Celebrity

9. února 2024 12:55

Tomáš Durčák

Joe Pesci se třikrát oženil a rozvedl. Zářil v Sám doma i jako oscarový mafián

Oscarový hollywoodský herec a hudebník Joe Pesci se do historie filmu nesmazatelně zapsal hned několika ikonickými snímky. I přesto jej zejména v Česku nejvíce zbožňujeme pro jeho roli „mokrého bandity“ Harryho v prvním a druhém díle Sám doma. Ve svém ostře chráněném soukromí se mimoto za 81 let stihl třikrát oženit a rozvést.

Pesci vyrůstal v drsném prostředí New Jersey 40. a 50. let, avšak již od pěti let se objevoval v divadelních hrách v New Yorku a jako desetiletý začal pravidelně účinkovat v televizních pořadech. Zajímavostí však je, že na svou cestu ke slávě si musel poměrně dlouho počkat. Zkoušel se rovněž uchytit v hudbě a v 70. letech se dokonce nějakou dobu živil i jako komik.

Mohlo by vás zajímat: Jak po letech vypadají „Mokrý banditi“ ze Sám doma? Harry a Marv jsou stále vitální

Až v roce 1979, kdy mu bylo již 36 let, se mu ozvali režisér Martin Scorsese a herec Robert De Niro. Těm se zamlouvala jedna z jeho předchozích rolí a chtěli jej do filmu Zuřící býk (1980). Po velkém úspěchu snímku, za nějž Pesci získal nominaci na Oscara, se objevil ve filmech Tančím, jak nejrychleji dovedu (1982) či Eureka (1983), načež v roce 1984 opět točil s Robertem De Nirem, tentokrát gangsterku Tenkrát v Americe. Ještě před koncem 80. let se objevil v hudební antologii Michaela Jacksona Moonwalker (1988) a druhém díle Smrtonosné zbraně (1989).

Jednu ze svých legendárních rolí si Pesci střihl ve vánoční komedii Sám doma:

Zrozen pro roli gangsterů a násilníků

Definitivně se však do historie filmu zapsal v roce 1990 snímkem Mafiáni, v němž se opět setkal s režisérem Scorsesem i svým hereckým kolegou De Nirem. A jak se právě zde ukázalo, jeho 165 centimetrů vysoká a podsaditá postava je pro role zakomplexovaných násilníků jako stvořená. Za ztvárnění gangstera Tommyho DeVita, který vycházel ze skutečné postavy, ostatně obdržel Oscara. Při jeho přebírání se uskromnil k jedné z nejkratších děkovných řečí v historii této ceny. „Je mi velkou ctí. Děkuji,“ prohlásil stroze Pesci a odešel z pódia.

Čtěte také: Macaulay Culkin si v Sám doma zahrál i s bratrem. Jak mladší kopie Kevina vypadá dnes?

V tom samém roce si střihl i zmíněnou roli v prvním díle Sám doma, který dnes patří k nepostradatelným součástem každoročního vánočního programu. V 90. letech jeho hvězda nadále stoupala. Objevil se ve třetím i čtvrtém pokračování Smrtonosné pasti a v roce 1995 opět zazářil v kombinaci s duem Scorsese a De Niro, když se představil jako nemilosrdný gangster ve filmu Casino.

Od roku 2000 se Joe Pesci rozhodl dát si od hraní pauzu a pokusil se nastartovat hudební kariéru. Avšak marně. Možná i proto se po letech rozhodl vrátit z dříve oznámeného hereckého důchodu a tu a tam si výjimečně střihl menší party. K zatím poslední velké roli jej nakonec dokázali přesvědčit kdo jiný než Martin Scorsese a Robert De Niro. A tak si po boku svých starých přátel zahrál ve filmu Irčan (2019), za nějž obdržel v pořadí již třetí nominaci na Oscara.

Tři svatby, tři rozvody, zmařené zásnuby a dcera

Joe Pesci si po celý život úzkostlivě brání své soukromí, a tak jsou z něj známy jen velmi kusé informace. Podle několika zdrojů však prožil poměrně divoké mládí (jak by se od kluka z New Jersey s italskými kořeny očekávalo) a do 90. let se stihl třikrát oženit a následně i rozvést. První svatbu měl dle svých slov v roce 1964 ve 21 letech a jeho manželce bylo 18 nebo 19 let.

Mohlo vám uniknout: Buzz ze Sám doma se potácí v problémech. Devina Ratraye vyšetřují kvůli znásilnění

Zatímco o druhém sňatku Pesciho není známo vůbec nic, jeho třetí ženou byla v letech 1988 až 1992 herečka Claudia Haro. Během čtyřletého manželství se jim v roce 1992 narodil Pesciho jediný potomek, dcera Tiffany (31). V roce 2007 se tehdy 64letý Pesci zasnoubil se sedmatřicetiletou modelkou Angie Everhart. O rok později však jejich sedmiletý vztah skončil rozchodem.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.