Celebrity

10. října 2023 07:00

Tomáš Durčák

Jordan Haj se obává o rodinu a přátele v Izraeli: Mám v hlavě zmatek, je to katastrofa

Jordan Haj, muzikant původem z Izraele a také dlouholetý partner zpěvačky, moderátorky a herečky Emmy Smetana, má v zemi stále část své rodiny i řadu přátel. Ti podle něj zpravidla mimořádné události komentují spíš cynicky, ale tentokrát jsou vyděšení i oni. Do telefonu mu prý říkali věty, které od nich v podobných chvílích ještě nikdy před tím neslyšel.

Díky dlouholetému napětí mezi Izraelem a Palestinou jsou podle Jordana Izraelci na výjimečné stavy, raketové útoky i občasné drobné incidenty zvyklí. A to do té míry, že když je něco o Izraeli ve zprávách a on ihned volá příbuzným či přátelům, zpravidla reagují cynicky. „Většinou mi odpoví, že média trochu nafukují a že je všechno v relativním klidu,“ vysvětlil Haj pro iDnes. „Teď to ale bylo jiné,“ dodal.

„Nyní jsem se od nich dozvěděl, že je to šílené, hotová katastrofa. A následovaly věty, které jsem od nich nikdy před tím neslyšel. Věty jako ‚bráchův kamarád je nezvěstný, byl na hudebním festivalu, takže je nejspíš po něm'. A podobně,“ okomentoval mrazivou realitu v Izraeli hudebník, kterého dle jeho slov překvapilo, v jaké panice a strachu se jeho blízcí tentokrát nacházeli.

Pro Jordana je celý aktuální konflikt vnitřně o to komplikovanější, jelikož pochází z palestinské rodiny, která se však v jeho dětství přestěhovala do Izraele a on už tedy dospíval tam. Jak sám přiznává, má z toho všeho aktuálně v hlavě zmatek, s nímž si neumí úplně poradit. „Samozřejmě moje rodina je palestinského původu, to se nemění. Čím víc je to ale vzdálené, tím větší zmatek mám v hlavě z toho, jak se k tomu postavit,“ přiznává Haj.

„Nic to nemění na tom, že tato aktuální situace je naprosto šílená a barbarská. Je to hrozné pro všechny občany Izraele. Je to ten typ terorismu, co ruší pomyslnou třetí stěnu. V Izraeli jsou zvyklí, že se tyto věci na některých územích dějí a na obyvatele doléhají jen v podobě raket, které nedoletěly. Ale co bylo dříve nemyslitelné, se teď opravdu děje. Je to jako noční můra,“ dodává partner Emmy Smetana, s níž společně vychovává dva potomky.

Jordan dospívání prožil v izraelském kibucu a o tom, jaké to tam bylo, se před měsícem rozpovídal v pořadu Povídej. V rozhovoru zároveň promluvil o nemoci alopecii, kterou od svých dvaceti let trpí, nebo o období, kdy jej úzkosti dovedly až k nutnosti začít užívat antidepresiva.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.