Celebrity

10. října 2023 07:00

Tomáš Durčák

Jordan Haj se obává o rodinu a přátele v Izraeli: Mám v hlavě zmatek, je to katastrofa

Jordan Haj, muzikant původem z Izraele a také dlouholetý partner zpěvačky, moderátorky a herečky Emmy Smetana, má v zemi stále část své rodiny i řadu přátel. Ti podle něj zpravidla mimořádné události komentují spíš cynicky, ale tentokrát jsou vyděšení i oni. Do telefonu mu prý říkali věty, které od nich v podobných chvílích ještě nikdy před tím neslyšel.

Díky dlouholetému napětí mezi Izraelem a Palestinou jsou podle Jordana Izraelci na výjimečné stavy, raketové útoky i občasné drobné incidenty zvyklí. A to do té míry, že když je něco o Izraeli ve zprávách a on ihned volá příbuzným či přátelům, zpravidla reagují cynicky. „Většinou mi odpoví, že média trochu nafukují a že je všechno v relativním klidu,“ vysvětlil Haj pro iDnes. „Teď to ale bylo jiné,“ dodal.

„Nyní jsem se od nich dozvěděl, že je to šílené, hotová katastrofa. A následovaly věty, které jsem od nich nikdy před tím neslyšel. Věty jako ‚bráchův kamarád je nezvěstný, byl na hudebním festivalu, takže je nejspíš po něm'. A podobně,“ okomentoval mrazivou realitu v Izraeli hudebník, kterého dle jeho slov překvapilo, v jaké panice a strachu se jeho blízcí tentokrát nacházeli.

Pro Jordana je celý aktuální konflikt vnitřně o to komplikovanější, jelikož pochází z palestinské rodiny, která se však v jeho dětství přestěhovala do Izraele a on už tedy dospíval tam. Jak sám přiznává, má z toho všeho aktuálně v hlavě zmatek, s nímž si neumí úplně poradit. „Samozřejmě moje rodina je palestinského původu, to se nemění. Čím víc je to ale vzdálené, tím větší zmatek mám v hlavě z toho, jak se k tomu postavit,“ přiznává Haj.

„Nic to nemění na tom, že tato aktuální situace je naprosto šílená a barbarská. Je to hrozné pro všechny občany Izraele. Je to ten typ terorismu, co ruší pomyslnou třetí stěnu. V Izraeli jsou zvyklí, že se tyto věci na některých územích dějí a na obyvatele doléhají jen v podobě raket, které nedoletěly. Ale co bylo dříve nemyslitelné, se teď opravdu děje. Je to jako noční můra,“ dodává partner Emmy Smetana, s níž společně vychovává dva potomky.

Jordan dospívání prožil v izraelském kibucu a o tom, jaké to tam bylo, se před měsícem rozpovídal v pořadu Povídej. V rozhovoru zároveň promluvil o nemoci alopecii, kterou od svých dvaceti let trpí, nebo o období, kdy jej úzkosti dovedly až k nutnosti začít užívat antidepresiva.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.