Jana Fabiánová po obvinění Cimického čelila útokům: Psali mi, že jsem odporná

Jana Fabiánová promluvila

Zpěvačka Jana Fabiánová (43) loni na podzim obvinila psychiatra Jana Cimického z toho, že ji před lety sexuálně napadl ve své ordinaci. Jít ven s touto výpovědí chtělo velkou odvahu, teď dcera zpěvačky Nadi Urbánkové (82) promluvila o tom, jakým útokům musela čelit po zveřejnění nepříjemného zážitku.

Dcera zpěvačky Nadi Urbánkové psychiatra Jana Cimického obvinila ze sexuálního obtěžování loni v říjnu. O případu teď promluvila znovu v rámci akce na podporu boje proti sexuálnímu násilí na ženách. Nebylo to pro ni vůbec lehké období.

„Poté, co jsem to zveřejnila, následovala vlna nevole a následovaly útoky osobní i z veřejného prostoru. Ty útoky se týkaly toho, proč jsem tedy k tomu doktorovi lezla. Pak také, že jsem odporná a že bych měla skočit pod vlak. A že hledám, jak se zviditelnit. Což mě vůbec nezajímá, protože od dob pandemie jsem web developer, odešla jsem ze showbyznysu a vůbec se mě to netýká,“ uvedla Fabiánová pro pořad Showtime.

V případu Cimický figuruje až třicet žen

Veřejně promluvit o sexuálním napadení Janem Cimickým chtělo velkou odvahu. Jana Fabiánová ale říká, že musela jít s pravdou ven. A rozhodně toho nelituje. „Že musím promluvit, jsem věděla. A co se bude dál dít, to nechám na tom nahoře, protože já potřebuju žít s čistým svědomím a s tím, že jsem se postavila proti něčemu, s čím z hloubky duše nesouhlasím,“ vysvětlila dcera Urbánkové.

K tomu, v jaké fázi je teď vyšetřování, se vyjadřovat nechtěla. „Já nejsem právník, tak se k tomu nemůžu vyjadřovat, ale jen vím, že bylo zahájeno trestní stíhání,“ dodala.

Vyšetřovatelé pracují s tím, že v letech 1980 až 2016 došlo k napadení a vydírání téměř třiceti žen. „Kriminalisté v případu, který byl medializován v listopadu minulého roku a týkal se lékaře z Prahy 8, zahájili trestní stíhání konkrétní osoby pro trestné činy znásilnění a vydírání. Těchto skutků bylo podle zjištění kriminalistů 29,“ uvedl pro stanici Radiožurnál mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Fabiánová: Po útoku jsem se vyhýbala lékařům mužům

Fabiánová řekla, že trauma ze sexuálního útoku si nese celý život. „Zaprvé si bohužel člověk nese ten pocit, že je na to sám, že i když se člověk snažil s tou situací něco dělat, tak mu nebylo pomoženo, což je velice nepříjemný pocit, že vás v tom ta společnost nechá. Takové útoky člověku můžou zamávat se sebevědomím a s pocitem vlastní hodnoty,“ řekla otevřeně.

Léta například bojovala s nedůvěrou k lékařům. „Když vám někdo takhle vstoupí do soukromí bez vašeho souhlasu, tak to otřese s důvěrou. Měla jsem problém věřit lékařům a věřit mužům, vyhýbala jsem se pak dál lékařům mužům,“ svěřila se pro Showtime.

S psychiatrem Cimickým se od doby, kdy ho obvinila ze sexuálního napadení, neviděla. Neměla tu potřebu, ani on se ji nepokusil kontaktovat. „Já v tom vůbec nevidím smysl. Uvědomte si, co je to za situaci, kdy vy jste v pozici slabšího a vůči vám vystoupí nějaký agresor, který je v pozici moci. Tam není dál co řešit, jestli se stane takové porušení. To říkám obecně. Nemám důvod se s někým takovým už nikdy vidět,“ řekla rezolutně.

Jedné věci si ale cení. Že ji v tom tentokrát společnost nenechala. „A to je obrovsky léčivý pocit, jsem za to strašně vděčná,“ uzavřela Fabiánová, která se nedávno svěřila, že se sexuálním zneužití měla zkušenost i její maminka Naďa Urbánková. Tu znásilnil vlastní otec, když jí bylo osm let.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.