Celebrity

13. února 2023 09:11

Tomáš Durčák

Je Feri sexuální predátor? Znásilnění se neděje jen v temném parku, říkají expertky

Soud s Ferim začne na Valentýna

Dominik Feri se 14. února poprvé objevil před soudem. Proces, v němž mu za obvinění ze dvou znásilnění a jeden pokus o něj hrozí až deset let za mřížemi, začne pod taktovkou soudkyně Lenky Hájkové a jak již bylo oznámeno dříve, bude veřejný. Dle odborníků na te matiku sexuálního zneužívání či násilí jde pro Česko o přelomovou kauzu.

Proces probíhá u Obvodního soudu pro Prahu 3 a soudkyní je Lenka Hájková, která již v minulosti podobné případy posuzovala. Je jasné, že tento případ přiláká pozornost celé české veřejnosti a bude mimořádně sledovaný. Mimo jiné kvůli rozdělení lidí na dva tábory v tom, zda je bývalý poslanec Dominik Feri pachatelem, či se mu ženy za něco mstí.

Oběti znásilnění jako spoluviníci

„Vina u těchto trestných činů se nejčastěji dává oběti. To je bohužel obecný náhled na věc. Takže není divu, že laická veřejnost ty oběti haní,“ komentovala pro Seznam Zprávy krátce po zveřejnění výpovědí údajných obětí Dominika Feriho rozdílné reakce veřejnosti advokátka Lucie Hrdá. „Je tam ten názor, že když už s ním spala stokrát, tak ji asi po stoprvní nemohl znásilnit, anebo měla moc krátkou sukni, tak si za to může sama,“ dodala Hrdá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jana Fabiánová obvinila Cimického ze znásilnění

Zároveň dodala, že jelikož jde o případ zasahující do nejvyšší sféry politiky, má nepochybně potenciál změnit v české společnosti pohled na sexuální násilí či sexuální obtěžování. Zvlášť proto, že „znásilnění je v českém pohledu pouze takzvané pravé znásilnění. To znamená, když jdete v noci po parku a nějaký úchylák vás tam přepadne, omlátí vám hlavu o lavičku a ještě vás při tom pobodá a nejlépe okrade, toto je z českého pohledu znásilnění, nad kterým se nikdo nepozastaví“.

Jedna výpověď by možná nestačila

O tom, že kauza Dominika Feriho může být přelomová, nepochybuje ani Johanna Nejedlová, zakladatelka spolku Konsent, jež se zabývá tematikou sexuálního násilí. „Je dobře, když kauzy sexuálního násilí jdou před soud. Zároveň víme, že pro oběti je z různých důvodů náročné se někomu svěřit a je jejich rozhodnutí, jestli tím procesem chtějí projít,“ řekla Nejedlová loni pro iRozhlas.

Ta rovněž upozornila, že jakékoli odsuzování kohokoli na základě jediného nařčení může být nebezpečné. „Určitě je potřeba být opatrný, na základě jedné výpovědi nelze říct, že je někdo špatný člověk a vyřadit ho z běžného procesu,“ vysvětlila a naznačila tím, že ve chvíli, kdy je podobných výpovědí již celá řada, nelze na ně pohlížet stejnou optikou.

Léčba místo dlouhého vězení?

Ve stejném rozhovoru Johanna Nejedlová rovněž podotkla, že dlouhý trest odnětí svobody většinou u podobných procesů nedává smysl. „Jsme nastavení tak, že když někomu něco dlouho prochází, měl by i dlouho sedět. Ale mnohem lepší by bylo, kdybychom to chování odhalili už na začátku a ten člověk to neopakoval,“ vysvětlila Nejedlová a jako příklad uvedla systém alternativních trestů ve Skandinávii, kde je cílem pachatele sexuálního násilí opravdu napravit a úspěšně je vrátit do společnosti, nikoli jim dlouhým vězením tuto možnost dost možná navždy vzít.

I ona věří, že by kauza bývalého poslance Feriho mohla mít pozitivní dopad na některé stereotypy o znásilnění, jež stále v české společnosti převládají. „Podle průzkumu z roku 2015 si 63 procent lidí myslelo, že za znásilnění je spoluodpovědná i žena. Před dvěma lety to bylo myslím 58 procent,“ citovala Nejedlová nelichotivá data o Češích.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.