Jak se obléct na svatbu jako host? Hlavně nezastínit nevěstu a nepůsobit lacině

Svatba patří k významným událostem v životě každého páru. Ať už jste byli pozváni na svatbu rodinného příslušníka, blízkého přítele či kolegy z práce, vždy je důležité vybrat na tuto slavnostní událost vhodné oblečení. Zde je několik tipů, jak vypadat stylově, a zároveň splnit dress code v tak výjimečný den.

Prvním krokem, jak vypadat na svatbě skvěle, je zjistit si, zda je pro svatebčany určený nějaký určitý dress code. Pokud tomu tak je, rozhodně byste ho měli respektovat. Obecně platí, že se můžete setkat s třemi různými kategoriemi předepsaného oblečení. První kategorie je kategorie formálního oblečení neboli black tie, druhá kategorie je něco mezi formálním a neformálním oblečením a třetí kategorie je čistě neformální čili casual.

Přečtěte si také: Tradiční svatební oblečení napříč celým světem

Bílou a černou barvu vynechte

Přestože se nejedná o pravidlo, rozhodně by jím mělo být. Oblečení v bílé i černé barvě raději přenechte nevěstě a ženichovi. V případě, že se pro jednu ze zmiňovaných barev přece jen chcete rozhodnout, poraďte se s párem, zda se vaše vybrané šaty opravdu hodí.

Ojediněle se může také stát, že prostředí, kde se svatba odehrává, bude bílé barvě přímo vybízet a ženich s nevěstou tento odstín barvy budou na svatebních hostech přímo vyžadovat. Černá barva je pro někoho symbolem elegance a především u pánů je černé sako a bílá košile naprostou klasikou. Ke svatbám konajícím se v letních obdobích se však nejvíce chodí veselé barvy, květinové vzory a čím dál tím více oblíbené odstíny béžové, šedé a světle hnědé barvy.

Šaty můžete vyměnit za sako

Pokud se vám nechce do šatů, zvolit můžete například sako, které lze nakombinovat se sukní či kalhoty. Sako se stalo v posledních letech velmi populární a když zvolíte nějakou hezkou pastelovou barvu, rozhodně nešlápnete vedle.

Nezapomínejte ale na to, že nejvíce má vyniknout nevěsta, při obřadu se tedy vyhněte i velmi výrazným barvám, jako je zářivě červená, křiklavě oranžová či další neonové barvy.

Spousta elegantních outfitů vhodných k inspiraci se objevila na nedávné korunovaci Karla III. Jak módu hostů okomentovala návrhářka?

Respektovat místo svatby je nutností

Jiný outfit zvolíte do kostela, jiný na svatbu konající se v neformálním prostředí. V případě prvním se vyhněte krátkým šatům odhalujícím ramena a hlubokému výstřihu, který může působit vyzývavě. Elegance je zde nutností, a proto se nemusíte bát sáhnout po společenských koktejlových šatech. Svatba v kostele bude pojata v honosném stylu a od hostů se oblečení na úrovni bude očekávat.

Mohlo by vás zajímat: Sandály na platformě – jak je letos v létě zakomponovat do outfitu?

Čím dál více jsou populární neformální obřady, konající se pod širým nebem, během kterých si můžete při výběru oblečení více pohrát. Stále však nezapomínejte, že se jedná o společenskou událost. Volte uvolněný styl, pohodlné látky, boty mohou být na podpatku nebo klidně i bez, vynechte ale tenisky, které jsou opravdu nevhodné.

Jestliže se jedná o neformální svatbu, není nutné aby pánové měli kravatu či motýlka a první dva knoflíčky si mohou také rozepnout.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.