Životní styl

7. října 2024 06:00

Ema Bártová

Stres zaženete, když se budete dvacet vteřin hladit. Zkusit můžete i trik s dechem

Jak to máte se stresem a vyčerpáním? Možná vás v takové chvíli dokáže uklidnit obejmutí nebo alespoň pohlazení od někoho dalšího. Jenže ne vždycky je někdo blízký po ruce. Naštěstí můžete hladit i sami sebe. A funguje to stejně dobře.

Tohle je dobrá zpráva. Pokud se člověk potřebuje uklidnit, může si pomoci sám a stačí mu k tomu pouhých dvacet minut denně. Prokázala to nová vědecká studie, která nedávno vyšla v magazínu Behaviour Research and Therapy.

Podle autorů může vhodně zvolený sebeuklidňující dotek skutečně znatelně snížit stres a naopak navodit emoční pohodu. Zvláště pak, provádí-li se tento trik pravidelně.

I když by to na první dobrou mohlo někoho napadnout, nemá to nic společného se sexem a sebeuspokojováním.

Uklidnit se totiž můžete tím, že si položíte ruku na srdce nebo na břicho a zhluboka se nadechnete. To je věc, kterou snadno provedete nejen doma, ale třeba v kanceláři nebo při cestě veřejnou dopravou.

Studie, kterou vedl Eli Susman, psycholog z renomované Kalifornské univerzity v Berkeley –  popsala, že i takový vlastně nenápadný a nijak dlouhý dotek může v těle vyvolat silnou fyziologickou reakci. Lidé, kteří praktikovali samouklidňující dotek pouhých 20 sekund denně, měli výrazně nižší hladiny stresového hormonu kortizolu ve srovnání s účastníky studie, kteří tak neučinili. Navíc se dlouhodobě těšili více v pohodě.

Přečtěte si také: Jak zrádný umí být stres? Možná víc, než jste si mysleli

Stresového hormonu bylo o hodně méně

"Úleva je přímo na dosah ruky. Můžeme sami sobě nabídnout stejnou laskavost a soucit, jaké někdy poskytujeme ostatním," citovala zpravodajská stanice CNN doktora Susmana. Ten se svým týmem výzkum prováděl na více než stovce univerzitních studentů, kterým pomocí videa ukázal, jak má takový sebeuklidňující dotek vypadat.

Respondenti si měli přikládat ruku na srdce či břicho, nadechnout se při tom, vybavit si nějaké příjemné myšlenky a vyslat sami k sobě pocity laskavosti. Mohli se dotýkat i jinými způsoby, například se hladit po zátylku, masírovat si dlaň palcem druhé ruky nebo se obejmout vlastními pažemi.

Nicméně, vědci neukázali všem to samé video - kontrolní skupina o sebe měla poklepávat palcem a ukazováčkem. Všichni měli cvičení provádět nejméně jednou denně. Po měsíci v dotaznících hodnotili své pocity a emoční pohodu či nepohodu. Ti, co se hladili, na tom byli mnohem lépe než druhá skupina. A potvrdilo to i laboratorní měření hladiny kortizolu, který se v těle vyplavuje, pokud zažíváme stres.

Podle autorů byl efekt srovnatelný s efektem časově náročnějších praktik, jako jsou například meditace.

Nebo si to zkuste prodýchat

Další osvědčenou metodou, kterou se člověk může uklidnit a prospět jeho zdraví, je zaměření se na dýchání a práce s ním. Když vás zmáhá vypětí během dne, zkuste se na chvíli zastavit a soustředit se pouze na vlastní dech, zatímco budete pomalu dýchat do břicha.

Případně si zaveďte každodenní dechový rituál, ideálně hned po ránu. Zkuste třeba metodu nazývanou 4x4 neboli krabicové dýchání (z anglického box breathing).

Na první čtyři doby se nadechnete, na další čtyři doby zadržíte dech, na čtyři doby vydechnete a opět na čtyři doby dech zadržíte, to celé osmkrát opakujte. "Pomáhá přenastavit tlakové poměry v hrudníku, jde o cvičení vhodné na srdce a kardiovaskulární systém, pravidelné dechové cvičení je vhodné doplnit krátkým protažením či jógou," říká praktická lékařka Ilona Ludvíková. To, že krabicové dýchání svědčí našemu fyzickému i psychickému zdraví, dokládá například tato studie.

Samozřejmě, tyto uklidňující praktiky nemohou vyřešit problém velkého dlouhodobého přetížení a nezaberou ani na příznaky deprese. Ale mohou přinést úlevu v momentě, kdy nás dohání každodenní stres související se zaměstnáním nebo třeba péčí o rodinu, kdy zároveň není čas na nějaký větší odpočinek či odreagování se.

Podívejte se na rozhovor s Olgou Lounovou o mateřství:

Dohání vás stres? Tohle jsou příznaky

Zatímco určitá míra stresu je normální a neškodná, je-li ho dlouhodobě moc, může se to negativně podepsat na našem zdraví. Možná se to týká i vás, pokud u sebe pozorujete některé z následujících příznaků:

  • Bolesti hlavy nebo závratě
  • Svalové napětí nebo bolest
  • Žaludeční potíže
  • Bolest na hrudi nebo rychlejší srdeční tep
  • Sexuální problémy
  • Potíže se soustředěním a pamětí
  • Nerozhodnost
  • Pocit přetížení
  • Úzkosti
  • Podrážděnost
  • Potíže se spánkem
  • Nechutenství nebo naopak přejídání se
  • Pití většího množství alkoholu, kouření více cigaret

Pokud trpíte několika z těchto projevů, měli byste se se snažit detekovat spouštěče stresu a snažit se situaci změnit. I když to samozřejmě ne vždy jde snadno.

Zdroje: The Sun, Web MD, Science Direct

Sdílejte článek
Štítky zdraví stres duševní zdraví břicho nemoci a zdravotní potíže

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 10. 2024

Máte silné sebevědomí. Přebíráte kontrolu nad situacemi, místo abyste ji nechali převzít někým jiným. Tento pocit nezávislosti a sebedůvěry však může ohrožovat ostatní lidi. Někteří se cítí bezpečně, když vědí, že se na ně spoléháte. Je to jeden z těch dnů, kdy můžete pocítit několik bolestí růstu, protože se měnící se osobnost střetává s pohodlnými vzorci chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.