Vánoce

23. prosince 2023 07:15

Eliška Reiglová

Průvodce vánoční etiketou. Nebuďte sobci, poděkujte za dárky a držte se pravidel

S Vánocemi souvisejí tradice a s nimi také určitá etiketa. Pravděpodobně všichni si umí představit chování, které by o svátcích považovali za nepřípustné. Jak v tomto období prokázat dobré vychování a zajistit tak skutečně šťastné a veselé?

Na etiketu, tedy pravidla zdvořilého chování, je vhodné myslet vždy, když jde člověk do společnosti. O Vánocích je ale obzvlášť potřebné ji dodržovat, protože stačí jedno faux-pas k tomu, aby vzpomínky na svátky nebyly nejkrásnější. Ať už jde o setkání s přáteli, či rodinou, s dobrými mravy vedle nešlápnete. Na co si tedy dát pozor?

Přiložte ruku k dílu

Finančně, psychicky i fyzicky jsou Vánoce zřejmě nejnáročnějšími svátky vůbec. Pokud během nich sami nic neorganizujete, neváhejte a přiložte ruku k dílu. Přispějte na jídlo a pití, pomozte s vařením či s následným úklidem. Dospělý člověk se v tomto případě nemá nač vymlouvat, odmítnout se zapojit by bylo velmi neslušné.

Držte se pravidel

Ať už na Štědrý den budete hostem u kohokoliv, držte se pravidel, která jsou v jeho domácnosti nastavená. Nestěžujte si, že večeře je příliš brzy nebo že se kolem rozbalování dárků dělá až moc velký rozruch. Možná budete muset upustit od některých ze svých návyků, jako hosté byste si ale zkrátka neměli vyskakovat.

Poděkujte

Pakliže v místnosti nejsou děti věřící na Ježíška, poděkujte všem, kteří se rozhodli vám pod vánoční stromeček něco nadělit. Poděkování může být i soukromé, například v jiné místnosti při úklidu. Leckdo ale ocení i formálnější poděkování, třeba prostřednictvím zaslané pohlednice. Ať budou okolnosti jakékoliv, vděk se nesmí opomenout.

Nechlubte se

Člověka může svádět vyfotit stromeček s dárečky a pochlubit se na sociálních sítích tím, jak štědré Vánoce prožil. Za to, co dostaneme, bychom ale měli být především vnitřně vděční. Ne všichni jsou v dobré finanční situaci a pohled na bohatou nadílku by je mohl zasáhnout. Ani ostatní přítomní si nemusí přát, aby lidé na internetu měli pojem o tom, jak se jim asi daří. Chcete-li dát něco na Instagram, vyfoťte se raději třeba při přípravě večeře nebo při sledování pohádky.

Pozor na sladké

Sladkosti k Vánocům neodmyslitelně patří a téměř každý dospělý by rád dětem udělal radost tím, že jim dá cukroví z vlastních zásob či nějakou tu čokoládu. V tomto ohledu je ale třeba nejen respektovat rodiče, ale také se jich dopředu zeptat, co jejich dětem dát a případně kdy. Žádní rodiče by totiž neměli radost, kdyby se jejich ratolest před večeří přejedla laskominami.

Darujte

Patrně každému se někdy stalo, že pod stromečkem objevil dárek, který se mu nehodil nebo mu v případě oblečení nepadl. To ale není nutné o Štědrém večeru zdůrazňovat, naopak je zdvořilé poděkovat a dál se nevyjadřovat. Při jiné příležitosti můžete dárek předat dál někomu, komu se hodit bude, případně ho lze darovat na charitu.

Zdroj: Anything Goes

TIP: Udělejte si bramborový salát podle tajného receptu Dagmar Havlové:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 5. 2024

Dnes byste mohli dobře psát beletrii nebo publicistiku. Je docela dobře možné, že jste o nějakém literárním oboru uvažovali. Proč váháte? Nikdy není pozdě. Najděte si čas na napsání příběhu. Pokud máte negativní postoj k věcem, které děláte, jak chcete něco udělat, Berani?

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.