Životní styl

16. září 2024 06:00

Ema Bártová

Odložte občas mobil, nebo budete mít dvě brady. Platí na ně cvičení, ale někdy nestačí

Dvě brady nechce mít nikdo. Někdy to za člověka rozhodne genetika, ale stává se, že ke vzniku podbradku nevědomky přispějeme sami. Třeba tím, v jaké poloze a jak často se díváme na mobil. Jak této spíše kosmetické patálii předejít a co dělat, když už s ní máme tu čest?

Nikdy v minulosti neměli lidé tolik možností studovat dokola svůj vzhled a nacházet na něm nedostatky. Nejde jen o zrcadla, ale o fotky pořízené mobilem včetně spousty selfie, které snadno způsobí, že člověk začne být nespokojený. A moderní technologie paradoxně přispívá i k tomu, že vypadáme hůře, než bychom rádi.

Čtěte také: Pitím k vysněné váze? Alkorexie trápí čím dál více mladých žen. Cesta do pekel, míní psychiatr

Nejen, že kvůli nim často zanedbáváme pohyb, ale zaděláváme si kvůli nim i na špatné držení těla nebo třeba na problém s dvojitou bradou, ačkoli bychom ji vůbec mít nemuseli. Lékaři dokonce přišli s označením "mobilní brada".

„Takzvaná mobilní brada vzniká, když lidé tráví dlouhou dobu s hlavou skloněnou nad mobilními telefony a dalšími elektronickými zařízeními.“ vysvětluje plastický chirurg Petr Šuk. A to jak vleže, tak vsedě či třeba za chůze. Ne moc přirozený předklon hlavy směrem dolů bohužel přispívá ke vzniku dvojité brady a nejen to, spolu s tím ochabují svaly, natahuje se kůže na místech, kde ji mít nataženou nechceme, a za krkem se nám navíc může hromadit tuk.

Samozřejmě, za nelichotivý podbradek nemohou jen smartphony. Velký vliv na jeho vznik má genetika, v některých rodinách se tento sklon zjevně dědí. Dvojitá brada často přichází i s nadváhou nebo kvůli hormonálním změnám, například v menopauze, kde se běžně mění způsob ukládání tuku v těle. Trápí nejen ženy, mívají ho z mnoha různých důvodů i muži.

Jak vlastně vzniká dvojitá brada?

Ačkoli v případě dvojité brady jde vlastně o přebytek kůže a tuku v inkriminované partii, kvůli níž krk vypadá mohutnější, nemusí nutně souviset s nadváhou.

Kromě vlivů genetiky je třeba počítat s tím, že nežádoucí podbradek se někdy objevuje čistě se stoupajícím věkem, protože kůže přichází o pružnost a svaly o pevnost a brada i krk tak ochabují. Štíhlí lidé mohou mít dvojitou bradu jak kvůli zděděné dispozici, tak kvůli tomu, že když se nehýbou, mohou mít v těle překvapivě vysoký podíl tuku a málo pevných svalů.

Dvojitá brada může provázet i některá onemocnění, jako je třeba pokles funkce štítné žlázy nebo Cushingův syndrom.

Přečtěte si také: Nepodceňujte spánek, apelují odborníci. Popsali jeho vliv na kila, sex i zásadní choroby

Jak se zbavit dvojité brady

Pokud za vaši dvojitou bradu mohou kila navíc a nedostatek pohybu, je řešení nasnadě, pomoci může dieta a cvičení, i když to bude trvat nejméně několik měsíců, než zaznamenáte viditelný efekt.

U jiných příčin je to složitější, protože pokud člověk zdědil sklon ukládání tuku pod bradou, cvičení ani omezení na talíři moc nezafungují. Můžete přesto zkusit cviky zaměřené na zpevnění obličeje a krku, včetně obličejové jógy, najdete je na internetu pod názvem face yoga.

Zkusit můžete následující cviky:

  • Bradu vzhůru: Cvičení pomáhá aktivovat svaly krku a čelisti. Stoupněte si nebo sedněte, narovnejte záda a poté pomalu nakloňte hlavu co nejvíc dozadu a dívejte se na strop, vydržte vždy deset sekund, během dne opakujte desetkrát až dvacetkrát.
  • Lví řev: Cvičení pomáhá zpevnit bradu. Otevřete ústa dokořán a vyplázněte jazyk tak daleko, jak jen můžete. V této pozici musíte vydržet deset sekund. Během dne opakujte desetkrát až dvacetkrát.

Někdy se doporučuje žvýkačka, ale bohužel, tedy se vytouženého efektu nedočkáte. Tato činnost sice posiluje svaly, díky nimž žvýkáme a polykáme, nicméně nepomáhá k vytvarování čelisti a neplatí na dvojitou bradu, protože, jak ukázala studie z roku 2019, žvýkání posiluje pouze jazyk a lícní svaly.

Podívejte se na video o kosmetice z Číny:

Podbradek se dá operovat

V úvahu připadají i radikálnější zásahy, které si však budete muset zaplatit - patří sem liposukce neboli operativní odstranění tukových buněk, v případě brady jde o menší zákrok v lokální anestezii. Další možností je face-lift, větší operace většinou v celkové narkóze, při níž se odstraňuje nejen tuk, ale i přebytečná kůže. Případně lze podstoupit plastickou operaci zaměřenou na úpravu krku a napnutí částí, s nimiž není člověk spokojen. Zákroky se dají i kombinovat.

Méně radikální metodou jsou injekce kyseliny deoxycholové, která pomáhá rozpouštět tuk, přičemž jedna rozhodně nestačí, aplikaci je navíc potřeba několikrát opakovat. Mezi rizika patří poškození nervů v místě vpichu. Některé kliniky nabízejí i postup zvaný kryolipolýza, kdy se tuk ničí pomocí podtlaku a chladu, případně se používá metoda zvaná mikrojehličková radiofrekvence.

Zdroje: Healthline, WebMD

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 9. 2024

Berani, dnes byste se mohli věnovat psaní, možná tvůrčímu nebo dopisovému. Ať už to bude cokoli, může se stát, že vám vyjdou jen pochmurné zprávy o tom, co se právě děje. To nemusí odrážet váš skutečný stav mysli. Pokud vás nenapadá nic příjemného, o čem byste mohli psát, možná raději počkejte na později.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.