Celebrity

19. prosince 2022 15:55

Josef Šťastna

Jakub Malina se udusil při jídle, ostatní jen koukali. Mohl ho zachránit úder do zad?

Syn podnikatele Tomáše Maliny zemřel ve věku 34 let, když mu při jídle zaskočilo sousto. Podle informací webu eXtra.cz se začal dusit v jedné z pražských restaurací. Po 14 dnech v kómatu zemřel. Bylo možné mu pomoci, kdyby lidé v restauraci věděli, co přesně mají v kritickém okamžiku dělat?

Nadějný fotbalista a milovník krásných žen i luxusních aut se podle informací webu eXtra.cz dusil v jedné z pražských restaurací po vdechnutí kousku masa. Následně byl převezen do nemocnice, kde po dvou týdnech v kómatu zemřel.

Podle webu Blesk.cz lidé v restauraci jen přihlíželi, jak se expřítel Elišky Bučkové či Gabriely Dvořákové dáví. „V okamžiku, kdy se mladý muž začal dusit, nikdo z přítomných netušil, co se děje. Lidé jen přihlíželi a nikdo mu ze začátku nepřišel na pomoc,“ popsali redaktoři Blesku dění v luxusní restauraci. V podniku nakonec zasahovala záchranka, která Malinu převezla do nemocnice. Upadl však do kómatu, z něhož se už neprobral.

Při Heimlichově chvatu se provádí stlačování nadbřišku v místě mezi hrudní kostí a pupkem. Zachránce stojí za postiženou osobou, s níž je v těsném kontaktu. Jednu ruku má sevřenou v pěst a její palcová strana se přiloží do místa, které si předtím zachránce určil (vyhmatal) jako kompresní bod. Dlaní druhé ruky se opře o malíkovou stranu pěsti a provede až pět kompresí nadbřišku směrem dozadu a nahoru. Patofyziologický princip zákroku je následující: tlak vyvinutý zachráncem přes břišní stěnu na útroby se přenese proti bránici, ta zatlačí na plíce, kde distálně od překážky vznikne pozitivní tlak, který může při dobré konstelaci posunout cizí těleso proximálně, tedy blíže k hrtanu, či je uvolnit v hltanu. Manévr je pojmenován po americkém lékaři Henrym Heimlichovi. (zdroj: Komora záchranářů).

Bylo možné život Jakuba Maliny zachránit?

To je závažná otázka a nikdo nemá v ruce křišťálovou kouli, aby mohl zodpovědně prohlásit, že Malina mohl žít. Přesto je dobré vědět, co v kritických situacích dělat. Vdechnutí nebezpečného předmětu totiž není tak neobvyklé, jak by se na první pohled mohlo zdát. Je proto dobré vědět, jak by měla vypadat první pomoc.

Hodně se mluví o tzv. Heimlichově manévru (chvatu). Jedná se o techniku, která přichází na řadu, když selžou jiné pokusy, jak uvolnit dýchací cesty. Při aplikaci Heimlichova chvatu ale může dojít k poranění dutiny břišní či odlomení mečovitého výběžku. Než k němu záchranář přistoupí, měl by se tedy pokusit dýchací cesty ohroženého jedince uvolnit pomocí pěti úderů mezi lopatky. Pokud ani po pátém úderu k uvolnění dýchacích cest nedojde, je možné přistoupit právě k Heimlichově chvatu.

Nelze ale odhadovat, zda by v případě Jakuba Maliny rychlejší reakce lidí v restauraci skutečně vedla k lepšímu konci. Podle informací webu Blesk.cz údajně nešlo poznat, že se mladý muž nemůže nadechnout. Jeho mozek byl několik minut bez přívodu kyslíku. O víkendu byl syn Tomáše Maliny odpojen od přístrojů. Podle Blesku se s ním zdrcený otec rozloučil přímo v nemocnici.

Sdílejte článek
Štítky nemocnice restaurace udušení Eliška Bučková Tomáš Malina Gabriela Dvořáková dýchací cesty Blesk Jakub Malina Heimlichův chvat

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.