Diety a hubnutí

27. září 2024 06:00

Ema Bártová

Padání vlasů, únava a špatný spánek ukazují, že vám možná chybí bílkoviny

Jak poznat kvalitní potraviny

Dostatečný příjem bílkovin je důležitý jak kvůli hubnutí, tak pro celkovou kondici a fyzickou sílu ukrytou ve svalech. A vůbec přitom není řeč o kulturistech, svaly potřebujeme všichni. Jenže ne vždycky se daří sníst dost proteinů. Pokud se tak děje dlouhodobě, dokáže to tělo dát patřičně najevo. Jak?

Bílkoviny patří spolu s tuky a cukry mezi základní živiny, a proto jsou nezbytnou součástí lidské výživy. Osvědčenými zdroji bílkovin čili proteinů jsou vejce, libové maso jako třeba kuře, ryby, jogurty a další mléčné výrobky či luštěniny.

Tělo potřebuje bílkoviny jako zdroj energie pro to, aby dobře fungovalo. Využívá je k budování svalů a kostí, ale do zásoby si je jinak ukládat neumí - proto je třeba jíst je denně. Důležité je to i kvůli tomu, že organismu slouží i k obnově poškozených tkání. A nejen to. „Bílkoviny podporují regeneraci svalů po cvičení, posilují spánek a udržují rychlost metabolismu,“ vysvětluje odborník na výživu Pavel Suchánek. Připomněl rovněž, že jídlo s dostatkem bílkovin nás lépe zasytí.

Když tělu chybí bílkoviny

Když se občas, pokud jde o bílkoviny, ošidíte, projeví se to třeba tím, že vás bude honit mlsná, ale jinak se nic neděje. Pokud se budete šidit dlouhodobě, začne vám to organismus dávat najevo. Třeba následujícími příznaky.

Většina z nich může ukazovat i na jiný problém, ale pokud máte hned několik z nich a víte, že váš jídelníček za moc nestojí, rozhodně stojí za to se na bílkoviny zaměřit.

1. Špatný spánek

Pokud máte dostatek proteinů, dokáže mozek vyrábět potřebné množství hormonů nezbytných pro kvalitní spánek. Ale pokud jich máte málo, může se hormonální nerovnováha podepsat i na tom, že budete mizerně spát.

2. Řídnutí vlasů

O kvalitě našich vlasů rozhoduje bílkovina keratin - když trvale přijímáme málo bílkovin, mohou se naše vlasy začít lámat nebo vypadávat. Tělo se bude snažit hospodařit s tím málem, které mu člověk dodává a přestane distribuovat bílkoviny tam, kde nejsou nezbytné, tedy třeba právě do kštice.

Projevem nedostatku bílkovin mohou být také křehké nehty, protože i ty tvoří z velké části keratin.

Přečtěte si také: Dieta 30:30:30 radí bílkoviny a cvičení do půl hodiny po probuzení

3. Častější nachlazení

Také to, že chytíte každou rýmu nebo kašel, které se kolem vás mihnou, mohou svědčit o tom, že máte na talíři málo bílkovin. Bez nich si totiž silnou imunitu nevybudujete - budou vám mimo jiné chybět bílé krvinky a organismus bude tak proti virům či bakteriím v oslabení.

4. Vlčí hlad a chuť na sladké

Častá chuť na něco dobrého a potřeba jíst mezi jídly jsou typickými projevy toho, že se člověku nedostává proteinů a že naopak nejspíše konzumuje příliš mnoho sacharidů. To vede k rozkolísání hladiny cukru v krvi, což se právě projevuje hladem, neodpovídajícím tomu, že jste před chvíli jedli. Když je na talíři nahradíte bílkovinami, nebudou s vámi výkyvy hladiny cukru zdaleka tolik mávat.

5. Špatné hojení ran

Řízli jste se před pár dny nožem a máte pocit, že se vám to zrovna dvakrát dobře nehojí. I tady stojí za to uvažovat, jak na tom jste s příjmem proteinů. Pokud jich máte málo, může vám chybět kolagen, který jinak přispívá k hojení drobných poranění.

6. Mozková mlha

Nemůžete se soustředit? Může to být další důsledek rozkolísané hladiny cukru. Kromě soustředění  se na práci nebo třeba čtení může být těžké i samotné přemýšlení či můžete mít pocit, že vám moc neslouží paměť. Někdy se pro tento stav používá termín mozková mlha. Kdybyste měli dost bílkovin, bude mít váš mozek rovnoměrný přísun energie, což mu vyhovuje.

Výpadky v příjmu bílkovin se mohou projevit i náladovostí.

Podívejte se, v jakém jídle hledat bílkoviny:

7. Nedostatek energie

Dostatek bílkovin je zásadní i pro vaši celkovou energii a výkonost. Výživa s minimem bílkovin vede ke ztrátě svalů, únavě a dokonce hrozí, že kvůli ní člověk začne přibírat na váze. Malé množství bílkovin ve stravě rovněž bývá častým důvodem neúspěšného hubnutí, ale i formování postavy a nabírání svalové hmoty, a to zejména u žen. „Bílkoviny představují jednu z hlavních makroživin, které by měly být součástí každého plnohodnotného jídla. Dokážou skvěle zasytit a navíc mají nejvyšší termický efekt ze všech živin, což zjednodušeně řečeno znamená rychlejší metabolismus,“ vysvětluje fitness trenérka Tereza Horová. Při hubnutí je tedy žádoucí zvýšit jejich příjem.

8. Otoky

Jedním z častých příznaků dlouhodobého nedostatku proteinů jsou rovněž otoky, zejména v oblasti břicha, nohou, chodidel a rukou. Bílkoviny cirkulující v krvi, zejména ten zvaný albumin, zabraňují hromadění tekutin v tkáních. Silné dlouhotrvající otoky nicméně proberte s lékařem, může jít o projev nějakého závažnějšího zdravotního problému.

Zdroje:

www.the-sun.comwww.webmd.comwww.uclahealth.org

Sdílejte článek
Štítky jídlo zdraví ryby energie maso cukr sacharidy potrava bílkovina nemoci a zdravotní potíže životní styl a volný čas zdravotní ošetření a postupy

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 9. 2024

V lásce a romantice by se vám nyní mělo dařit, Berani. Něco ve vás vzbudilo detektivní náladu a vy toužíte zkoumat, pátrat a hledat pravdu v každé situaci. Váš fundovaný, stabilní a praktický přístup bude vaší největší předností. Ujistěte se, že dnes necháte roli mučedníka někomu jinému. Vy jste ten, kdo musí převzít kontrolu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.