Vánoce

20. prosince 2023 15:45

Eliška Reiglová

Co dělat, když dítě přestává věřit na Ježíška? Hlavně buďte empatičtí, radí psycholožka

Každé dítě přijde do věku, kdy začne zpochybňovat existenci mytických postav. Mezi ně pochopitelně patří i Ježíšek. Jak s dětmi ale mluvit v případě, že své pochybnosti začnou projevovat slovně a přijdou s otázkami, na něž se odpověď z vteřiny na vteřinu hledá těžko? Odpověď má psycholožka.

Jak zvládne rozdávat dárky tolika dětem? Kde ty dárky bere? Proč není možné ho zahlédnout? Tyto a další dotazy, které si děti v hlavě pokládají, je nakonec vedou k finální otázce - existuje Ježíšek? Rodiče, kteří se snaží pro děti vytvořit dokonalou iluzi postavy, jež je obdarovává za to, že byly celý rok hodné, se většinou děsí dne, kdy tato chvíle přijde.

Příprava je základ

V první řadě je potřeba si uvědomit, že štěstí přeje připraveným. Ti, kteří už uvažovali nad tím, jak si s dítětem na toto téma popovídají, až přijde čas, si budou jistější postupem. Ať už se ale rozhodnete odpovídat jakkoliv, podstatné je se do svých potomků pokusit alespoň trochu vcítit a pochopit, jaký je ve střetu s realitou jejich postoj.

„Pokud za vámi dítě přijde s dotazy, začněte konverzaci tím, že se zeptáte, co je vede k myšlence, že Ježíšek neexistuje a co by to pro ně znamenalo. Během následné diskuze mohou pociťovat smutek, zmatení, zklamání i vztek, v tu chvíli je podstatné dát najevo, že jejich pocity vnímáte a říct jim, že jsou v pořádku,“ řekla dětská psycholožka Neha Navsaria magazínu Woman’s Day.

Chtějí věřit? Nechte je

V jejich životě možná půjde o první, ale rozhodně ne o poslední ztrátu iluze. Časem přitom pochopí, díky dobrému vysvětlení klidně i o něco rychleji, že nešlo o lež, která by jim měla jakkoliv ublížit. Navsaria proto doporučuje s dětmi probrat také to, jak jste se vy sami cítili, když jste přišli na to, že Ježíšek není, a jak jste se s tím vyrovnali.

„Dítě bude možná uvažovat nad tím, jak k Vánocům nyní přistupovat a jak je oslavovat, když ztratily něco ze svého kouzla. Jakmile ale rodiče dají najevo, že vnímají jejich aktuální emoce, mohou jim rovnou vysvětlit, že kouzlo Vánoc lze najít i v něčem jiném. Pomyslný duch Ježíška navíc může zůstat zachován, třeba kvůli mladším dětem, které jeho existenci ještě nezpochybňují,“ uvedla psycholožka.

Čtěte také: Vánoční program na Primě ovládnou oblíbené pohádky, show i filmové premiéry

Může nastat i situace, kdy dítě sice bude přemýšlet nad tím, zda je Ježíšek skutečný, bude mít důkazy, že není, ale přesto se rozhodne v něj nadále věřit. „Děti si i díky této iluzi formují fantazii. Chtějí-li nadále věřit, nechte je. V dětských Vánocích se ukrývá velké kouzlo, které ale není nekonečné. Nechte je si ho užívat, dokud je to možné,“ dodala Neha Navsaria.

Vánoční kouzlo může navodit i oblíbená komedie Sám doma:

Sdílejte článek
Štítky dítě Vánoce psychologie psycholožka děti Ježíšek Vánoce 2023

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 11. 5. 2024

Berani, dnes může přijít příliš mnoho pozvánek na společenské akce. Možná to bude jeden z večerů, kdy si budete chtít odpočinout doma, ale nebudete chtít nikoho odmítnout. Každé pozvání analyzujte. Zvažte místo, hostitele, ostatní hosty – cokoli, co vám připadá nejvýznamnější. Zúčastněte se jen těch, o kterých si myslíte, že se vám budou opravdu líbit. Řiďte se svým srdcem.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.