Celebrity

1. ledna 2023 08:55

David Laštovka

Zákulisí filmu Ať žijí duchové: Jiří Sovák válčil s dětmi, o intriky nebyla nouze

Roztomilá hudební pohádka Ať žijí duchové pro děti i dospělé publikum si získala mnoho příznivců i díky humoru. Na place to přitom taková idylka nebyla. Mezi dospělými a dětskými herci se strhla doslova mela. Došlo i na intriky a podrazy.

Roli rytíře Brtníka z Brtníku, měl původně ztvárnit Jan Skopeček. Vše už bylo dohodnuto, chybělo jenom podepsat smlouvu, což už měla být pouze formalita. „Původně jsem to měl hrát já. Poslali mi nejdříve literární scénář, později technický scénář a začalo se domlouvat, kdy mě odvezou na Barrandov, abych si vyzkoušel brnění,“ líčil během života redaktorovi webu Prima Ženy Jan Skopeček.

Ve svém nabitém kalendáři už si na natáčení vyčlenil čas a čekal jen na zavolání. „Jenže najednou se nic nedělo, produkce se odmlčela. Tak jsem tam zavolal, abych věděl, co se děje, na čem jsem. Bylo až směšné, jak si strkali sluchátko, jeden asistent druhému, a nikdo mi nechtěl říct, že tam nehraju. Dozvěděl jsem se to nakonec ale stejně. Taktně mi to sdělil režisér Oldřich Lipský,“ přiblížil herec. Důvod mu ovšem nesdělil.

Do velké role byl místo něj obsazen Jiří Sovák. „Možná, abych se neurazil, tak do filmu obsadili alespoň moji ženu (Věru Tichánkovou, která ztvárnila postavu Pilátové, alias Černé kroniky - pozn. red). Takové jednání jsem nikdy neměl rád, jednat by se mělo vždycky na rovinu a čestně,“ poznamenal Jan Skopeček.

Děti vyhlásily Sovákovi válku

Jiří Sovák sice získal ve slavném filmu významnou roli, byl to ale pro něj tak trochu danajský dar. Celé natáčení v podstatě protrpěl. Děti, kterých na place bylo požehnaně, mu dávaly pořádně zabrat. „Pan Sovák dětské herce moc nemusel. Pro něj jsme byli haranti, parchanti uřvaní, ksindlové sprostí. To jsme si od něj všechno vyslechli,“ popsal pro redaktory webu Prima Ženy s úsměvem hlavní dětský hrdina Jiří Procházka, alias Dlouhý Jenda.

Ve filmu si zahrála také Tereza Brodská:

Ovšem caparti si nic líbit nenechali. A nadávky, pohrdání, mu vrátili i s úroky. „Pár zlomyslností jsme mu provedli,“ nastínil se šibalským úsměvem Procházka. „On kouřil fajfky, byl takový puntičkář, že si každou čistil speciálním štětečkem. My jsme se mu chtěli za to, jak nás peskuje, trochu pomstít, a tak jsme mu štětečky schovali. Dva dny se kvůli tomu netočilo, protože prohlásil, že nebude hrát, dokud se to nenajde. A k tomu dodal: Snad ještě nejsem takový sklerotik, abych si zapomněl, ku*va, to čištění. Servítky si vážně nebral,“ rozesmál se Jiří Procházka a přidal další perličky z natáčení.

„Když se točily scény, kde nás bylo hodně, tak pan Sovák byl pěkný morous. Všimněte si třeba té scénky, kde s námi a trpaslíky tancuje. Tam je vidět, jak je z toho otrávený. Jak ho to natáčení s dětmi nebaví. A to ještě fungovalo tak, že měl dubléra oblečeného v kostýmu, který s námi dětmi vždycky záběr nejdříve nazkoušel a teprve jakmile už jsme to opravdu uměly, tak teprve přišel.“

Místo francovky popíjel vodku

A víte, jak to bylo s jeho francovkou, kterou jako rytíř s oblibou popíjel? Ve skutečnosti tam měl alkohol! „Zaslechl jsem, jak pan Sovák říká režisérovi, že vodu mu chlastat nebude. Pak jsme se dozvěděli, že celou dobu v té lahvi měl vodku.  Ale stejně to byl obrovský profík,“ vysekl poklonu legendárnímu herci.

Zajímavostí je také to, že ve filmu se před kamerou poprvé objevila tehdy devítiletá Tereza Brodská. V pohádce měla krátký dialog před samoobsluhou se svým skutečným otcem Vlastimilem Brodským.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.