Zdraví a nemoci

15. září 2024 06:00

Ema Bártová

Není to jen těhotenstvím. Menstruace se může zpozdit kvůli cvičení, hubnutí i pití kafe

I když gynekologové někdy s trochou nadsázky říkají, že u zpoždění menstruace většinou nemá cenu hledat jinou příčinu než těhotenství, ve skutečnosti může být jiných vysvětlení celá řada. Někdy jde o banality, jindy o problémy, které je dobré řešit.

Bojíte se těhotenství vždycky, jakmile se v očekávaný den nedostaví pravidelné měsíční krvácení? Nemusíte, zvláště pokud používáte spolehlivou antikoncepci, je pravděpodobnost dost malá a zpoždění nejspíše bude mít jinou příčinu.

Čtěte také: Pro úsporu riskují zdraví: Menstruační chudobu řeší i mladé Češky. Problémem je „růžová daň“

Mimochodem, ačkoli se za normu považuje plus minus 28 dní, ve skutečnosti může menstruace přicházet v rozmezí 21 až 40 dní a podle lékařů je to stále v pořádku. Stejně jako to, že někdo má naprosto pravidelný cyklus, zatímco někomu délka periody neustále kolísá.

Na počet dní menstruačního cyklu má vliv poměrně dost faktorů, přičemž některé mohou být poměrně překvapivé. Napadlo by vás, že roli může hrát třeba velká fyzická námaha, stres, cestování nebo užívání léků? Tady máte podrobný přehled:

1. Příliš mnoho cvičíte

Pokud jste změnili svou obvyklou pohybovou rutinu nebo cvičili mnohem více než jindy, může na to vaše tělo zareagovat zpožděním menstruace. Příliš mnoho cvičení může dostat vaše tělo do stresu, což zase může ovlivnit hormony odpovědné za vaši menstruaci. Pár dní zpoždění asi nakonec nevadí, ale dlouhodobá extrémní námaha může vést k tomu, že se menstruace ztratí úplně. Sice se vyhnete nechtěnému otěhotnění, ale svědčí o tom, že tělo není v úplně nejlepší kondici.

2. Jste ve stresu

Řešíte v práci jednu komplikovanou situaci za druhou nebo se trápíte kvůli svým vztahům, případně obojí? Stres, ať už pracovní nebo ten spojený s péčí o rodinu, s naším tělem dělá velké věci a jednou z nich je i dopad na délku menstruačního cyklu, který se kvůli němu klidně může o pár dní prodloužit. Nebo probíhat jinak než obvykle. Může totiž nejen přijít jindy než v očekávaném termínu, může být kratší a méně intenzivní, ale naopak také silnější a delší.

Přečtěte si také: Menstruační volno v Česku? Ženy to vítají, podle politiků by nastal problém. Nastínili řešení

3. Vážíte moc nebo málo

S výrazně stoupající váhou stoupá i riziko, že menstruace ztratí svou pravidelnost. Ale zrovna tak může cyklus rozhodit, pokud hodně a navíc rychle zhubnete, protože tělo to bere jako svého druhu ohrožení a brání se dalšímu vyčerpávání v podobě těhotenství. Když začnete přijímat mnohem méně kalorií, výrazně se sníží nebo úplně zastaví produkce hormonů, které jinak řídí ovulaci.

Roli v tom hraje zejména množství tělesného tuku, ale je to poměrně individuální - někdo přestává menstruovat, když ho má v těle méně než dvacet procent, další menstruuje i s pouhým osmiprocentním podílem tělesného tuku.

Při obezitě se naopak zvyšuje produkce estrogenu, což rovněž zbržďuje pravidelné krvácení, což dokládá například tato studie.

4. Může za to vaše antikoncepce

Vynechání menstruace nebo rozhození cyklu může souviset i s hormonální antikoncepcí - pokud jste ji změnila, může chvíli trvat, než se všechno zase usadí. Největší vliv na to mají injekce a tělíska, ta s hormony mohou dokonce způsobit to, že žena nebude menstruovat vůbec, aniž by jí to nějak ohrozilo. Pomocí některých typů pilulek lze ostatně trošku hýbat termínem krvácení, třeba kvůli dovolené.

