Cvičení

9. října 2024 06:00

Ema Bártová

Cvičení jednou týdně úplně stačí. O víkendu si ale musíte máknout

Víte, že byste si měli denně zacvičit, ale protože to nestíháte nebo se nedokážete tak často donutit, necvičíte raději vůbec. Tohle rozpoložení možná dobře znáte. A proto by vás mohlo potěšit zjištění, že stačí si dát do těla o víkendu. Ovšem pak to musí stát za to.

Není důležité denně uběhnout aspoň tři kilometry a pak ještě sáhnout po činkách. Ukazuje se totiž, že rozhodující je celkové množství pohybové aktivity. Její rozložení během týdne nehraje až takovou roli.

Samozřejmě, řeč je o běžné pohybové aktivitě, nikoli o cvičení, kterým si někdo chce vybudovat úctyhodnou muskulaturu nebo díky němu lámat rekordy. Ale pokud chcete cvičit proto, abyste si udrželi váhu a byli v kondici, stačí si pořádně zasportovat o víkendu. I tak to bude fungovat.

Přesvědčivě to prokázala nová studie, jejíž autoři důkladně vyhodnotili data sesbíraná od devadesáti tisíc lidí zapojených do velkého britského výzkumného projektu. Závěry práce mezinárodního týmu vyšly v odborném magazínu Circulation, který vydává americká kardiologická asociace.

Lidé, kteří si dávali do těla jen o víkendu nebo dokonce jen jeden z volných dnů, měli ve srovnání s jedinci, kteří nedělají nic, měřitelně nižší riziko vzniku u dvou stovek běžných i méně běžných zdravotních potíží. Včetně toho, že jim méně hrozily nemoci srdce a oběhového systému či ledvin, diabetes druhého typu a psychické problémy. Byli na tom podobně jako ti, kdo si cvičení rozložili do celého týdne a šli během něj například několikrát do posilovny.

Příklad? Ti, kdo se k něčemu donutili jen v sobotu, měli riziko vysokého krevního tlaku nižší o 23 procent, ti, kdo posilovali několikrát týdně, o 28 procent - to je zcela srovnatelné. Riziko rozvoje cukrovky bylo u těch, kdo se hýbali, nižší dokonce o 40 procent.

Ukazuje to, že pokud jde o zdravotní přínosy, záleží spíše na objemu fyzické aktivity než na tom, kdy se člověk hýbe. Klíčem k úspěchu je, abyste cvičili způsobem, jakým vám to vyhovuje," komentoval pro média výsledky Shaan Khurshid, kardiolog z Massachusetts General Hospital v Bostonu, který studii vedl.

Přečtěte si také: Zbavte se konečně bolesti zad: Zkuste si pár jednoduchých, ale účinných cviků

Kolik pohybu je tak akorát?

Obecné doporučení zní, že pro udržení váhy a kondice je potřeba za týden 150 minut cvičení s mírnou pohybovou intenzitou nebo 75 minut ve vyšším tempu - to poznáte tak, že už je pro vás během pohybu obtížně mluvit.

Pokud někdo potřebuje například zhubnout, bude muset zabrat víc. Pokud mu jde o zdraví a kondici, stačí mu tento objem cvičení zvládnout najednou jednou za týden.

Nová odborná práce navíc není jediná. Potvrdila výsledky několika dřívějších podobných studií - už v roce 2017 například výzkum na britské Loughborough University zjistil, že i samotné víkendové cvičení snižuje riziko, že člověk onemocní rakovinou nebo dostane infarkt. Přínosy takového přístupu potvrdila i další studie z roku 2022.

Přesto jsou potřeba další výzkumy, které definitivně objasní také to, zda cvičení skutečně předchází nemocem, nebo zda zdravější lidé s menšími sklony k chorobám zkrátka sami od sebe cvičí více. V nejnovější studii se to vědci pokusili vyřešit tím, že velmi podrobně zhodnotili zdravotní stav i životní styl respondentů.

Podívejte se, jak si můžete zacvičit

Zjištění je každopádně nadějné pro lidi, kterým se nedaří v nabitém rozvrhu najít několikrát týdně čas na cvičení, a proto nakonec nedělají vcelku nic v domnění, že jen jednou za sedm dní to nemá cenu. Vědomí, že to funguje podobně dobře, by je mohlo přimět vstát z gauče a dát si třeba dvouapůlhodinovou procházku v hodně ostrém tempu.

I tak má smysl myslet na to, že trocha pohybu člověka nezabije ani v jiné dny. „Vysoká pracovní vytíženost může hrát v neprospěch pohybu, přesto lze však nalézt způsoby, jak pohyb do každodenního života zařadit. Navíc máte-li sedavé zaměstnání, pohyb vás může nakopnout. Díky okysličení krevního oběhu a vyplavení endorfinů získáte energii i skvělou náladu,“ říká fitness trenér Matěj Ptáček.

Zároveň platí, že je dobré kombinovat různé druhy pohybové aktivity, z nichž ty ve vyšším tempu pomáhají spalovat tuky a udržujete si jimi v kondici srdce, zatímco posilování je dobré na svaly.

Zdroje: abcnews.go.comwww.theguardian.comwww.health.harvard.edu

Sdílejte článek
Štítky nemoc zdraví Světová zdravotnická organizace wellness diabetes mellitus hypertenze nemoci a zdravotní potíže životní styl a volný čas cvičení a fitness

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 9. 10. 2024

Vše by se vám mělo dařit – láska, peníze i kariéra. Přesto usilujete o další cíle a dnes možná přemýšlíte o vzdělávacích, intelektuálních a duchovních záležitostech, kterým jste se vždy chtěli věnovat. Nedivte se, že vás zaměstnává snaha vše vyřešit. A nemějte pocit, že musíte s rozhodnutím spěchat. Dejte tomu nějaký čas.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.