošní rok odhaduji, že se bude cena kapra pohybovat někde mezi sto třiceti, sto čtyřiceti korunami, což odpovídá růstu nákladů hlavně na krmiva a pohonné hmoty. Navíc všichni čekáme, jak dopadnou ceny energií,“ řekl agentuře ČTK Rudolf Provázek ze společnosti Fish Market.

„Rok bude podprůměrný,“ dodal Provázek v souvislosti s celostátními českými výnosy z výlovu pro rybáře. Meziročně si tedy Češi za tradiční vánoční rybu připlatí přibližně deset až dvacet korun za kilogram.

Plány na pečení vánočního cukroví nejspíš změní také fakt, že mouka, cukr či máslo aktuálně dle dat ČSÚ patří mezi nejrychleji zdražující potraviny. Kilogram mouky dnes vyjde v průměru na více než 21 korun, stejné množství moučkového cukru ještě o korunu více a 250gramové balení másla již svou cenou pokořilo 55 korun. Meziročně jde o nárůst o desítky procent.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.