Jitka Smutná odešla od manžela, štěstí našla v náruči ženy. Coming out byl těžký

Jitka Smutná je nejen úžasná herečka, ale také zpěvačka. Hrála několik let na prknech Státního divadla v Ostravě a později v Národním divadle v Praze. Nyní ji můžete vídat v několika pražských divadlech, ale také ve filmech či seriálech. Přestože se jí celý život v profesním životě velmi dařilo, v osobním životě to tak jednoduché neměla. Jaké jsou životní milníky oblíbené herečky?

Jestli někomu nechybí statečnost, elán a odvaha, tak je to bezpochyby herečka Jitka Smutná. Desítky let jí sice trvalo, než vyšla s pravdou ven, ale i když věděla, že jí to způsobí značné nepříjemnosti, nevzdala to a stala jednou z prvních veřejně známých Češek, která zveřejnila svoji sexualitu a přiznala, že má city k opačnému pohlaví.

Přečtěte si také: Jitka Smutná: Opustila manžela kvůli ženě. Za sexuální orientaci to dodnes schytává

Jitka Smutná se narodila 16. dubna 1952 v Praze, jako nejmladší ze čtyř dětí. Po vystudování DAMU, dostala nabídku hrát v divadle v Pardubicích, kde strávila dvě sezony, poté se přesunula do Státního divadla v Ostravě, kde strávila dlouhých čtrnáct let a kde se také provdala za kameramana Jaromíra Nekudu, s nímž má syna Jakuba a dceru Terezu, která je také herečka.

Kromě hraní v divadle a natáčení v televizi, se Smutná věnovala také zpěvu. Největším vzorem byl pro ni v tu dobu Jiří Suchý, díky jehož textům sebrala odvahu a začala psát svoje písně. Za život si zazpívala například s Jaromírem Nohavicou, hudba a herectví hraje v hereččině životě velmi podstatnou a důležitou část.

Veřejný coming out byl pro herečku osvobození

Herečka se poprvé zamilovala do dívky již v osmnácti letech, ale v tu dobu si to nepřipouštěla a nenapadlo ji, že by jí vztah se ženou mohl vůbec fungovat. Svoji skutečnou sexuální orientaci si uvědomila až o třicet let později. Mezitím se provdala a s manželem vychovali dvě děti.

Právě manžel a rodina byli první, komu se herečka se svou orientací svěřila. Veřejně svou orientaci přiznala až o deset let později. Tehdy už žila tři roky se svou tehdejší partnerkou, spisovatelkou Petrou Braunovou, a nebavilo ji už jejich vztah nadále tajit.

Mohlo by vás zajímat: Někdy prostě nemůžete jinak a uděláte to, říká o životních změnách Jitka Smutná

„Bylo to jen moje rozhodnutí, kterým jsem překvapila i Petru. Protože lhát nebo tajit něco takového je strašně vyčerpávající a trapné,“ uvedla Jitka v rozhovoru pro magazín MF Dnes. Jak sama přiznala, byla to pro ni ta největší životní zkouška.

Jitka Smutná v Show Jana Krause:

„Nechtěla jsem už vyprávět, jak kupuju manželovi vázanku pod stromeček, co doma vařím, co na to říkají děti… Ty vyprávěnky mi lezly krkem. Zůstali jsme přátelé, ale už jsme neměli společnou adresu,“ svěřila se herečka pro Novinky.cz. Se spisovatelkou Braunovou už sice pár netvoří, ale aktuálně je spokojená ve vztahu s jinou ženou.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.