Životní styl

5. listopadu 2022 09:55

Tomáš Durčák

3 největší chyby, které doma děláte, když se snažíte šetřit energiemi

Dnešní ceny za energie i obavy z jejich dalšího růstu způsobují, že se prakticky všichni snažíme doma fungovat tak, abychom jimi šetřili. Někdy však snaha uspořit může nejenže vyjít zcela naprázdno, ale dokonce vám může i uškodit. Do čeho se už raději nepouštět?

1. Rozčarování z maličkostí

V chodbě se svítí, někdo nechal v zásuvce nabíječku, i když nic nenabíjí anebo jede myčka, jelikož se někomu nechtělo umývat pár kousků nádobí ručně. Rozčilovat se kvůli každému detailu nemá ani při snaze spořit energiemi smysl. Za (doslova) pár uspořených korun nervy a stres nestojí. Zvlášť pokud nemáte vyřešené základní energetické záležitosti vašeho obydlí.

„Nemá například smysl řešit, když někde v chodbě zbytečně svítí led žárovka. To žádné znatelné energetické úspory nepřinese. Lidé se zbytečně stresují s žárovkou, zatímco jim během dvou tří dnů, kdy nejsou doma, jede tepelné čerpadlo nebo elektrokotel,“ upozorňuje Ondřej Pěnička ze společnosti zajišťující energetickou správu komerčních budov.

Místo drobností je raději vhodné mít přehled o tom, kolik energie ten který spotřebič využije, kde jsou snahy o šetření zbytečné a čím naopak spotřebujete zdaleka nejvíc energií.

2. Svíčky místo žárovek

Naši předkové bez elektřiny také museli nějak svítit, že ano. Tak proč si doma místo světla nerozsvítit pár svíček? Celý tento nápad má hned několik háčků. Předně je potřeba vědět, z čeho jsou vámi zvolené svíčky vyrobené. Nejlevnějším a nejrozšířenějším materiálem svíček je dnes parafín, který je získávám z ropy a nikoho zpravidla ani nenapadne, že by mohl být nebezpečným.

Při hoření parafínu však vznikají v malém množství zplodiny obsahují toluen, benzen, formaldehyd či oxid uhličitý. Proto je vhodné i po hoření jedné jediné svíčky danou místnost vyvětrat. Zejména jedná-li se o malou místnost. Existují dokonce studie, které výpary z parafínových svíček spojují s vyšším rizikem vzniku rakoviny.

Rozhodně byste proto takové svíčky neměli zapalovat ve větším množství ve velmi malé místnosti, například v koupelně, kde může koncentrace výparů ve vzduchu velmi rychle stoupnout z drobných na potenciálně zdraví škodlivé hodnoty. Z pohledu uvolňovaných látek jsou za nejméně závadné považovány svíčky ze včelího vosku, u nichž se však musíte připravit na vyšší cenu.

Dalším faktorem, který není možné zanedbat, je skutečnost, že svíčky představují reálné riziko požáru. Každou hořící svíčku byste měli mít neustále na očích a po dobu, kdy hoří, neopouštět danou místnost. Tím posledním, co lidé spořící energií totiž chtějí místo vyššího účtu za elektřinu řešit, je vyhořelé bydlení kvůli svíčce a nepozornosti. Zvlášť když si místo svíčky mohou rozsvítit moderní LED žárovku, která vydrží svítit řádově až 15 000 hodin a oproti zastaralým žárovkám spotřebuje až sedmkrát méně elektřiny.

3. Větrání je zásadní bez ohledu na pokojovou teplotu

Větrání vnitřních obytných prostor našich domovů patří k nezbytným úkonům, které bychom (pokud je obýváme a používáme) měli každý den provádět. Představa, že omezením nebo úplným ukončením větrání udržíte teplo v pokoji a méně protopíte, je přinejmenším mylná, ne-li přímo riziková.

Za prvé je čerstvý vzduch velice důležitý pro lidské tělo. Nedostatečné větrání znamená, že se vám v místnostech hromadí vydýchaný, vlhký vzduch. Jeho následkem můžete začít pociťovat častější bolesti hlavy, neschopnost soustředit se a horší spánek. Hromadění vlhkého vzduchu může být zároveň škodlivé i pro samotnou budovu, v níž bydlíte. Zejména novostavby a zateplené, dobře utěsněné budovy pravidelné větrání přímo vyžadují, jinak riskujete kvůli přílišné vlhkosti vznik plísní či dalších neduhů.

Tepelné ztráty při větrání přitom nemusí být nikterak veliké. Jen je potřeba vědět, jak v zimě správně větrat. Jak upozorňuje Ondřej Pěnička, základem při efektivním větrání je nejdříve zastavit topení a až poté otevřít okno. Necháte-li topení zapnuté i během větrání, může se to negativně projevit na vaší spotřebě.

„Člověk se rozhodne na pár chvil otevřít okno a nechce se mu kvůli tomu vypínat topení. Zatímco oknem vniká do místnosti chladný vzduch, dostane od něj termohlavice topení pokyn sepnout a topení ještě zvýší svůj výkon, aby udrželo v místnosti přednastavenou teplotu. Tím pádem se místnost po zavření okna přetopí a člověk jej za chvíli zase otevře, protože je mu horko. Topný režim se tak úplně rozhodí,“ vysvětluje Pěnička.

Proto je na místě před větráním topení zastavit a v zimních měsících větrat dle pravidla, čím je venku chladněji, tím intenzivněji a zároveň kratší dobu větráme. Při vysokých mrazech může stačit (po vypnutí topení) udělat ve vašem domově otevřením oken průvan třeba jen na 30 sekund. Do místností se dostane dostatek chladného, čerstvého vzduchu, ale za půl minuty vám v obydlí rozhodně neudělá arktické podmínky. Po uzavření oken můžete topení opět pustit.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 11. 5. 2024

Berani, dnes může přijít příliš mnoho pozvánek na společenské akce. Možná to bude jeden z večerů, kdy si budete chtít odpočinout doma, ale nebudete chtít nikoho odmítnout. Každé pozvání analyzujte. Zvažte místo, hostitele, ostatní hosty – cokoli, co vám připadá nejvýznamnější. Zúčastněte se jen těch, o kterých si myslíte, že se vám budou opravdu líbit. Řiďte se svým srdcem.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.