Jana Fabiánová po obvinění Cimického čelila útokům: Psali mi, že jsem odporná

Jana Fabiánová promluvila

Zpěvačka Jana Fabiánová (43) loni na podzim obvinila psychiatra Jana Cimického z toho, že ji před lety sexuálně napadl ve své ordinaci. Jít ven s touto výpovědí chtělo velkou odvahu, teď dcera zpěvačky Nadi Urbánkové (82) promluvila o tom, jakým útokům musela čelit po zveřejnění nepříjemného zážitku.

Dcera zpěvačky Nadi Urbánkové psychiatra Jana Cimického obvinila ze sexuálního obtěžování loni v říjnu. O případu teď promluvila znovu v rámci akce na podporu boje proti sexuálnímu násilí na ženách. Nebylo to pro ni vůbec lehké období.

„Poté, co jsem to zveřejnila, následovala vlna nevole a následovaly útoky osobní i z veřejného prostoru. Ty útoky se týkaly toho, proč jsem tedy k tomu doktorovi lezla. Pak také, že jsem odporná a že bych měla skočit pod vlak. A že hledám, jak se zviditelnit. Což mě vůbec nezajímá, protože od dob pandemie jsem web developer, odešla jsem ze showbyznysu a vůbec se mě to netýká,“ uvedla Fabiánová pro pořad Showtime.

V případu Cimický figuruje až třicet žen

Veřejně promluvit o sexuálním napadení Janem Cimickým chtělo velkou odvahu. Jana Fabiánová ale říká, že musela jít s pravdou ven. A rozhodně toho nelituje. „Že musím promluvit, jsem věděla. A co se bude dál dít, to nechám na tom nahoře, protože já potřebuju žít s čistým svědomím a s tím, že jsem se postavila proti něčemu, s čím z hloubky duše nesouhlasím,“ vysvětlila dcera Urbánkové.

K tomu, v jaké fázi je teď vyšetřování, se vyjadřovat nechtěla. „Já nejsem právník, tak se k tomu nemůžu vyjadřovat, ale jen vím, že bylo zahájeno trestní stíhání,“ dodala.

Vyšetřovatelé pracují s tím, že v letech 1980 až 2016 došlo k napadení a vydírání téměř třiceti žen. „Kriminalisté v případu, který byl medializován v listopadu minulého roku a týkal se lékaře z Prahy 8, zahájili trestní stíhání konkrétní osoby pro trestné činy znásilnění a vydírání. Těchto skutků bylo podle zjištění kriminalistů 29,“ uvedl pro stanici Radiožurnál mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Fabiánová: Po útoku jsem se vyhýbala lékařům mužům

Fabiánová řekla, že trauma ze sexuálního útoku si nese celý život. „Zaprvé si bohužel člověk nese ten pocit, že je na to sám, že i když se člověk snažil s tou situací něco dělat, tak mu nebylo pomoženo, což je velice nepříjemný pocit, že vás v tom ta společnost nechá. Takové útoky člověku můžou zamávat se sebevědomím a s pocitem vlastní hodnoty,“ řekla otevřeně.

Léta například bojovala s nedůvěrou k lékařům. „Když vám někdo takhle vstoupí do soukromí bez vašeho souhlasu, tak to otřese s důvěrou. Měla jsem problém věřit lékařům a věřit mužům, vyhýbala jsem se pak dál lékařům mužům,“ svěřila se pro Showtime.

S psychiatrem Cimickým se od doby, kdy ho obvinila ze sexuálního napadení, neviděla. Neměla tu potřebu, ani on se ji nepokusil kontaktovat. „Já v tom vůbec nevidím smysl. Uvědomte si, co je to za situaci, kdy vy jste v pozici slabšího a vůči vám vystoupí nějaký agresor, který je v pozici moci. Tam není dál co řešit, jestli se stane takové porušení. To říkám obecně. Nemám důvod se s někým takovým už nikdy vidět,“ řekla rezolutně.

Jedné věci si ale cení. Že ji v tom tentokrát společnost nenechala. „A to je obrovsky léčivý pocit, jsem za to strašně vděčná,“ uzavřela Fabiánová, která se nedávno svěřila, že se sexuálním zneužití měla zkušenost i její maminka Naďa Urbánková. Tu znásilnil vlastní otec, když jí bylo osm let.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.