Celebrity

27. prosince 2023 12:30

David Laštovka

Jiří Sovák manželku poznal na hřbitově. Flámovat uměl, odešel a vrátil se za čtyři dny

Dařbuján a Pandrhola - upoutávka

Jiří Sovák zemřel tři měsíce před svými osmdesátinami. 27. prosince si připomínáme 103 let od jeho narození. Životní lásku našel až díky své třetí ženě, učitelce Anně. Soužití s legendárním hercem, který měl cholerickou povahu, nebylo rozhodně jednoduché. Jak na něj jeho osudová žena vzpomínala?

Jiří Sovák, rodným jménem Jiří Schmitzer, prožil šťastné manželství až se svojí třetí ženou, učitelkou Annou, s níž se oženil v roce 1960 a zůstal s ní až do své smrti v roce 2000. Seznámili se v roce 1958, kdy ještě nebyl tak slavný.

„Jezdil za svým přítelem do Rožmitálu pod Třemšínem, kde tehdy žili moji rodiče. Vyskytovala jsem se tam v té době sporadicky, protože jsem studovala na vysoké škole a během prázdnin jsme s přítelkyní dělaly průvodkyně po českých hradech a zámcích. Přesto jsem se tam občas mihla v době, kdy tam Sovák byl se svou bývalou ženou a bydlel u mých rodičů na letním bytě,“ vzpomínala během života Anna Sováková v rozhovoru pro MF DNES.

Sovák s tchyní nevycházel. Nemohla ho vystát

Pomyslná jiskra mezi nimi přeskočila až později. „Druhé setkání přišlo asi o rok později, to už šel v kinech Dařbuján a Pandrhola (Jiří Sovák hrál v pohádce hlavní roli – pozn. red.). Šla jsem od autobusu a potkala ho. Měl na sobě příšerný hubertus, já byla po těžké chřipce a on byl na mě najednou příjemný. Pak mi začala hlásit mladší sestra: ‚Hele, ptal se ta tebe Sovák.' Posílal mi vzkazy, já jsem se chodila učit na hřbitov, kde byl pochován dědeček, kterého jsem velmi milovala. A na tom hřbitově mě Jiří Sovák pozval na první schůzku. Od té doby tvrdil, že jsme se poznali na hřbitově,“ popisovala s úsměvem.

V té době už byl herec rozvedený a jejich svatbě tedy už nic nebránilo. O ruku ji požádal velmi svérázným způsobem. Napsal velmi ostrý dopis Aniččině matce, která byla proti jejich lásce. „Moje matka byla proti němu nepředstavitelně zasekyrovaná. Dcera končí vysokou školu a zakouká se do dvakrát rozvedeného, a ještě k tomu herce, Sováka, o kterém se říká, že jde z průšvihu do průšvihu. V tom dopise ji upozornil, že nejsem ovce a že se budu rozhodovat podle svého. Rozhodla jsem se, že po tomto dopisu si ho prostě vezmu. Už jsem měla po státnicích, bylo mi téměř dvaadvacet - a to už je věk, kdy se můžete rozhodnout. Nikdy jsem toho nelitovala,“ sdělovala Anna.

Odešel v pantoflích, vrátil se za čtyři dny v nových botách

Jejich manželství bylo bezdětné. Sovák měl z prvního manželství syna Jiřího Schmitzera, který se stal rovněž hercem. Společně si zahráli ve dvou slavných snímcích. V komedii Marečku, podejte mi pero, kde mu hrál syna a v seriálu Chalupáři, v němž ztvárnil pro změnu jeho vnuka. Vztahy spolu měli ovšem velmi komplikované. První rozkol nastal v době, kdy Sovák kvůli jiné ženě opustil rodinu. Schmitzerovi v té době bylo jedenáct let a měl mu za zlé.

Sovák zase nedokázal odpustit jemu, že sedl za volant opilý a srazil chodce, který zemřel, za což byl následně odsouzen ke třem letům vězení. Zřekl se ho, vydědil a až do konce života už s ním nepromluvil.

Byly doby, kdy se Jiří Sovák choval jako neřízená střela. Prosinec, někdo zazvoní, Sovák odejde v pantoflích otevřít návštěvě a vrátí se za týden v teplém obleku a nových botách, vzpomínala manželka v knize, kterou o soužití se slavným hercem napsala. „Co k tomu říct? Snad jen - milé ženy, buďte rády, že se nedostavil s novou ženou, ale jen v novém obleku,“ brala jeho „úlety“ s nadhledem.

Sovák svou třetí ženu okouzlil v době, kdy šel do kin snímek Dařbuján a Pandrhola (tuto pohádku jste mohli o Vánocích sledovat na Primě, teď ji najdete na prima+). Na ukázku se můžete podívat v úvodním videu.

Herec Pavel Trávníček vzpomínal na natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.