Celebrity

6. února 2024 06:00

David Laštovka

Jan Svěrák má s manželkou tři děti. Úkolem muže je ustát emocionální bouře, tvrdí

Interview (418)

Oscarový režisér Jan Svěrák, který slaví 59. narozeniny, je otcem tří dětí. Jak přiznal, svoji roli si plně začal uvědomovat teprve až s příchodem posledního potomka. Tehdy totiž byl poprvé u porodu.

Jan Svěrák má s manželkou Evou tři děti, syny Františka a Ondřeje a dceru Kateřinu. Otcem se stal velmi brzy a z nové role byl podle svých slov ze začátku v šoku. Zároveň se proměnilo i jeho vidění manželky, která se díky němu stala matkou.

„Nejdřív jsem si na ženě všiml větší trpělivosti a nekončící ochoty pečovat. Až u třetího dítěte jsem zaznamenal ten zásadní rozdíl, totiž že ony nosí dítě tolik měsíců v sobě, a tedy k němu mají zcela přirozeně jiný vztah. Jako ke své části. Došlo mi to celé naplno až u třetího dítěte, kdy jsem se odvážil být u porodu. Bum! Do té doby byl zázrak zrození pojmem, převzatou zkušeností, a teď se stal zkušeností prožitou. A to je sakra rozdíl. Od té doby vidím svou ženu i ty ostatní trochu jinak,“ prozradil v rozhovoru pro web maminka.cz.

Čemu se věnuje jeho starší sestra?

Jako otec se snažil přispívat k rodinné pohodě. „Dětem bude fajn, když ucítí, že se maminka s tatínkem mají rádi, tak si budou spokojeně vrtět. A že to cítí, to si pište. Mezi další mužské úkoly prospěšné rodinnému štěstí podle mě patří dělat legraci, kdykoli to jde. A taky zachovávat klidnou hlavu v krizových situacích a ustávat emocionální bouře, nebo to alespoň předstírat. To znamená, jak říká Deida, naučit se užívat si ženskou energii jako skála přilehlé moře, to přece také o kámen tříští vlnu za vlnou, aby ho ráno zase laskavě hladilo,“ popsal Jan Svěrák.

Čtěte také: Dcera Tomáše Kluse o herectví nesnila, pak ale obrátila. Proč jí doma říkají Keliško?

Vzorem v manželství jsou mu jeho rodiče. Tatínek Zdeněk s maminkou Boženou, kteří se seznámili už na studiích na univerzitě, kdy jim bylo 18 let a ve spokojeném vztahu žijí dodnes. Jan má o čtyři roky starší sestru Hanu, která je spisovatelkou, překladatelkou a pedagožkou.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.