Zdraví a nemoci

19. října 2024 06:00

Ema Bártová

Používejte zubní nit, vypněte seriály, jezte jahody a čokoládu. Demence se vám vyhne

Demence, a nemusí jít jen o Alzheimera, patří k potížím, které se stoupajícím věkem hrozí každému. Jejich nástup lze přitom často zásadně ovlivnit životním stylem a tím, co děláme nebo naopak neděláme. Často jde přitom o zdánlivé maličkosti.

Nebojte se hraběcích rad, které se v běžném životě nedají dodržovat. Nikdo po vás nechce, abyste  zahajovali den meditací, jedli jen lososa plného zdraví prospěšných kyselin a před večeří hodinu den co den cvičili.

Demencím se dá předcházet daleko jednodušeji - a nevadí, když nezvládnete všechna doporučení, stejně jako není nutné dělat všechno od pondělí do neděle. Důležité je myslet na tyhle maličkosti průběžně a průběžně dělat alespoň něco z nich. Jejich efekt se totiž sčítá. Každá rada sama o sobě nezmění nic, ale dohromady mohou znamenat, že vám i za pár desetiletí bude sloužit paměť stejně jako dnes. Nebo jen o trochu méně.

A důležité je dělat je teď, i když je vám třeba jen 30 až 40 a stáří je předaleko. Protože o tom, zda váš mozek postihne demence, se rozhoduje o mnoho desetiletí dříve.

Maličkosti, které chrání mozek

„Mezi rizikové faktory, které zvyšují riziko rozvoje demence, patří nedostatek pohybu, kouření, nadměrné pití alkoholu, ale také například úrazy hlavy, obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka či deprese. Rizikové je též užívání některých léků, jsou to například některá antidepresiva, antiepileptika, benzodiazepiny, hypnotika, sedativa či antiparkinsonika,“ řekla k nemoci Veronika Orendášová, mluvčí České lékárnické komory.

Doporučení, jak chránit svůj mozek, jsou vlastně úplně jednoduchá. Například je dobré čistit si pořádně zuby, nepřejídat se a chodit brzy spát. Nebo dát si denně alespoň jednu porci zeleniny, protože jak odhalila nedávná studie, i to rozhoduje o tom, jak rychle bude stárnout váš mozek. Právě stravě a její kvalitě přičítají odborníci zásadní vliv na to, zda člověka postihne degenerativní onemocnění, které ho připraví o bystrou mysl.

1. Jezte hodně zeleniny

Zdá se, že nejlépe funguje, když člověk jí vysoký podíl rostlinné stravy, tedy zeleninu včetně listové, fazole a další luštěniny, ovoce a celá zrna. I mírné zvýšení příjmu zeleniny se projeví vyloženě pozitivně.

2. Dejte si občas kousek čokolády

Cože, něco tak nezdravého? Nemusíte se bát, dokud se to s ní nepřehání, je to v pořádku - jde o to, že čokoláda obsahuje antioxidanty flavanoly, které chrání buňky před poškozením. Dejte si ale jen kousek tmavé čokolády s alespoň 70 procenty kakaa. Stejné prospěšné látky obsahuje i černý čaj nebo lesní ovoce.

3. Používejte zubní nit

Použít dvakrát denně zubní kartáček nemusí stačit. Abyste měli skutečně perfektně vyčištěné zuby,  používejte i mezizubní kartáčky nebo zubní nitě. Už se totiž podle výzkumů zdá být jisté, že záněty v ústech výrazně zvyšují riziko rozvoje Alzheimerovy choroby, ale také například srdečních chorob nebo cukrovky.

4. Denně trocha smíchu

Je jedno, co nebo kdo vás rozesměje, důležité je, že tato reakce uvolňuje v mozku chemické látky, jako například dopamin a serotonin, což snižuje riziko vzniku demencí.

5. Spěte sedm až osm hodin

Spánek je důležitější, než si většina lidí myslí a spát méně než šest hodin škodí zdraví. A mozku.  Samozřejmě, někdy to jinak nejde, ale vědomě si zkracovat noční odpočinek třeba kvůli dívání se na seriály nebo hraní PC her je hloupost. Podle studie z roku 2021 publikované v časopise Nature Communications méně než šest hodin spánku skoro o třetinu zvyšuje riziko rozvoje demence.

Přečtěte si také: Padání vlasů, únava a špatný spánek ukazují, že vám možná chybí bílkoviny

6. Mějte pod kontrolou cholesterol

Tohle už doma nezvládnete. Cholesterol si musíte nechat změřit u lékaře, ale pomocí odběru krve to zvládne každý praktik. Nestačí si říkat, že žijete zdravě a nemáte problém s váhou a tudíž nejspíš ani s cholesterolem. Jeho vysoká hladina se totiž někdy dědí, bez ohledu na tělesnou konstituci.

7. Používejte esenciální oleje

Kupte nějaké kvalitní esenciální oleje a dejte si pár kapek na polštář - studie kalifornské státní univerzity z roku 2023 doložila při pravidelném užívání měřitelné zlepšení paměti.

