Celebrity

2. listopadu 2023 10:26

Eliška Reiglová

Je mi ho líto. Karel Schwarzenberg se vyjádřil k trestu pro Feriho za znásilnění

Schwarzenberg o kauze Feri

Bývalý člen TOP 09 a poslanec Parlamentu České republiky Dominik Feri (26) byl shledán vinným ve všech bodech obžaloby. Za dvě znásilnění a jeden pokus o znásilnění byl odsouzen ke třem letům ve vězení s ostrahou a poškozeným musí uhradit nemajetkovou újmu. Bezprostředně po vynesení rozsudku trest zpochybnil někdejší předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Dominik Feri byl Obvodním soudem pro Prahu 3 ve čtvrtek shledán vinným ve všech bodech obžaloby. Za dvě znásilnění a jeden pokus o znásilnění mu hrozilo až 10 let vězení. Soud jej odsoudil na tři roky ve věznici s ostrahou, zároveň musí poškozeným uhradit nemajetkovou újmu ve výši 300 tisíc, 150 tisíc a 60 tisíc korun.

Bývalý politik vinu opakovaně odmítl a v úterní závěrečné řeči řekl, že stíhání pro něj znamenalo destrukci pracovního i osobního života. Rozhodnutí není pravomocné, lze předpokládat, že se proti němu Feri odvolá k pražskému městskému soudu. Rozsudek zpochybnil také bývalý předseda TOP 09, někdejší ministr zahraničních věcí a držitel Řádu Bílého lva Karel Schwarzenberg.

Čtěte také: Feriho kauza TOP 09 škodí, tok voličů vyschl. Přitom mohl být jejich lovcem, říká expert

„Je mi ho líto,“ odpověděl Schwarzenberg CNN Prima News na dotaz, co na rozsudek říká. Zároveň má za to, že v rozhodnutí justice mohly hrát roli politické tlaky. „Žádná justice není zcela nezávislá. Podle mé zkušenosti,“ řekl.

Dlouhodobé zastání

U Karla Schwarzenberga našel Dominik Feri zastání už před dvěma lety, v podstatě bezprostředně poté, co v reakci na zveřejnění obvinění rezignoval na svůj post poslance a opustil i řady TOP 09. Kníže tehdy kauzu zamítal s tím, že Feri se chová jako normální muž mladého věku.

„Mně se celá ta historka zdá příliš přehnaná. Ty výpovědi různých holek jsem četl. Že se 25letý kluk snaží dostat holky do postele, to bylo vždycky naprosto normální. Jestli ty výpovědi jsou přesné a tak dále, to je potom otázka,“ řekl Schwarzenberg deníku Echo24 v květnu roku 2021.

„Zdá se mi to poněkud přehnané. My jsme se v posledních letech stali pod vlivem ‚Me Too‘ strašnými pokrytci,“ řekl a reagoval také na to, proč podle něj kauza vyplavala krátce před volebním obdobím. „Dominik Feri byl zdaleka nejsilnější kandidát. Vadil strašně hlavně Pirátům, protože zasahoval do jejich mladého voličstva,“ vysvětloval.

Schwarzenberg rovněž tvrdil, že Dominik Feri je pracovitý a nikdy si u něj nevšiml, že by se k něžnému pohlaví choval nevhodně. „Byl velmi pilný a angažovaný. A hlavně, byl výborný politik. Že by se někdy choval špatně k ženám, jsem nikdy ani nezaslechl, a to celých dlouhých pět let,“ dodal.

Dominik Feri reagoval na verdikt soudu:

Sdílejte článek
Štítky vězení znásilnění TOP 09 rozsudek věznice Karel Schwarzenberg Dominik Feri Obvodní soud pro Prahu 3

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 13. 5. 2024

Je pravděpodobné, že se vám podaří vše, co si dnes řeknete, Berani. Pokud vás brzdí obavy o integritu vztahu nebo dlouhodobé vyhlídky partnerství, můžete obavy rozptýlit přímou konfrontací s danou osobou. Možná zjistíte, že on nebo ona má stejné pocity jako vy. Upřímnost je dnes důležitá.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.