Na samotě u lesa dnes: Moderní chalupu by děda Komárek určitě nepoznal

Na samotě u lesa dnes

Film Na samotě u lesa z roku 1976 vzdal hold všem lidem, kteří propadli fenoménu chalupaření a chataření. Určitě si budete pamatovat řadu hlášek, které z prostých úst vypustil děda Komárek, kterého s citem zahrál zesnulý herecký velikán Josef Kemr. Ten by chalupu dnes určitě nepoznal, bydlení prošlo výraznou rekonstrukcí.

Film Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka patří k nejoblíbenějším komediím, které československá kinematografie stvořila. Dnes již kultovní scénky vycházely ze střetnutí průměrné pražské rodiny Lavičkových, která v honbě za vysněnou chalupou narazí na svérázného dědu Komárka. Ten pražské rodině slíbí, že jednou jim chalupu nechá. Jenže nakonec Lavičkovi zjistí, že k dědovi přilnuli více, než si byli ochotní na začátku léta přiznat.

Redaktoři webu Prima Ženy se vypravili na Počepicko ve středních Čechách, kde se kousek od obce Radešice ukrývá zapadlá osamocená stavba. Slavnou Komárkovu chalupu připomíná již jen lokací, protože staré stavení za sebou má velkou přestavbu na moderní bydlení. Turista, který ke stavení zabloudí omylem, by určitě nepoznal, že stojí u domu, kde děda Komárek choval kravku a sužovaly ho psí blechy, které na člověka nejdou.

Film se měl točit kousek od Ledče nad Sázavou

Při naší návštěvě se honil vítr a zdálo se, že přijde pořádný slejvák. Však také víme, že u této chalupy často chčije a chčije. Sytá žlutá fasáda kontrastovala s temnou oblohou, na sousední louce se pásly ovce, nikde ani živáčka. Současný majitel chalupu zcela přestavěl a nejspíše mu vyhovuje, že stále leží na samotě. Nejbližší stavení jsou vzdálena od pozemku přibližně jeden kilometr, takže je tu klid na dokonalý odpočinek. Komárkova chalupa málem zůstala ukrytá i před filmovým divákem. Původně se totiž mělo natáčet kousek od Ledče nad Sázavou. Lokaci u Radešic pomohl objevit kameraman Jaromír Šofr, který v okolí měl vlastní nemovitost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak dopadl mlýn z filmu Na samotě u lesa?

„Točilo se tehdy v létě o prázdninách, bylo to moc příjemné natáčení. S produkcí jsem si tehdy dohodla, že mohu mít na natáčení ročního syna. Vzpomínám na to opravdu ráda. Chalupa, jak tehdy stála, byla velmi obyčejná v nádherné přírodě. Pak mě to natáčení inspirovalo k chalupaření, zavzpomínala pro web Prima Ženy herečka Daniela Kolářová, která v komedii hraje paní Lavičkovou.

Filmařům tehdy dalo pořádně zabrat dostat na plac techniku, k chalupě totiž vede pouze kamenitá lesní cesta, na kterou si troufnou jen cyklisté či majitelé terénních vozů.

Chalupa nutně potřebovala rekonstrukci

Současný majitel Václav Kašpar chalupu pořídil v roce 1988, tedy více než deset let po natáčení slavného snímku. Na stavení nebyl hezký pohled, chyběla část střechy, do domu zatékala voda.

„Původní tak do dnešních dnů zůstala akorát stodola a protější budlík (drobná kůlnička, pozn. red.). Chlívky a obytnou část jsem musel zbourat a postavit vše prakticky od znovu,“ uvedl majitel pro web idnes.cz.

Při natáčení ale filmaři ocenili suchý záchod i psí boudu, vše dotvářelo představu, jakou scénáristé o Komárkově stavení měli. V době natáčení bydlel v chalupě pan Kabát, který si nakonec v komedii i zahrál malou roličku. Hraje chlapíka, který svým zvoněním zmátne Oldu Lavičku (Zdeňka Svěráka), který se domnívá, že přijíždí zedník Lorenc.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.