5. Cestování dělá s menstruací divy

Cestování, zvláště do výrazně jiných časových pásem, lze rovněž přičíst vliv na menstruaci, protože narušují nastavení vnitřních hodin a biorytmů. Tělo potřebuje čas, aby se přizpůsobilo novému časovému rozvrhu, změně podnebí či nadmořské výšky. Tím spíše, že krom toho na něj působí stres spojený s cestováním a často také nedostatek spánku. Pozor ale, menstruace může kvůli tomu přijít i dříve než obvykle, je proto dobré zabalit si potřebné hygienické pomůcky, i když je do dne D ještě daleko.

„Žádná léčba není potřeba, tělo se se změnami po návratu do normálního režimu dovede během několika týdnů samo vypořádat,“ vysvětluje lékař Pavel Turčan. Pokud vás čeká větší cestování, můžete už předem nasadit přírodní, většinou bylinné doplňky určené k posílení pravidelnosti cyklu.

6. Může to být příznak nemoci vaječníků

Atypická menstruace je rovněž jedním z příznaků onemocnění nazývaného syndrom polycystických ovarií. Každá třetí pacientka přichází o menstruaci úplně. Příčinou je, zjednodušeně řečeno, nerovnováha v produkci hormonů, která vede k tomu, že se z vaječníků neuvolňují zralá vajíčka a nedochází k ovulaci.

Čtěte také: Politiky detailně informuje o své menstruaci. Žena svérázně protestuje proti zákazu potratů

Mezi další příznaky patří například nadměrné ochlupení na obličeji i jinde po těle kvůli zvýšené hladině mužského hormonu androgenu. Ženy ho mají v těle běžně, ale ne tolik. Nemoc se většinou poprvé projeví do třicítky. Někdy probíhá zcela bez příznaků a může se na ni přijít třeba kvůli problémům s otěhotněním.

Mezi další možné příčiny ne úplně pravidelného cyklu patří Cushingův syndrom, zvýšená nebo snížená činnost štítné žlázy, případně celiakie. Cyklus může mírně rozhodit i běžné nemocnění, jako třeba pořádná chřipka nebo angína. Naopak, běžně užívané léky, jako antibiotika a analgetika, takovou moc nemají.

Podívejte se na video se cvičením:

7. Nepijete náhodou moc kafe?

Někdy může být vysvětlení toho, proč nervózně vyhlížíte pravidelné krvácení a ono stále nikde, docela překvapivé - některé studie ukázaly třeba to, že cyklus může učinit nepravidelným i pití většího než malého množství kávy. Přinejmenším u žen, citlivých na kofein, které navíc kvůli němu mohou být periodu delší a bolestivější. Roli podle vědců hrají denní dávku kofeinu vyšší než 300 mg, tedy čtyři a více kafí denně.

8. A co když je to menopauza

Pokud je vám pětačtyřicet a více, může se nepravidelnostmi v cyklu ozývat blížící se menopauza. Ta obvykle nastává mezi pětačtyřiceti a pětapadesáti lety, průměr v České republice je dvaapadesát let. Pravidelné krvácení nepřestane ze dne na den, ale občas se posune, občas měsíc dva vynechá s tím, jak klesají hladiny pohlavních hormonů. O menopauze mluvíme, když žena nemá menstruaci celý rok.

Zdroje: Aroga Pharmacy, Cleveland Clinic, The Sun


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 9. 2024

Ve vzduchu je cítit napětí, Berani, ale vy s tím můžete udělat jen málo. Drsná atmosféra je v ostrém kontrastu s lehkovážností, kterou jste pociťovali v posledních dnech. Zdá se, že jste obdrželi dobrou zprávu. Možná jste byli konečně oceněni za svou tvrdou práci? Nechlubte se svými úspěchy. Situaci by to jen zhoršilo. Buďte trpěliví. Vyhněte se konfrontaci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.