Podzim je ideální čas na víkend v Itálii! Cesta za zážitky a sluncem vás nevyjde draho

Podzimní dny, kdy začíná být v Česku sychravo, jsou ideální k naplánování víkendu v Itálii. Naši vzdálení jižní sousedé totiž v tuto dobu ještě sedají s kávou či proseccem na terasách restaurací a užívají si sluneční paprsky. Pravý čas na nákup letenky či výběr destinace, kam můžete vyrazit třeba na prodloužený víkend.

Pokud nechcete vybírat mezi připravenými autobusovými či leteckými zájezdy, které nabízí mnoho cestovních kanceláří, budete potřebovat promyslet a do rozpočtu započítat následující.

  • Cesta – Po letenkách se podívejte co nejdříve, last minute nákupy se v tomto případě nevyplatí. Pokud chcete cestovat autem, spočítejte náklady na pohonné hmoty, nezapomeňte na dobré cestovní pojištění a podívejte se také na trasu a mýtné.
  • Ubytování – Na většině míst v Itálii ho seženete i poměrně levně, můžete se klidně dostat na podobné ceny jako u nás, záleží samozřejmě na vašich požadavcích na úroveň ubytování. Podívejte se na srovnávací portály a nezapomeňte si zjistit, jak se na místo dostanete z letiště a jak daleko budete mít místa, která chcete navštívit, případně zda hotel nabízí možnost zaparkovat vaše auto.
  • Doprava na místě – nejpohodlnější a zároveň nejdražší variantou jsou všudypřítomné taxíky, ale doporučuji využít spíše městskou dopravu. Předem se podívejte na internet, jestli dané město nenabízí zvýhodněnou kartu, která může zahrnovat i vstupy na památky. Co se týká vstupů, určitě se předem podívejte, zda není lepší je rezervovat předem. Může se stát, že bez rezervace se na některá místa nedostanete nebo budete stát i hodinové fronty.
  • Jídlo – Na víkend můžete vyrazit z velké části vybaveni, ale byla by to velká škoda. Itálie je proslulá vynikajícím jídlem a rozhodně nemusí jít jen o oblíbenou pizzu a těstoviny. Italové umí skvěle připravit také maso či zeleninové pokrmy. Určitě budete chtít ochutnat i typické dezerty, kávu nebo si dát dobrý drink. Pro milovníky kávy a zmrzliny nabízí téměř každá kavárna či restaurace kombinaci těchto dvou delikates ve formě affogata. Většinou není problém najíst se v Itálii do 15 eur za osobu.
  • Oblečení – Na podzim určitě sledujte aktuální předpověď počasí. Přestože v Itálii nejspíš zatím nebude zima, může se vám hodit dlouhý rukáv a také větrovka.
  • Další potřeby už závisejí zcela na vás a charakteru vaší cesty, určitě si ale vezměte aspoň základní obnos v hotovosti (eurech) a nezapomeňte na cestovní pojištění.

Tipy na 5 krásných míst v Itálii přímým letem z ČR

1. Romantické Benátky

Vzhledem k počasí a hrozícím záplavám bývá doporučováno cestovat do Benátek nejpozději během října. Později se vyplatí sledovat aktuální situaci, i během záplav se však po velké části Benátek dá pohybovat. Nejrychleji se sem dostanete přímým letem, můžete ale vyrazit i autem. Na turisty jsou tu skvěle připraveni, nemusíte se tedy bát bloudění, místní vám rádi poradí, i kdyby jen „rukama nohama“. Doporučuji využít lodní dopravu a nesoustředit se jen na hlavní ostrov, vyrazte třeba na ostrov Burano, který je proslulý barevnými domky a krajkou nebo na ostrov Lido, kde se nachází široká písečná pláž.

2. Milán pro milovníky módy a malebné Bergamo

Milán si užijí všichni, kteří milují město a těší se na obchody a posedávání v restauracích a kavárnách. Pohled na úchvatný italský dóm vás dostane už ve chvíli, kdy začnete stoupat po schodech z metra – uvidíte ho totiž hned při výstupu. Vyrazte taky do příjemného parku u hradu Castello Sforzesco. Pokud víte, že vám na potulování městem bohatě stačí jeden den, naplánujte si cestu i do nedalekého Bergama. Nachází se na kopci a nabízí krásné výhledy. Určitě tu také ochutnejte místní specialitu, kterou je kukuřičná polenta v mnoha variacích. Například jako vláčný dezert Polenta e Osei s jemným máslovým krémem a marcipánem.

3. Řím a Vatikán

Jestli chcete vidět hlavně ikonická místa, jako je Koloseum či Fontana di Trevi, obrňte se trpělivostí. V Římě jsou davy turistů, ale samozřejmě se jim lze vyhnout. Bloudění italskými uličkami stojí za to a mnohdy narazíte na zapadlý podnik, kde se skvěle najíte za dobrou cenu. Řím není jen o městě a architektuře, je tu taky několik parků a zoologická zahrada, nudit se tedy určitě nebudete. Pokud jste zvyklí chodit, na mnoho míst se dostanete pěšky. Zajet pak můžete také do vnitrozemského městského státu Vatikán plného významných kulturních a církevních památek.

4. Úchvatná Matera

Přímým letem se z Česka dostanete do Bari, které v katalozích láká na fotku útesů s domečky a pláží Polignano a Mare, nenechte se ale zmást, od centra Bari a letiště je toto místo poměrně vzdálené. Doporučuji proto zvolit Bari jen jako výchozí bod a z něj odjet do blízké Matery. Kromě překrásné architektury a vyhlídek na údolí a hrad Tramontano můžete sejít i na výlety do nedaleké přírody a prohlédnout si třeba místní jeskyně. Oblíbené je také městečko Alberobello s malebnými domečky postavenými v tzv. stylu trulli. Díky mnoha místům, na která můžete z Bari vyrazit, se vyplatí tomuto místu obětovat spíše prodloužený víkend.

5. Pravá Itálie v Neapoli

Říká se, že pokud chcete zažít tu pravou Itálii, měli byste navštívit Neapol. Připravte se na chaos a všudypřítomný nepořádek, který k Neapoli zkrátka patří stejně jako bláznivá městská doprava. I odsud ale můžete vyrazit na pár výletů, například na sopku Vesuv nebo do města Pompeje, které je opravdu rozlehlé a jeho prohlídka vám zabere klidně několik hodin. Pokud máte čas, doporučuji také výlet lodí na ostrov Procida, kde se můžete vykoupat a podívat se z vyhlídky na krásné barevné domečky. V Neapoli rozhodně ochutnejte pizzu, když narazíte na dobrou restauraci, dost možná to bude ta nejlepší pizza ve vašem životě.

Kam na podzim a v zimě vyráží Češi na dovolenou a do jakých destinací se dá nově dostat přímým letem?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.