Vánoce

1. prosince 2023 15:20

Eliška Reiglová

Vánoční triky obchodníků nutí k většímu utrácení. Lidi ovlivní barvy i falešné slevy

Vánoční nákupy se od těch běžných v ledasčem výrazně liší. Když člověk vejde do obchodního centra, má dojem, jako by vstoupil do kouzelného světa. Dekorace jsou všude a k výběru dárků hrají koledy či jiné sezonní hity. V takovém prostředí se dá snadno hodně utrácet. A přesně k tomu bylo stvořené a přizpůsobené.

V loňském roce z průzkumu České bankovní asociace vyplynulo, že za vánoční dárky Češi plánují utratit do 10 tisíc korun. Dalších 3 500 korun obětují na jídlo a pití a přes 2 700 na vánoční výzdobu. Není pak divu, že tyto svátky jsou obdobím, které se prodraží a kdy lidé utrácejí více než kdy jindy.

Čtěte také: Budou letos Vánoce bílé, nebo na blátě? Podívejte se, kde by o svátcích mohlo nasněžit

Obchodníci jsou si dobře vědomi ochoty lidí sahat hlouběji do peněženek a hodně se snaží, aby peníze končily právě v jejich pokladnách. Mají na to dobré páky, protože vědí, že když se budou zákazníci v obchodě cítit dobře a produkty v nich vyvolají pěkné vzpomínky, tím spíše si je koupí. Hrají na všech pět lidských smyslů – i na ten šestý.

Vánoční taktiky obchodníků ovšem nekončí jen u pěkných dekorací, tematické hudby a obecného navození sváteční atmosféry. Lidé by se měli mít na pozoru před celou řadou marketingových strategií, které by je mohly přimět k nákupům, po nichž by nad zůstatkem na svých účtech zaplakali. Jaké to jsou podle finančních poradců z Ramsey Solution?

Kupte nyní, plaťte později

Dárky, jídlo, ozdoby. To vše a více vyjde na Vánoce velmi draho. Obchodníci o tom dobře vědí, ale nechtějí přijít o zákazníky, a proto řada z nich nabízí možnost nákupů na splátky. Často právě pod heslem „kupte nyní, plaťte později“. Je to ale past, z níž je sklouznutí k dlouhodobému zadlužení snadné.

Čtěte také: Kdy začít zatemňovat vánoční hvězdu neboli poinsettii, aby byla krásná na Vánoce

Je třeba nezapomínat, že i jiná období budou finančně náročnější a nikdo nechce splácet to, co utratil před celými měsíci. Celý rok nabízí svátky, narozeniny a jiné příležitosti k oslavám, kdy se mohou hodit právě finance, jež by padly na vánoční splátky.

Falešné slevy

Skutečné slevy, někdy i o mnoho procent z původních cen, miluje snad každý. Především v hektickém vánočním období je ale třeba mít se na pozoru před takzvanými falešnými slevami, které stále ještě patří k častým nekalým obchodním praktikám. Jak v kamenných obchodech, tak na e-shopech je těžké odolat zářivým nápisům slibujícím levné nákupy.

Zboží se vyplatí vyhledat na webech určených k porovnávání cen, kde lze snadno zjistit, zda je sleva skutečná a opravdu tak výrazná, jak obchod tvrdí. Důležité je také nenakupovat nepotřebné věci jen proto, že jsou ve slevě – nejlepší způsob, jak na něčem ušetřit, je nechat to ležet v regále.

Barvy

Při vánočních nákupech je těžké přehlédnout zboží a dekorace v červených, zelených či zlatých barvách. Ty jsou totiž všude, což je problematické, protože barvy mají na rozhodování velký vliv. A obchodníci je umějí velmi dobře využít.

Například červená vyvolává v lidech pocit, že musí jednat hned, což udělá žádané zákazníky z impulzivních lidí. Naopak třeba modrá a bílá jsou klidnější barvy, které lze pozorovat v obchodech, jež chtějí nalákat rozvážnější a opatrnější zákazníky.

Hudba

Hudba má vliv na srdeční tep a náladu a těžko najdete obchod, v němž by z reproduktorů nehrála. Za normálních okolností si lze všimnout, že při nákupech je slyšet pomalejší muzika, která podle studií stimuluje zákazníky k delšímu nakupování, v obchodě tedy stráví více času a utratí více peněz. Na Vánoce ale přichází na řadu jiná taktika.

Čtěte také: Prodej domácího cukroví má svá pravidla. Bez oprávnění hrozí až statisícové pokuty

Rychlejší a rytmičtější melodie, které v obchodech obvykle znějí právě před svátky a mezi nimi, u lidí navozuje pocit vzrušení a nutí je více utrácet. Obzvlášť pokud hrají vánoční hity, ty totiž vyvolávají nostalgii a podsouvají zákazníkům myšlenku, že by měli koupit i to, co nepotřebují.

Dotyk

Leckdo se už při nákupech přistihl, že při pohledu na zboží neodolal a sáhl si na něj. Mohlo jít o chlupatou deku, sametového plyšáka nebo svetr z příjemného materiálu. Proč je tolik produktů vyrobených z něčeho, co si lidé prostě musí osahat? Je to jasný účel. Jakmile totiž zákazník vezme zboží do ruky, ještě před jeho zakoupením získá pocit, že mu patří. Skutečně ho odnést k pokladně je pak v podstatě automatické.

Impulzivní koupě

Zákazníci při vánočních nákupech projdou celý obchod, koupí si to, co potřebují a chtějí a jejich cesta následně směřuje k pokladnám. Ať je fronta delší, či kratší, právě u kas je řada dalších regálů se zbožím. To je navíc často poměrně levné, velmi nápadné, aby bylo snadné si ho všimnout, a leckdo si řekne, že by se mohlo někdy hodit.

Po zařazení do fronty už ale není čas vše zdlouhavě prohlížet a nad koupí přemýšlet. Tato marketingová strategie vede k impulzivním nákupům. Je to poslední pokus obchodníka zákazníkovi něco prodat a přimět ho k o něco větší útratě.

Jak dítěti vysvětlit, že pod stromečkem nenajde vytoužený drahý dárek?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.