Evžen Huml v podání Jiřího Sováka by se divil. Slavná chalupa prošla velkou proměnou

Vesnička Višňová na Příbramsku je dobře známá díky slavnému seriálu. Kvůli rekonstrukcím se ale velmi změnila. Jak nyní vypadá například stavení, ve kterém bydlel legendární důchodce Evžen Huml?

Seriál Chalupáři natočil režisér František Filip a hlavními postavami jsou pohodový Bohouš Císař v podání Josefa Kemra (†72) a nerudný důchodce Evžen Huml v podání Jiřího Sováka (†79). „Když máš v chalupě orchestrion, nevadí že do ní fičí. Naráz přestanou zloby a shon, i ten kůl v plotě zas vzklíčí,“ zpívá v titulní seriálové písni Waldemar Matuška, a navozuje tak náladu, že i na obyčejné socialistické vesnici mohou panovat krásné vztahy.

Mohlo by vás zajímat: Zákulisí filmu Ať žijí duchové. Jiří Sovák válčil s dětmi, o intriky nebyla nouze

Zajímavostí je, že v legendární chalupě nikdy orchestrion nestál. Interiérové záběry se točily v ateliérech v pražské Hostivaři. Redakce Prima Living se před necelým rokem vydala chalupu v obci Višňová najít, museli ale poradit místní. Na legendární stavbu upozorňuje jen malá informační tabule.

Místo romantického stavení ve Višňové dnes stojí domek, který jeho majitel po natáčení nechal zvednout o jedno patro a tím dům do jisté míry ztratil seriálové kouzlo. Podle webu iDnes.cz majitel chalupu filmařům pronajímal za 18 tisíc korun, za které pak domek přestavěl. Dřevěnou verandu nahradila zděná.

Přečtěte si také: Na samotě u lesa dnes. Moderní chalupu by děda Komárek určitě nepoznal

Od dob natáčení, tedy od roku 1974, se ve vesnici nezměnil snad jen barokní kostelík. Místní na natáčení vzpomínají v dobrém, ale mrzí je, že obec z někdejší seriálové slávy nic nevytěžila. V komparzu seriálu si však zahrál pomalu každý. „Když mi pan Hlinomaz dával peníze na nanuk, tak jsem mu poděkovala, otočila se a zmizela,“ říká paní Hana Petrová, která si jako osmiletá holčička měla možnost zahrát malou roli s Josefem Kemrem a Josefem Hlinomazem.

Zdroj: living.iprima.cz, wikipedia.org

Zajímá vás, jak probíhají rekonstrukce starých stavení?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.