Celebrity

9. srpna 2022 05:30

David Laštovka

Krutý osud Leontýnky z Ať žijí duchové. Život herečky Dany Vávrové vyhasl předčasně

Herečka Dana Vávrová (†41), sestra manželky Karla Heřmánka (74), se stala hvězdou už v jedenácti, když v pohádce Ať žijí duchové ztvárnila postavu Leontýnky. Osud jí však nepřál. Zákeřná rakovina ji o život připravila příliš brzy, letos by oslavila teprve 55. narozeniny.

Danu Vávrovou pro film objevil režisér Oldřich Lipský (†62). Sympatická dívenka ho oslnila svojí bezprostředností a neobyčejným talentem. Když se navíc na kamerových zkouškách k filmu Ať žijí duchové opravdu zamilovala do o tři roky staršího Jiřího Procházky (58) alias Dlouhého Jendy – přesně tak, jak stálo ve scénáři – bylo o jejím angažování rozhodnuto definitivně.

„Danuška byla moc pěkná holka, ale na mě tehdy moc mladá. Bylo jí jedenáct a já už koukal po holkách, kterým rostla prsa. Trochu na mě byla kvůli tomu naštvaná,“ svěřil se redakci webu Prima Ženy Jiří Procházka. Platonická láska ji nakonec pustila. Po natáčení už se nikdy neviděli. „Dodnes mě mrzí, že už jsme se pak osobně nesetkali. Určitě bychom si spolu měli co říct. Ale věděli jsme o sobě a občas si napsali,“ dodal představitel Dlouhého Jendy.

Jiří Sovák na place válčil s dětmi

Během natáčení pohádkové komedie Ať žijí duchové jim prý nejvíce dával zabrat Jiří Sovák (79), který ztvárnil rytíře Brtníka z Brtníku a otce Leontýnky, tedy Dany Vávrové. „Pan Sovák nás děti prostě nemusel. Pro něj jsme byli haranti, parchanti uřvaní, ksindlové sprostí. To jsme si od něj všechno vyslechli. Ale ani my jsme nebyli svatí a pár zlomyslností jsme mu za to provedli. On kouřil fajfky, byl takový puntičkář, že si každou čistil speciálním štětečkem. Tak jsme mu je jednou schovali. Dva dny se kvůli tomu netočilo, protože prohlásil, že nebude hrát, dokud se to nenajde,“ prozradil Jiří Procházka s tím, že Sovák byl na place z dětí doslova nešťastný.

„Ve scénách, kdy s námi a trpaslíky tancuje, je krásně vidět, jak je otrávený. A to ještě fungovalo tak, že měl dubléra oblečeného v kostýmu, který s námi dětmi vždycky záběr nejdříve nazkoušel, a teprve když už jsme to opravdu uměli, přišel,“ dodal.

S rakovinou Dana Vávrová statečně bojovala rok

Vávrová se ve svých 19 letech provdala za německého režiséra Josepha Vilsmaiera, který byl o 28 let starší, a odstěhovala se za ním do Mnichova. V manželství se jim narodily tři dcery: Theresa, Josefina a Janina. Kromě herectví se začala věnovat také režii a i v cizí zemi si získala respekt a uznání. Její slibně rozjetou kariéru však zastavila vážná nemoc – rakovina děložního hrdla. Statečně s ní bojovala jeden rok. Zemřela 5. února 2009 ve věku 41 let.

Rakovinou děložního čípku v Česku ročně onemocní zhruba 750 žen:

Na svou o čtyři roky starší sestru nedávno v rozhovoru pro časopis Instinkt zavzpomínala bývalá televizní hlasatelka Hana Heřmánková, manželka herce Karla Heřmánka. „Dneska vidím, že jsme se bohužel vídaly méně, než jsme mohly. Jenomže člověk neodhadne, kolik má vyměřeno času. Prošvihly jsme toho tolik. Ta ohromná ztráta, která nás potkala, nás poznamenala. Spoustu věcí jsem přehodnotila, dívám se na ně jinak. Co se zdá důležité, za extra důležité nepovažuji,“ sdělila sestra Dany Vávrové.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.