Vánoce

13. prosince 2023 06:00

Eliška Reiglová

Jak si ulevit od vánočního stresu? Vnímejte vlastní potřeby i emoce, radí odborníci

Ačkoliv mají být Vánoce svátky klidu a pohody, pro leckoho představují z mnoha důvodů pravý opak. Kouzlo svátků zkrátka nepohltí nikoho, komu dělají starosti peníze, nedostatek času, nebo třeba představa úklidu. Psychologové naštěstí radí, jak si od stresu přicházejícího s adventem ulevit.

Podzimní splín se může poměrně snadno a nepozorovaně přenést ve vánoční. Všichni se soustředí především na to, aby udělali radost svým blízkým a nijak je nezklamali třeba tím, že nenaplní jejich očekávání. Mnohdy přitom ale zapomínají myslet na sebe a své potřeby a nepřipouští si vlastní negativní pocity.

„V tomto období je důležité si uvědomit, že vaše potřeby jsou stejně důležité jako potřeby ostatních, a uznat hodnotu svých pocitů. Klíčové je přestat nasazovat falešný úsměv a potlačovat to, co vás trápí. Když negativním emocím dáte název, jako zklamání nebo osamělost, nebudou nad vámi mít takovou kontrolu,“ řekla psycholožka Megan Logan magazínu First For Women.

Stejně jako jsou lidé během svátků vstřícní a milí k ostatním, měli by takoví být i sami k sobě. Teprve pak je možné se opravdu konečně začít radovat z toho, jak kouzelné Vánoce jsou. A existují způsoby, jak si lepší náladu i navzdory některým okolnostem zajistit a stresu se alespoň zčásti zbavit.

Finance

Ať už jde o nákup surovin na přípravu cukroví a štědrovečerní večeře, nebo o shánění dárků, Vánoce jsou finančně náročné a lidé mnohdy uvažují nad tím, jestli si je mohou dovolit a v čem se kvůli větším výdajům budou muset později omezit. „Je snadné propadnout iluzi, že to, kolik za naše blízké utratíme, dokazuje, jak je máme rádi,“ řekla finanční terapeutka Lindsay Bryan-Podvin.

Místo financí je lepší se soustředit na navození a zachování dobré atmosféry. „Představte si pocity, které chcete prožít, ať už je to pohodlí, nebo smích. Tato vizualizace vám pomůže smýšlet nad skutečnými hodnotami. Řekněte si, že ač jste kvůli nákupu jídla o nějaké peníze lehčí, odměnou vám byl hezký zážitek,“ dodala.

Povinnosti

Předvánoční shon bohužel není žádný mýtus. Nákupy, setkávání s přáteli, dohánění práce, zdobení domu, to všechno dá člověku pořádně zabrat. „Cítíte-li se pod tlakem, realisticky se zamyslete nad svými emocionálními a fyzickými možnostmi. Pak sami sobě dovolte nastavit si zdravé hranice,“ radí knižní autorka a motivační řečnice Lysa TerKeurst.

„Pokud vás čeká například setkání s rodinou, které by mohlo skončit vyhrocenou debatou, nebojte se ohradit. Při rozebírání určitých témat může dojít k třaskavým diskuzím nebo vám jednoduše mohou zkazit náladu. Lidé by se v tomto ohledu měli navzájem respektovat a nerýpat do něčeho, co komukoliv u stolu může být nepříjemné,“ doplnila.

Truchlení

Obzvláště během svátků si lidé mnohdy vzpomenou na své blízké, kteří na tomto světě už nejsou, a propadnou smutku, že s nimi další Vánoce neoslaví. „S Vánocemi přichází i nostalgie, takže ať už jste si prošli ztrátou nedávno, nebo už před mnoha lety, velmi pravděpodobně začnete znovu truchlit,“ vysvětlila psychoterapeutka Nancy Colier.

Potlačování těchto emocí se nevyplatí, je potřeba jim dát volný průběh. „Když si dovolíme truchlit, smutek odejde stejně jako přišel. Je to jako dešťová přeháňka. Za zesnulé zapalte svíčku nebo za ně nechte prázdnou židli u stolu. Tyto rituály je pomáhají uctít a uvolňují cestu radostnějším pocitům. Štěstí můžete cítit, i když truchlíte, aniž byste se pak cítili provinile,“ poradila.

Nejistoty

Na Vánoce se lidé často scházejí se členy rodiny a přáteli, které předtím klidně i celé měsíce neviděli. Pochopitelně se tak mohou obávat, že si na nich všimnou nějakých změn, obzvlášť třeba v případě, že přibrali. „Jakákoliv fyzická změna nás zcela pochopitelně vede k obavám, že za ni budeme odsuzováni,“ uvedla Judith Matz, terapeutka zaměřená na poruchy příjmu potravy.

Je proto obzvlášť nutné si připomínat, že hodnota člověka nezáleží na vzhledu. „Zeptejte se sami sebe, čeho si všímáte na ostatních. Zřejmě to bude například smysl pro humor nebo jejich úsměv, nikoliv hmotnost či vrásky. Tak to mají často i jiní lidé. Tohle smýšlení pak převeďte na sebe a uvědomte si své kvality,“ dodala Matz.

Podívejte se, jak vypadaly svátky za socialismu:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 7. 5. 2024

Možná cítíte touhu po cestování a toužíte po něčem novém a odlišném ve svém životě. Nemůžete si pomoct, ale fádní rutina vás trochu nudí. Pokud toužíte po dobrodružství, proč si nenaplánovat exotický výlet? I když na to teď nemáte peníze, můžete začít s průzkumem. Už jen vědomí, že se tam jednou vydáte, vám pomůže zvednout náladu, Berani.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.