Vánoce

8. prosince 2023 06:30

Eliška Reiglová

Jak přežít firemní vánoční večírek: Mějte parťáka a nežádejte šéfa o zvýšení platu

Kolik Češi utratí za Vánoce

Společně s adventem přichází také období nejrůznějších vánočních večírků, včetně těch pracovních. Především pro introvertní osoby to ale není šťastné ani veselé. Jak bez ostudy a výčitek přežít párty, na které byste podle společenských konvencí neměli chybět?

Vánoční večírky jsou neodmyslitelnou součástí svátků. Alkohol během nich obvykle teče proudem, nouze není ani o jídlo a družit se je v podstatě povinností. Jak je ale přežít, když nejde zrovna o váš šálek kávy a mnohem raději byste volný čas strávili doma? Stačí změnit přístup a můžete si ho dokonce i užít, jak řekli odborníci portálu The Irish Times.

Ukažte se

Vůbec nepřemýšlejte nad tím, že byste na vánoční večírek nedorazili. Účast je důležitá z mnoha důvodů. „Dovolí vám to poznat kolegy v uvolněnějším prostředí, seznámit se s nimi, získat konexe a dozvědět se informace, které byste běžně v kanceláři nezjistili,“ říká kariérní kouč a byznys mentor Ronan Kennedy.

„To, že se vůbec dostavíte, ukáže vašim kolegům, že o ně máte zájem i jako o osoby, že vám na nich záleží i mimo zaměstnání. Lépe se tak vybuduje důvěra a také si tím zajistíte o něco příjemnější pracovní prostředí,“ dodává Kennedy s tím, že takový vánoční večírek může prolomit spoustu ledů.

Žádný nátlak

Především pro introverty je představa večírku s lidmi, které víceméně nezná nebo je s nimi ve styku jen v zaměstnání, velmi nepříjemná. „Nemusí se z vás stát hvězda večera a lev salónů. Pozorujte, naslouchejte, sem tam něco řekněte. Role baviče se budou chtít ujmout jiní lidé a kolem nich se můžete s klidem pohybovat,“ radí psycholožka Sile Walsh.

Najděte si parťáka

Máte-li v práci kolegu, v jehož přítomnosti se cítíte dobře a dokážete si s ním povídat, udělejte si z něj při této příležitosti parťáka. Můžete spolu na večírek třeba už přijít, domluvit si společnou dobu odchodu a dbát na to, abyste se cítili příjemně. „Ve dvou se to lépe táhne a podobné společenské události jsou toho důkazem,“ vysvětluje Kennedy.

Zůstaňte pozitivní

Je vědecky dokázáno, že když se člověk cítí ohroženě, soustředí se na rozdílnosti. Proto může hostům pracovních vánočních večírků připadat, že se do žádné konverzační skupiny nehodí. „Cítíte-li se odmítnutí, zkuste se začít soustředit na to, co máte s lidmi společného. Naslouchejte jim, a když budete cítit, že máte k tématu co říct, zapojte se. Osamoceným postáváním v koutě nic nezískáte a dobrý dojem neuděláte, ani si ho neodnesete,“ tvrdí Walsh.

Připravte si témata

Není nic trapnějšího než ticho, které nastane, když si s lidmi už nemáte co říct. Proto ještě před večírkem doma zapřemýšlejte nad tím, o čem byste se s kolegy mohli pobavit. Může jít například o zajímavý článek, skvělý seriál či nějakou událost ze světa. Probírat můžete i soukromější témata, třeba výchovu dětí.

„Ať už jste z pracovní sešlosti jakkoliv nervózní, rozhovory na vybraná témata doma nenacvičujte. Vytratí se pak z nich autentičnost a i když neřeknete nic špatného, lidé získají zvláštní dojem a nebudou schopni s vámi navázat spojení. Z toho pak pro ně i pro vás může vzejít pocit úzkosti,“ varuje Sile Walsh.

Vyhněte se hádkám

Stejně jako na jiných sešlostech, i na těch pracovních mají lidé sklony probírat třaskavá témata. Mezi ně se řadí například politika, finance či zdravotnictví. „Můžete použít humor, abyste ukázali, kde je vaše hranice, o čem se bavit nechcete, ale zároveň nikoho neurazili. Případně se můžete kdykoliv omluvit, že si chcete jít pro pití, nebo si potřebujete odskočit,“ radí Walsh s tím, že je vhodné se vyvarovat kontroverzním vtípkům.

Alkoholový plán

Není náhoda, že na pracovních večírcích to lidé s alkoholem často přehánějí. Leckdo ho používá jako berličku v boji proti nervozitě a k uvolnění. Právě pod vlivem alkoholu ale často dochází k trapasům a nedorozuměním. „Konzumaci alkoholických nápojů se vyhýbat nemusíte, pijte je ale pomalu, každý drink si vykompenzujte sklenkou vody a nezapomeňte si říct, kdy máte dost,“ říká Ronan Kennedy.

Strategie úniku

Na vánočních večírcích není ničím výjimečným, že se lidé navzájem drží na místě a vyjadřují nelibost, když chce někdo odejít. „Člověk pak snadno získá dojem, že svým odchodem někoho zklame, čímž se ocitne pod tlakem. V takovém případě je ideální dávat klidně i celé dny dopředu najevo, že následujícího rána vás čeká nevyhnutelná povinnost, kvůli které nemůžete zůstat déle. Pak se můžete v klidu rozloučit a jít,“ míní psycholožka.

Pamatujte na šéfa

I lidé z vyšších míst jsou pořád jen obyčejní lidé a na vánoční večírky rozhodně nechodí proto, aby jakkoliv šmírovali své podřízené nebo aby mluvili jen o práci. Kroťte se s alkoholem a nechoďte za nimi s žádostmi o zvýšení platu nebo povýšení. Dejte o sobě ale vědět. „Když za šéfem přijdete a poděkujete mu, že večírek zařídil a že se díky němu dobře bavíte, bude si vás pamatovat v dobrém a potěšíte ho,“ dodává kariérní kouč Ronan Kennedy.

Podívejte se, jak správně na vánoční nákupy:

Sdílejte článek
Štítky alkohol party Vánoce advent večírek vánoční večírek Vánoce 2023 pracovní večírek