8. Jahody

Toto ovoce obsahuje mimo jiné sloučeninu pelargonidin, která zlepšuje kognitivní schopnosti a zabraňuje nežádoucímu hromadění bílkovin v mozku, typickému pro Alzheimerovu chorobu.

9. Se seriály opatrně

Zhlédnout celou řadu seriálu najednou? Proč ne, ale jen výjimečně. Je to pasivní aktivita a jako taková zvyšuje riziko, že vás v budoucnu postihne demence. Podle vědců mají lidé, kteří seriály či třeba dokumenty sledovali více než čtyři hodiny v kuse, o 24 procent vyšší pravděpodobnost, že se u nich rozvine demence. To už je lepší surfování na webu, míní odborníci.

10. Běžte ven

Díky pobytu venku si zvláště během léta dokáže tělo vyrobit dostatek vitamínu D, který pomáhá odstraňovat z mozku nežádoucí bílkovinné plaky. V zimě stojí za úvahu jeho doplňování.

11. Luštěte křížovky

Činnosti, jako je luštění křížovky, mohou pomoci snížit riziko demence až o devět procent. Stejně jako další podobné aktivity, založené na používání slov a číslic, platí to pro karetní hry.

12. Dělejte věci druhou rukou

Může se to zdát divné, ale pokud děláte běžné činnosti jinou než svou dominantní rukou, procvičujete tím mozek, v němž se díky tomu mohou vytvářet nová spojení. Zkuste si třeba čistit zuby nebo napsat nákupní seznam druhou rukou.

13. A kočku už máte?

Pokud nemáte alergii, může být pořízení si domácího mazlíčka jedním ze způsobů, jak bojovat proti depresi a pocitům osamění. Ty jsou podle lékařů spojeny s rozvojem demence.

14. Sekněte s cigaretami

Přestat kouřit je jedním z nejlepších způsobů, jak zabránit vzniku nemoci, která člověka připraví o paměť a schopnost přemýšlet či rozhodovat se. Kouření prokazatelně přispívá ke stárnutí buněk a ucpávání cév, což mimo jiné odnáší i mozek.

15. Studujte, učte se něco nového

Luštit křížovky je fajn, ale nezůstávejte jen u toho. Klidně se zase přihlašte do školy, na jazykové studium nebo nějaký kurz, kde se budete muset skutečně učit něco nového. Díky tomu vznikají nové buňky a nervová spojení.

16. Buďte společenští

Samota, deprese a izolace zvyšují riziko, že člověka postihne k stáru demence. Utečte jí tím, že se budete stále setkávat s novými lidmi - je prokázáno, že socializace může oddálit nástup onemocnění a snížit jeho riziko o 30 až 50 procent. Nemáte dost kamarádů? Zkuste třeba dobrovolnictví v nějaké organizaci.

17. Nechte si změřit tlak

Mnoho lidí má kolem třicítky a čtyřicítky vyšší krevní tlak a netuší to, protože nijak nebolí. Je přitom prokázáno, že to škodí mozku a může to o desítky let později přispět k rozvoji demence. Vyplatí se proto nechat si ho změřit.

Člověk se naučí být úzkostný a depresivní až během života. Experti prozradili léčbu:

18. Stáhněte hlasitost

Odborníci zjistili, že existuje souvislost mezi zhoršujícím se sluchem a zvýšeným rizikem demence. Proto doporučují se vyhýbat velkému rámusu. V praxi to znamená třeba poslech hudby ano, ale ne na plné pecky. Jinak hrozí poškození vnitřního ucha a následně mozkových drah.

19. Pozor na úrazy hlavy

Kontaktní sporty, jako je třeba judo a další druhy zápasu, mohou podle probíhajícího celosvětového výzkumu přispívat k riziku rozvoje demence. Studie zjistily přímou souvislost mezi opakovaným poraněním hlavy a poškozením mozku, které může vést k demenci. Ani fotbalové hlavičky nejsou žádným ternem.

20. Hýbejte se a jezte zdravě

Tahle rada tady samozřejmě nesmí chybět. Ideální je, když se trochu hýbete denně a jednou nebo dvakrát týdně byste si měli dát do těla pořádně. Kombinujte pohyb v rychlém tempu s posilováním.

Pokud jde o jídlo, inspirujte se středomořskou dietou plnou ryb, ovoce a zeleniny, vynechte ovšem víno coby nápoj. Snažte se držet si přiměřenou váhu, případně něco zhubněte. Shození pouhých pěti až deseti procent váhy výrazně snižuje riziko rozvoje různých chorob, včetně té Alzheimerovy.

Zdroj: www.thesun.co.uk, www.nhs.uk, www.alz.org


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 10. 2024

Dnešní den je vhodný pro meditaci. Pravděpodobně jste se snažili odvést pozornost od nevyřešených problémů nakupováním nebo jídlem. Zkuste si dnes udělat čas a zamyslet se nad tím, co vás skutečně trápí. Prospělo by vám vyjít ven a spojit se s přírodou. Zkuste si udělat dlouhou procházku v parku. Je mnohem pravděpodobnější, že tam najdete perspektivu spíš než v nákupním centru.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.