Celebrity

6. září 2023 05:45

David Laštovka

Jiří Sovák bral tisíce. Synovi Jiřímu Schmitzerovi dohazoval role, pak se rozhádali

Od smrti herce Jiřího Sováka, krále fórů, uplynulo 23 let. Zemřel ve věku 79 let. Než se stal hvězdou, živil se všelijak, například jako pojišťovák nebo skladník. Jaké bylo jeho soukromí?

Jiří Sovák, rodným jménem Jiří Schmitzer, se během života stačil oženit třikrát. Měl jediného syna Jiřího, který se mu narodil v prvním manželství a stal se rovněž hercem. Společně si zahráli ve dvou slavných snímcích. V komedii Marečku, podejte mi pero, kde mu hrál syna, a v seriálu Chalupáři, v němž ztvárnil pro změnu jeho vnuka. Vztahy spolu ovšem měli velmi komplikované. První rozkol nastal v době, kdy Sovák kvůli jiné ženě opustil rodinu. Schmitzerovi v té době bylo jedenáct a dlouho to otci měl za zlé.

Jiří Sovák měl velmi dobré vztahy také s Jiřinou Bohdalovou, která prozradila, proč skončila s dabingem:

Synovi dohazoval kšefty

Jakmile Schmitzer vystudoval DAMU, snažil se mu Sovák pomáhat. U režisérů se často přimlouval, aby syna obsazovali. „Byl to Sovák, který mě poprosil, abych dal jeho klukovi roli. A tak jsem to udělal a byl skvělý,“ vzpomínal v dokumentu o natáčení seriálu Chalupáři režisér František Filip.

Čtěte také: Evžen Huml v podání Jiřího Sováka by se divil. Slavná chalupa prošla velkou proměnou

Před kamerou působili jako sehraná dvojka. Když spolu tehdy hráli, našli si k sobě znovu cestu. „V té době k sobě měli lidsky asi nejblíže. Pak se však stala ta věc a byl konec. Nadosmrti,“ prozradila deníku Blesk Sovákova třetí manželka Anna, se kterou herec prožil posledních 40 let. Schmitzer si totiž krátce nato po jednom divadelním představení vypil s kolegy skleničku, usedl za volant a nešťastnou náhodou srazil chodce, jenž zemřel. Za to byl odsouzen ke třem letům vězení.

Herec Jiří Schmitzer si zahrál mimo jiné ve snímku Ďáblovo rogalo:

A to Sovák nedokázal odpustit zase jemu. Zřekl se ho, vydědil ho a až do konce života už s ním nepromluvil. „Že jsi porazil člověka, to se bohužel může stát. Ale žes byl ožralý jako dobytek, to se nepromíjí,“ měla být poslední slova, která mu řekl. Od té chvíle už se nikdy neviděli. Schmitzer, který si odseděl polovinu trestu a byl propuštěn za dobré chování, dokonce nebyl ani na otcově pohřbu. „Jejich pohled na život a posuzování hodnot se natolik vzdálily, že už se nedaly přemostit. Chyba byla asi na obou stranách,“ přiblížila Anna Sováková poslední hercova žena.

Za film Cirkus v cirkuse vydělal 19 tisíc

Jiří Sovák jakožto zasloužilý umělec za každé natáčení pobíral tabulkový plat. Ten činil 800 korun za jeden den. „Suma, kterou si pamatuji přesně, je honorář za film Cirkus v cirkuse. Tam je na plátně pořád, tam dostal přes 19 000 korun. Musel ale ještě něco vracet na daních,“ prozradila jeho žena, která Sováka přežila o 19 let.

Mohlo by vás zajímat: Kolik si vydělávali nejslavnější čeští herci za totality? Už tenkrát byli v balíku

Jiří Sovák se narodil v rodině váženého hospodského jako Jiří Schmitzer. Toto příjemní užíval celé své dětství, v dospělosti za německé okupace za druhé světové války si ho změnil na české Sovák, které ho proslavilo.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.