Jakub se snaží ohromit budoucí kuchtíky jedlými květy. Nikdo však neochutná

Prostřeno! XXV (27) - Jedlé květy

Jednotlivé chody úterní reprízy speciálu oblíbené kuchařské soutěže hned několikrát doplní jedna ne zcela běžná přísada. Jakub se bude chtít vytáhnout a krevety posype jedlými květy. Soupeři ale k mladému kuchtíkovi nebudou mít důvěru. Je to neznalost, nebo taktika?

V repríze speciálu oblíbeného kulinářského pořadu bude v úterý veselo. Při pohledu na servírovaná jídla jednoho z budoucích kuchařů se nabízí otázka, zdali se vaření ujal kuchař, nebo spíš zahradník. Sice je známo, že vybrané květy nemusí být jen dekorací a lze si na nich i pochutnat, soutěžící o tom ale nebudou přesvědčeni. Úterní hostitel Jakub ze zemědělské učňovské školy SOŠ a SOU Sušice ozdobí barevnými kvítky předkrm i polévku a rostliny se objeví také v nápoji, kterým bude osvěžující levandulová limonáda. Milovník jedlých květů má ke své vášni výjimečně příznačné příjmení – Zahradník.

Jakubův otec je řezník a pro budoucího profesionálního kuchaře je velkým vzorem. Jako malý s ním jezdil na zabijačky, kde mu tatínek vše ukazoval a předával mu zkušenosti. Jeho máma ho také hodně naučila – je kuchařka a první vaření probíhalo pod jejím velením. Jakub si dá na svém menu záležet a už vpodvečer a na prima+ uvidíte, jak se svým vrstevníkům zavděčí. Podávat se budou pečené tygří krevety s domácím pita chlebem, mrkvovo-celerový krém na kari se zázvorovou pěnou a parmazánovým chipsemjehněčí hřbet s burgundskou omáčkou s bramborovo-zeleninovými plackami a hráškovo-rozmarýnovým pyré a na závěr borůvkový crumble s vanilkovou zmrzlinou.

Podívejte se, jak Jakub připravuje základ na burgundskou omáčku:

Luční kvítí není nic pro jejich mlsné jazýčky

Je vidět, že tento hostitel ví, jak jít s dobou, protože používání jedlých květů se v moderní gastronomii těší stále větší oblibě. Květy ale nejsou jen efektní dekorací, která zpestří vzhled jídla. Jsou také ingrediencí, jež pokrmu dodá specifickou chuť i aroma. Mezi běžně používané květy patří například růže, fialky, macešky, sedmikrásky nebo karafiáty. Pokud se chcete pro květy vydat sami na louku či zahradu, měli byste být raději ostražití. Některé rostliny mohou být jedlé pouze zčásti, a jiné dokonce nejsou jedlé vůbec.

Pokud se sbírání bojíte, pro jedlé květy v sušené formě můžete jednoduše vyrazit do obchodu. Jakubovi hosté ovšem budou vůči soudobým trendům v kuchyni poměrně skeptičtí. „Tyhle květy nacházím běžně na louce a rozhodně je nehodlám jíst,“ prohlásí tvrdošíjně Zdeněk, který bude z party kuchařských učňů vařit jako poslední. „Na okrasu mi to přišlo pěkné, ale že bych to jedl? Moc jsem tomu nevěřil…“ přidá se s obavami o zdraví pondělní hostitel Samuel. Ani Jirka s Ludvíkem se do okrasné přízdoby nepustí. Už v pondělí ukázali, že jejich mlsné jazýčky neohromí jen tak ledajaký pokrm. Ovlivní to jejich bodování?


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.