Zdraví a nemoci

23. července 2024 11:30

Ema Bártová

Posunout menstruaci o týden či dva kvůli dovolené je možné. Nehodí se to ale pro každého

Díky moderním menstruačním pomůckám je měsíční krvácení snesitelnější než kdysi. Přesto jsou ale chvíle, kdy by si ho člověk rád odpustil, třeba na dovolené. Naštěstí jde cyklus posunout.

Ačkoli ne každý gynekolog je zastáncem posunu pravidelného měsíčního krvácení kvůli pohodlnější dovolené, spousta z nich s tím dokáže svým klientkám poradit a pomoci. Zvláště pokud menstruaci provází třeba silné bolesti břicha, průjem nebo nevolnost.

Principem je trocha kouzlení s hladinami hormonů. „Oddálení menstruace je možné díky udržení vysoké hladiny progesteronu, která zabraňuje spuštění krvácení. Doporučujeme tyto léky používat jen výjimečně a pod dohledem lékaře, protože mohou narušit hormonální rovnováhu a způsobit nepravidelné krvácení,“ vysvětluje možný postup gynekolog Daniel Struppl. Je proto lepší poradit se s odborníkem, jak postupovat.

Nejjednodušší to mají ženy, které používají antikoncepční tablety - ty mohou pokračovat v užívání aktivních pilulek bez obvyklé pauzy v jejich braní, a tím oddálit menstruaci až do doby využívání dalšího měsíčního balení. Rozhodně by se to nemělo dělat vícekrát po sobě.

Cyklus si mohou nechat posunout i ženy, které hormonální antikoncepci neberou. Pomoci jim mohou hormonální léky na předpis, které musí začít užívat tři až pět dní před tím, než by se mělo objevit pravidelné krvácení. Následně je potřeba léky brát po celou dobu, kdy se menstruace nemá objevit, tedy obvykle týden až dva.

Pro koho se posun menstruace nehodí

Jak nicméně upozorňuje gynekolog Struppl, hormonální léky podávané na oddálení menstruace jsou sice většinou spolehlivé a účinné, nehodí se ale pro každou ženu. Neměly by je užívat ženy s neléčeným vysokým tlakem a dále ženy trpící akutní chorobou jater, žilní trombózou či karcinomem prsu.

Lékaři zároveň upozorňují na to, že je třeba i během intenzivního prázdninového programu myslet na včasnou výměnu pomůcek, platí to zejména pro tampóny. Kvůli zvýšené teplotě a neobvyklé pohybové aktivitě stoupá množení bakterií a může se rozjet vzácná, ale o to závažnější komplikace,  kterou je syndrom toxického šoku.

Přečtěte si také: Jak se mění menstruace, když je vám 20, 30, 40 let

Novinky na cestách raději nezkoušejte

Dovolenou mohou usnadnit mnohé menstruační pomůcky. Kromě dávno známých vložek a tamponů jde i o kalíšky, speciální kalhotky nebo třeba menstruační houby, které se vkládají do pochvy. Předností novějších vynálezů je i ekologičnost.

„Ekologické alternativy jednorázových menstruačních pomůcek se poměrně rozšiřují a pacientky jsou s nimi spokojené. Podle průzkumů je vyzkoušela už téměř polovina mladých Češek. Kromě ochrany přírody je patrné i ekonomické hledisko, při správné péči je možné menstruační kalhotky či jeden kalíšek využívat i několik let,“ říká gynekoložka Lenka Vacková.

Varuje nicméně před nápadem některou z novinek koupit narychlo a pak ji poprvé vyzkoušet během dovolené. Například zavádění kalíšků vyžaduje určitý cvik a chce to mít s ním zkušenost, navíc je k mání více tvarů a velikostí a je třeba se při výběru trefit.

Dovolená může způsobit zpoždění cyklu

Na druhou stranu se může stát, že cestování samo o sobě zapříčiní posunutí termínu menstruace, a to oběma směry, může přijít dříve, ale daleko častěji později oproti očekávanému pravidelnému termínu.

Roli hraje už samotný stres spojený s cestováním. Více se to může projevit také při cestách přes více časových pásem nebo když vyrazíte do vyšších nadmořských výšek, projevit se může i vliv nezvyklé stravy. Hodně se na cyklu může projevit i narušený spánek, jak dokládá třeba tato studie.

To všechno má totiž dopad na činnost a tvorbu hormonů. „Žádná speciální léčba v tomto případě není potřeba, tělo se se změnami po návratu do normálního režimu dovede během několika týdnů samo vypořádat,“ říká gynekolog Pavel Turčan. Podle něj je možné pravidelnosti cyklu napomoci užíváním různých přírodních přípravků.

V horkých dnech je důležité měnit častěji menstruační pomůcky, ale také dodržovat pitný režim. Co radí praktická lékařka?

Na cyklus a jeho nastavení mají však zásadní vliv dva hormony, které se tvoří v mozku: luteinizační hormon (LH) a hormon stimulující folikuly (FSH). Ty signalizují vaječníkům, jak mají produkovat estrogen a progesteron, jejichž hladiny se v průběhu menstruačního cyklu mění. Pokud člověk není zcela v běžné kondici, což během cest není, i když si je užívá, může to hladinu hormonů rozhodit a menstruace se kvůli tomu stane nepravidelnou. Že rozhodit na cestách hladiny hormonů a s nimi i pravidelnost cyklu není zase tak těžké, potvrdil i japonský výzkum zaměřený na zahraniční studentky.

Zabránit různým nepravidelnostem v periodě nemusí ani užívání hormonální antikoncepce, která jinak drží váš cyklus v lati, pokud pilulky kvůli časovému posunu berete v jinou denní hodinu. Pokud se váš dosud zhruba dvacetiosmidenní cyklus natáhl na 40 a více dní, měli byste to raději probrat s lékařem.

Zdroje: klinika ISCARE, www.health.com, https://helloclue.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.