Vánoce

5. prosince 2023 14:45

Eliška Reiglová

Jak na udržitelné Vánoce? Přírodu ušetříte balením do látky i stromkem v květináči

Finanční krize lidi netrápí. Nakupují za statisíce

Domácnosti o Vánocích vyprodukují obrovské množství odpadu, z něhož velká část ani není recyklovatelná. Svátky ale naštěstí lze pojmout ekologičtěji, a zajistit tak, aby nebyly zbytečnou zátěží pro přírodu. Jak to udělat?

Existuje několik důvodů, proč je důležité udělat udržitelné Vánoce. Jsou jimi ochrana životního prostředí, finanční úspory, ale také například vytváření hodnot a vzdělávání dětí i jiných příbuzných v otázce ekologie. Způsobů, jak o svátcích myslet na své blízké i na samotnou planetu a její budoucnost, je naštěstí mnoho.

Dárky

Zvažte dárky, které mají menší negativní dopad na planetu. Místo plastových hraček se snažte vybrat dřevěné, volte přírodní kosmetiku nebo využijte možnosti dárkových poukazů na zážitky. Pobytem v lázních či večeří v luxusní restauraci nikoho neurazíte. Můžete také přemýšlet nad dárcovstvím soudržnosti, jako je podpora charitativních organizací.

Dekorace

Místo plastových ozdob, pokud se vám už ovšem z předchozích let neválejí doma, můžete použít přírodní prvky, jako jsou suché ovoce, šišky, skořápky ořechů nebo jehličí. Po Vánocích se mohou tyto přírodní dekorace jednoduše odstranit a kompostovat. Na vánočních jarmarcích se dají navíc snadno sehnat ozdoby z recyklovatelných materiálů, jako jsou dřevo a sklo.

Stromek

Pokud toužíte po živém stromku, zvažte možnost si ho vypěstovat v květináči, díky čemuž bude moci po Vánocích zůstat venku a dále růst. Tato možnost je obzvláště praktická v případě, že máte dvorek či zahradu, kam ho budete moci umístit. Preferujete-li umělý stromek, poohlédněte se po kvalitním a nadčasovém kousku, který vám poslouží více let.

Přání a balení

Zkuste minimalizovat používání papíru na vánoční přáníčka a balení dárků. V obchodech je sice dostupné nepřeberné množství balicích papírů, spousta jich ale obsahuje umělé materiály a například i třpytky, proto se za udržitelné považovat nedají. Můžete koupit ten nejobyčejnější papír a ovázat ho pěknou stužkou nebo použít látkové obaly, které se mohou hodit i v dalším roce.

Energie

Snažte se o svátcích snižovat spotřebu elektřiny a vody. Vypněte světla, když nejsou potřeba, nepoužívejte stand-by režim na elektronice a šetřete vodou při mytí nádobí a úklidu. K vytvoření správné atmosféry není nutné mít všude světélka zapojená do zásuvky, stačí i zapálit svíčky, které navíc mohou mít specifickou vánoční vůni.

Jídlo

Pakliže si zcela nepotrpíte na tradiční štědrovečerní večeři, zkuste preferovat místní a sezonní potraviny, které mají menší uhlíkovou stopu. Pokuste se minimalizovat potravinové plýtvání a snažte se zbytky skládat na kompost. I tradice ale mohou být udržitelné – jídlo vařte v adekvátním množství, aby ho příliš nezbylo. Pokud budete někomu balit přebytky domů, dejte je do krabičky, nikoliv do alobalu.

Cukroví

Ideální možností je cukroví, ať už pečené, či nepečené, vyrobit doma. Pokud používáte elektrickou troubu, pečte v době mimo špičku, kdy je spotřeba elektrické energie nižší. Plusem bude použití biosurovin a snížení obsahu cukru, jehož produkce má negativní dopad na životní prostředí. Musíte-li ho kupovat, volte obchody, které nabízejí recyklovatelné a bezobalové možnosti.

Zdroj: Woman and Home

Podívejte se, jaké jsou letos ceny na vánočních trzích: