Zdraví a nemoci

12. září 2024 06:00

Ema Bártová

Nejste ošklivá, jen toho máte moc. Hormon vyplavovaný při stresu mění obličej k horšímu

Když jsme ve stresu, vyplavuje se nám ve zvýšené míře hormon kortizol, který způsobuje třeba to, že se nám nedaří zhubnout. Negativně se však může podepsat i na našem vzhledu, může způsobit otoky i pupínky v obličeji. Lékaři však upozorňují, nevěřte úplně všemu, co se o něm tvrdí.

Sociálními sítěmi, zejména pak platformou TikTok, letí nový trend. Varování před vysokými hladinami stresového hormonu kortizolu, stížnosti na potíže, které způsobuje, a tipy, jak se tohoto trápení zbavit. Influenceři tvrdí, že je to právě on, který jim způsobuje problémy počínaje nadýmáním přes akné u dospělých až po odulé tváře.

Čtěte také: Pitím k vysněné váze? Alkorexie trápí čím dál více mladých žen. Cesta do pekel, míní psychiatr

Právě o ty tady jde nejvíce. Stačí zadat hashtag #cortisolface neboli kortizolová tvář a vypadnou na vás desítky až stovky tisíc příspěvků. Hvězdou v tomto směru je například kalifornská tiktokerka Liz Tenuto s nickem The Workout Witch, která se specializuje na cvičení uvolňující stres a napětí a má miliony sledujících.

Lékaři jsou však v obvinění kortizolu mírnější. Podle nich skutečně může kortizol ve vzácných případech způsobit výrazné otoky obličeje, ale pak jde o zdravotní problém, na který uvolňující cvičení nezaberou. Může jít o Cushingův syndrom, kterým trpí například americká komička Amy Schumer. Pro něj je typické nadměrné vyplavování kortizolu.

Trochu oteklý obličej může mít čas od času každý a nemusí to nutně znamenat, že má potíže s kortizolem - spíše to bývá důsledek nevyspání, přemíry alkoholu nebo soli.

Kortizolová tvář prodává

„A je dobré vzít v potaz, že někdo má zkrátka plnější tváře a kulatější obličej. „Obávám se, že trend ‚kortizolové tváře‘ se snaží vydávat kosmetický problém za problém zdravotní, který se dá nějakým způsobem léčit,“ komentovala šílenství kolem kortizolu dermatoložka Cristina Psomadakis pro list The New York Times.

Přečtěte si také: Babské rady na kruhy pod očima: Pomoct mohou čajové sáčky i mandlový olej

Téma je to rozhodně populární. Spojení „cortisol face“ se ve vyhledávačích začalo hojně objevovat letos v březnu a od té doby jeho popularita neustále stoupá. A na ní se dá dobře vydělat. Zmíněná tiktokerka Liz Tenuto svým sledujícím nabízí například placená videa, díky nimž by se měli zbavit mimo jiné otoků v obličeji či nadýmání za minimálně devatenáct dolarů.

Další influenceři obav z kortizolu využívají k tomu, aby zvýšili odbyt potravinových doplňků nebo jablečného octa, které podle nich rovněž zabírají na oteklé tváře. Lékaři se ovšem vesměs shodují, že aby člověku kortizol způsobil výrazné změny v obličeji, muselo by jít o skutečně extrémní stres. Podle nich jde často spíše o důsledek kolísání hmotnosti nebo o změny související se stárnutím.

Bojuj nebo uteč

Zajímat se o kortizol a jeho působení na lidské tělo přitom má smysl, protože příslušných receptorů, které na něj reagují, máme po celém těle mnoho.

A někdy se skutečně můžete cítit ve stresu poněkud opuchlí a skutečně to může souviset s kortizolem, protože jeho nadbytek přispívá k zadržování vody v těle. Pokud máte hladinu kortizolu zvýšenou dlouhodobě, byť ne nijak zásadně, může to přispět k tomu, že se vám víc ukládá tuk v oblasti obličeje, krku a břicha. Ale jde o jemné pomalé změny, žádný otok, který by se dal ovlivnit placeným uvolňujícím cvičením.

Čtěte také: Hubnete? Vědci odhalili nejefektivnější způsob přerušovaného půstu. Vyplatí se počkat

Kortizol a jeho zvýšená hladina skutečně může ovlivňovat i ledacos dalšího, včetně imunitního systému, krevního tlaku či využití energie, má vliv i na svaly, vlasy, kůži či nehty. A svou roli má také při vnitřních zánětech, které mohou ovlivňovat celkové zdraví.

„Při stresové situaci se náš organismus přepne do režimu ‚bojuj nebo uteč‘. Je to přirozená reakce na potenciálně nebezpečné situace, která může zachránit život. Ovšem pokud je člověk v takovém napětí dlouhodobě, odrazí se to na zdraví. V takové situaci může mimo jiné docházet ke zpoždění menstruace i blokování ovulace,“ uvádí další příklad gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

A naopak, otoky obličeje mohou mít i jiné příčiny, s vyplavováním kortizolu nesouvisející, rozjet je může například alergie či užívání některých léků, typicky steroidů. A také nedostatek spánku.

Nepodceňujte spánek, apelují odborníci. Má vliv i na hmotnost:

Zdroje: Daily Mail, Texas A&M Today, Healthline

Sdílejte článek
Štítky zdraví stres hormon TikTok kortizol edém nemoci a zdravotní potíže

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 17. 9. 2024

Berani, dnes budete nejšťastnější mimo dosah zvědavých očí. Nemáte náladu na přátelství ani na účast v planých pomluvách. Zdá se, že už nějakou dobu vedete stejné rozhovory se stejnými lidmi. Cítíte se tak znuděně, že byste mohli křičet. Abyste se tomu vyhnuli, stravte dnes klidný čas o samotě, pokud můžete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.