Nestaňte se ve vztahu převozníkem. Odborníci popsali znaky, které byste měli sledovat

Existuje ne zrovna moudré pořekadlo, že z nepovedeného vztahu se člověk nejlépe vzpamatuje vztahem novým. To možná skutečně uleví někomu, kdo se po rozchodu potřebuje odreagovat, ale nový partner tím může trpět. Aniž by to tušil, může být jen převozníkem. Jak poznáte, že jste se jím sami stali?

Jako převozník se obecně označuje někdo, s kým se vrhl do vztahu člověk, který se ještě zcela nevzpamatoval ze vztahu předchozího. Převozník svou roli ale mnohdy může jen těžko poznat, obzvláště pokud má nasazené růžové brýle, které jsou pro zamilovanost tak typické. Jaké jsou podle odborníků znaky?

1. Velká rychlost

Pokud se váš nový partner vrhá do vztahu příliš po hlavě a zrychlí z 0 na 100 během dvou týdnů, je lepší se mít na pozoru. „Rychlý skok do vztahu a intenzivní začátky jsou typické znaky, že se z vás dost možná stává převozník,“ říká párová a sexuální terapeutka Kendra Capalbo.

„Osoba, která se nevzpamatovala z rozchodu, prožívá s novým partnerem spojení neadekvátní době, po kterou se s ním zná,“ vysvětluje odbornice s tím, že vytvoření emocionálního spojení nějaký čas trvá a v tomto případě se obvykle nejedná o nic víc než fyzickou přitažlivost a chtíč.

2. Nedávný rozchod

Chcete-li zjistit, zda pro někoho nejste jen převozníkem, je důležité vědět, jak dlouho to je, co se rozešel se svým posledním partnerem. Ideálně také, jak dlouho trvalo, než se dotyčný začal z rozchodu vzpamatovávat. „Pokud si někdo včera prošel rozchodem a má zlomené srdce, fakt, že se hned pokouší znovu randit má fungovat jako výstraha,“ tvrdí vztahová terapeutka Lyndsey Murray.

Čtěte také: Zhrzený muž zažaloval ženu a žádá 50 milionů korun. Důvod? Odmítla jeho milostné návrhy

Něco jiného ovšem je, pokud se osoba dostala v nedávné době ze vztahu, který neoficiálně skončil už dávno před rozchodem a citové vazby tak byly přetrhány už před delší dobou. „Taková osoba už si své odtruchlila a je připravená jít dál. Pro tu tak převozníkem nebudete,“ doplňuje expertka.

3. Nevyřešené city

Pakliže váš nový partner, který nedávno prošel rozchodem, stále mluví o svých pocitech vůči ex, a to i o těch negativních, zpozorněte. „Když se nám opravdu podaří z rozchodu vzpamatovat, veškeré city vůči bývalému partnerovi se vypaří, včetně těch negativních, jako je například vztek,“ zdůrazňuje Kendra Capalbo. Nechce-li vaše polovička o ex mluvit vůbec, nebo naopak mluví moc, je to příznak problému.

Může se převozník stát skutečným partnerem?

Ať už jste převozníkem pro někoho vy, nebo někoho sami jako převozníka máte, je důležité si s daným člověkem upřímně promluvit a říct, co od vztahu očekáváte. Je třeba si ujasnit, zda si můžete navzájem dát to, co chcete a potřebujete, a zda je možné se v novém vztahu ještě zdravě vzpamatovat z toho starého.

I vztah založený na takzvaném převoznictví může přerůst v něco víc, pravda je ale podle odbornic taková, že většina z nich k tomu nemá dobré předpoklady. Převozníci totiž obvykle pomáhají k potlačení bolesti, které se člověk čerstvě po rozchodu chce vyhnout a odmítá ji zpracovat, tak ji raději zažene.

„Nový vztah jako rozptýlení může fungovat skvěle, ale ne dlouhodobě. Té bolesti nakonec stejně člověk čelit musí,“ vysvětluje Murray. Dodává ale, že pokud si převozník i druhá strana přejí vztah posílit, je důležitá komunikace a důvěra. To jsou dle vztahových expertek ostatně věci, bez kterých nemůže fungovat žádný vztah.

Zdroj: Women's Health

Velmi nečekaný spád měl vztah scenáristy Petra Kolečka s modelkou Anetou Vignerovou:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.