Životní styl

16. listopadu 2022 11:35

Eliška Reiglová

Jaká bude letošní zima? Sledujte vaši kočku, ta už odpověď zná

Meteorologové nejsou neomylní, ale to se nedá říct o přírodě. Kdo chce vědět, zda zima bude tuhá, či naopak mírná, může pozorovat znaky ve svém okolí a později zjistí, že předpověď si s ohledem na ně vytvořil vskutku spolehlivou. Například majitelé koček mají doma v podstatě meteostanici.

Příroda před příchodem různých ročních období dává znamení o tom, co od ní můžeme očekávat. Nejen venkovní zvířata a jejich chování mohou předznamenat, jaká zima nás čeká. I majitelé domácích koček si mohou na svých mazlíčcích všimnout znaků, které napoví, zda bude zima tuhá a zda už přišla.

Pokud má přijít tuhá zima, nehledě na to, zda kočka žije jen uvnitř či chodí ven, začne mít výrazně větší apetit. V případě, že ji neustále vidíte u misky a žadoní o další jídlo, můžete počítat s tím, že přijdou mrazy. Zima se pak na kočce podepíše i tak, že místo obvyklých až 16 hodin denně jich může prospat i 20.

Jak poznat, že přichází tuhá zima

Podle portálu Farmer's Almanac si pěstitelé domácí zeleniny a majitelé polí mohou prvních varování před tuhou zimou všimnout dříve než kdokoliv jiný. Pakliže cibule či kukuřice mají silnější slupky než obvykle, mírnou zimu si neužijeme. S těmito položkami koupenými v obchodech však při odhadu nepochodíte, nevíte, v jakých podmínkách byly pěstované.

Už ve druhé polovině léta lze také podle chování přírody odhadovat, jaká zima nás čeká. Například časté mlhy v srpnu mají předznamenávat, že zimní měsíce přinesou četné a silné sněhové přeháňky nebo i bouře.

Kdo rád pozoruje nebe, může si všimnout duhově zbarvených kruhů jak okolo slunce, tak okolo měsíce. Tento jev není příliš častý, když ale pozorujete jeho opakování, předznamenává, že následující týdny se neobejdou bez sněhu.

Zvířata a mráz

I obecně neoblíbená zvířata mohou být užitečná k zimní předpovědi počasí. Pokud venku vidíte silnější pavučiny než obvykle, často ještě skládané přes sebe, nebo pozorujete, že se vám pavouci od konce léta domů stěhují ve větších počtech než je obvyklé, vězte, že jde o jejich důmyslnou taktiku, jak se uchránit před velkým chladem.

Pakliže chodíte pravidelně okolo vody, můžete si všimnout i nepřítomnosti kachen. Dříve divoké kachny do teplých krajin odlétaly běžně, nyní ale s postupujícím globálním oteplováním často přezimuji v tuzemských podmínkách. Pokud tedy vidíte, že kachny přece jen míří na jih, zima bude drsná. Zkušení ornitologové ale sledují i jiné ptáky. Datli například před mrazy společně datlují do jednoho stromu, což běžně nedělají.

Podívejte se, jak statečné jsou kočky:

Sdílejte článek
Štítky kočka příroda počasí zima mráz zvířata jaká bude zima

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.