Celebrity

26. října 2022 06:15

David Laštovka

Skončil ve vězení, odpaloval granáty a byl při těle. Co jste nevěděli o Jiřím Schmitzerovi?

Jaké je soukromí svérázného herce a písničkáře Jiřího Schmitzera, který oslavil 73. narozeniny? Připravili jsme pro vás pět největších zajímavostí z jeho života.

Celý život je věrný jedné ženě

Se svojí celoživotní láskou, manželkou Irenou, má dvě talentované děti. Dcera Kristýna mu dělá manažerku a zastupuje mimo jiné i herečku a moderátorku Miluši Bittnerovou (44). Kromě toho pořádá festival a věnuje se daňovému poradenství. Syn Jiří má bakalářský titul z teologie na husitské fakultě a pracuje jako sociální pracovník. Na své potomky může být herec právem pyšný.

V opilosti zabil člověka

Když mu bylo 27 let, byl odsouzen na tři roky vězení za usmrcení z nedbalosti. Cestou z divadla byl totiž účastníkem dopravní nehody, při které zemřel chodec. Přestože to nebyla jeho vina, dechová zkouška ukázala, že za volant usedl opilý. V cele si odseděl polovinu trestu, propuštěn byl za dobré chování.

Nenávist s otcem Jiřím Sovákem

S otcem, hercem Jiřím Sovákem (79), působili před kamerou jako sehrána dvojka. Zahráli si spolu například v komedii Marečku, podejte mi pero! (1976) nebo v seriálu Chalupáři (1975). Poté, co byl Schmitzer odsouzen ke třem letům vězení, se ho Sovák zřekl, vydědil ho a až do smrti už s ním nepromluvil. „Jejich pohled na život a posuzování hodnot se velmi vzdálily. Chyba byla asi na obou stranách,“ prozradila redakci webu Prima Ženy Sovákova poslední manželka Anna. Když legendární herec zemřel, Schmitzer mu nebyl ani na pohřbu.

Záliba ve výbušninách

V mládí doma vyráběl granáty a odpaloval je na ulici. „To je vrozené. Není to úplně láska, ale vznikne to podobným způsobem. Nevíš proč. Dokonce jsem uvažoval o návštěvě sexuologa, ale vzhledem k tomu, že jsem neměl při explozích žádné erekce, nešel jsem. Mně se pouze líbilo, že to bouchá, že to dělá efekty a že se to líbí lidem,“ popsal herec. Jak v dokumentu Neobyčejný život Jiřího Schmitzera prozradil Zdeněk Dušek (79), jednou málem zbořil dům v Ústí nad Labem. „Hráli jsme na Silvestra představení a Jirka o půlnoci vyházel z okna granáty. Pak se mě zeptal, zda má hodit ten velký, a já blbec řekl, že jo. Odnesl to kandelábr na ulici, litinový spodek se úplně rozpadl. A sedmatřicet oken v tom baráčku vedle vyletělo,“ zavzpomínal Schmitzerův herecký kolega.

Podívejte se na policejní psy vychovávané k vyhledávání výbušnin:

V dětství býval špekoun

Na léta strávená ve škole dodnes nevzpomíná v dobrém. A to především kvůli své tehdejší nadváze. „Je pravda, že jsem si jako tlustoprd užil. A dost. Některé děti vám to spočítají, holky vás nechtějí. Je to dost kruté. To ponížení bylo hodně nepříjemné, člověka to poznamená. Udělá si obrázek o světě a lidech a má ho navěky uložený v emoční bance,“ svěřil se webu iRozhovory.cz. Kdykoliv se tehdy blížil začátek nového školní roku, těžce to nesl. „Dodnes mám od poloviny srpna depresi, ta hrůza ze školy mi zůstala v podvědomí: Zase budou maléry, otrava. Hlavně jsem měl určitý problém, který se naštěstí později ukázal být snad i výhodou. Dnes by mi asi našli nějaké to dys... Mám nejspíš mozkovou dysfunkci. Když píšu, nedopisuju slova, občas mi chybí písmeno, čárky, tečky. Nikdo se s tím tehdy nepáral. K tomu jsem byl neuvěřitelně líný. Smrtící kombinace,“ dodal.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.