Celebrity

27. prosince 2023 13:30

David Laštovka

Jaroslav Vojta, loupežník z filmu Hrátky s čertem, si smrt předpověděl. Otec se zastřelil

Jaroslav Vojta, herec s výrazným a neopakovatelným hlasovým projevem, v české kinematografii zanechal výraznou stopu. Před kamerou obvykle hrával rázovité a bodré muže z lidu. Nejvíce ho proslavila postava loupežníka Sarky Farky v pohádce Hrátky s čertem. Jaké bylo jeho soukromí?

Herec Jaroslav Vojta, od jehož narození 27. prosince uplynulo 135 let, dětství rozhodně neměl idylické. Když mu bylo sedm let, jeho maminka zemřela. Otec trpěl zhoubným onemocněním, několikrát se pokusil o sebevraždu, a nakonec se zastřelil.

Na životní partnerku měl ale Vojta štěstí. S manželkou Antonií, s níž měl dvě děti, syna Ivana a dceru Radanu, se seznámil během divadelního angažmá v Plzni. Syn Ivan se mimochodem po sametové revoluci v roce 1989 velmi angažoval v Občanském fóru.

Vojta byl dobrák, se srdcem na pravém místě. Poté, co při tragické nehodě přišla o život jeho kamarádka, vzal si s manželkou do péče její dceru Ruth.

Přestaly se mi líbit ženy, umřu, řekl Vojta těsně před smrtí

Jaroslav Vojta se celý život těšil velmi dobrému zdraví. Byl veselá kopa a nikdy nezkazil žádnou legraci. Mezi kolegy proslul svým svérázným vypravěčským stylem anekdot, které ale téměř pokaždé popletl. Ještě v seniorském věku hrál v Národním divadle, účinkoval v rozhlase i v televizi. Kolegové obdivovali jeho vitalitu, energii a svěžest. Mnozí mu předpovídali, že bude žít do sta let.

Osud ovšem rozhodl jinak. Když přišel na kostýmní zkoušky k chystanému seriálu F. L. Věk, kde měl hrát protestantského sedláka, už to nebyl on. „Měli jsme spolu moc hezký vztah. Říkám mu tam, jakou mám radost, že spolu budeme zase točit. A on svým nezaměnitelným hlasem mi povídá: ‚Radečku, nebudu točit, umřu. Přestaly se mi líbit ženy.' A za dva týdny zemřel. Odhadl to přesně,“ vzpomínal v televizním dokumentu herec Radoslav Brzobohatý. Zatímco Vojta, který se dožil 81 let, o své smrti dopředu tušil, pro ostatní to byl šok. Narychlo se muselo měnit herecké obsazení. V roli ho nakonec nahradil Zdeněk Kryzánek, který zemřel pouhé čtyři roky po něm, ve věku 55 let, přímo na Štědrý den.

Pavel Trávníček vzpomínal na natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 7. 5. 2024

Možná cítíte touhu po cestování a toužíte po něčem novém a odlišném ve svém životě. Nemůžete si pomoct, ale fádní rutina vás trochu nudí. Pokud toužíte po dobrodružství, proč si nenaplánovat exotický výlet? I když na to teď nemáte peníze, můžete začít s průzkumem. Už jen vědomí, že se tam jednou vydáte, vám pomůže zvednout náladu, Berani.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.