Jde únava a cvičení dohromady? Pokud jste se nevyspali dobře, nepřepínejte se

Jste unavení z práce, a přesto sami sebe přesvědčujete, že musíte do posilovny? Odbornice vysvětlila, jaký má cvičení vliv na kvalitu našeho spánku.

Jestliže bojujete s nedostatkem spánku, chronickou únavou či přetížením z práce, vaše tělo potřebuje odpočinek. Pod tím si asi zrovna nepředstavujete další fyzickou nálož v podobě činek a propoceného trička v posilovně. To, že se snažíte udržovat ve fyzické kondici, je skvělé! Avšak nemělo by to být na úkor vašeho celkového zdraví. Pokud však cvičíte s rozumem, může vám to dopomoci k lepšímu a hlubšímu spánku. „Existují data, která jasně dokazují, že pravidelné cvičení zlepšuje kvalitu hlubokého spánku,“ prozradila doktorka Phyllis Zee pro CNN.

Mohlo by vás zajímat: Spánek podle horoskopu. Která znamení by nevylezla z postele a která raději bdí?

Lidské tělo během hlubokého spánku regeneruje, tudíž je pro nás kvalitní odpočinek velice důležitý. „Výzkum také ukazuje, že pokud dobře spíte, máte více energie a chuť cvičit a úroveň vaší fyzické aktivity bude vyšší,“ doplnila odbornice. Používejte však selský rozum. „Pokud jste se nevyspali dobře, určitě se nepřepínejte, ale zacvičte si místo toho třeba jógu,“ poradila expertka.

Potřeba kvalitního spánku je důležitá

Podle lékařky byste neměli pohyb vynechávat ani v případě, že se cítíte unavení. „Řekla bych, že i když jste se špatně vyspali, měli byste udržovat svou fyzickou aktivitu,“ myslí si Zee. Během toho, co spíme, procházíme čtyřmi různými fázemi spánku. První stadium je přechod mezi bděním a spánkem, tedy usínání. V druhé fázi se jedná o takzvaný lehký spánek, který tvoří 45–55 % celkové doby spánku. Třetí fáze je hluboký spánek a čtvrtou fází je REM snění, kdy je spánek nejhlubší a nejsilnější.

Výzkumy prokázaly, že hluboký spánek posiluje imunitu a má pozitivní vliv na kvalitu našeho života. Naopak nedostatek hlubokého spánku REM může vést k problémům s pamětí, chronickým a srdečním onemocněním, a dokonce i předčasné smrti. Většina odborníků se shoduje na tom, že dospělý člověk potřebuje 6 až 8 hodin spánku denně. Pokud v posteli trávíte méně hodin, riskujete tím obezitu, srdeční choroby, rozvoj demence, úzkosti, nebo dokonce deprese.

Čtěte také: Češi neumějí spát. Naučte se správně usínat třeba podle vojáků

Chronická únava je něco jiného

Pokud jste se párkrát špatně vyspali, nemusíte kvůli tomu upravovat svou cvičební rutinu. Pokud ale trpíte chronickými poruchami spánku, je to věc jiná. V takovém případě byste svůj stav měli probrat s lékařem. Jestliže jste vyčerpaní a nevyspalí, cvičení není zrovna ten nejlepší nápad. Navíc při tom hrozí, že se poraníte nebo si nějak ublížíte. Váš mozek totiž kvůli nedostatku spánku nebude pracovat správně a bude mít zpomalenější reakce.

Odbornice na výživu o hubnutí do plavek:

Sdílejte článek
Štítky zdraví životní styl spánek cvičení

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.