Celebrity

22. července 2024 12:53

David Laštovka

Těšil se na dršťkovku, přišla smrt. Děda Homolka Josef Šebánek zemřel synovi v náručí

Josef Šebánek (†61) patří mezi nejslavnější české neherce. Před kamerou se poprvé objevil až ve svých padesáti letech a hned se stal filmovou hvězdou. Přestože byl vážně nemocný, točil až téměř do poslední chvíle. Jaké bylo jeho soukromí?

Než se stal Josef Šebánek filmovou hvězdou, vystřídal řadu zaměstnání. Pracoval jako vorař, lesní dělník, automechanik, soustružník, autojeřábník nebo řidič nákladního automobilu. Byl to veselý člověk, který miloval společnost a rád bavil ostatní. Trápily ho ovšem vážné zdravotní problémy. Měl nádor v močovém měchýři, oslabené ledviny, vrozenou srdeční vadu, silnou cukrovku, otékaly mu nohy a nesnášel tmu, kvůli čemuž musel mít v noci při spaní rozsvícené světlo.

Předčasně skončil v invalidním důchodu

Kvůli těmto nemocem předčasně skončil v invalidním důchodu. Natáčet ale nepřestal. Na sklonku života si nechal narůst vousy, protože nechtěl plýtvat silami na holení. A když už nemohl jezdit na svou milovanou chatu, kterou měl na Orlíku, ztrácel radost ze života. Chřadl před očima a jeho zdravotní stav se neustále zhoršoval. Zemřel v nemocnici 13. března roku 1977 ve věku 61 let, synovi Bohumilovu v náručí. „Nesl jsem mu drštkovou polévku a škvarkové placky, které měl tak rád,“ zavzpomínal v dokumentu Příběhy slavných Šebánkův syn. Smrt však bohužel přišla dříve.

Manželka mu na plac posílala jídlo

Josef Šebánek žil ve spokojeném manželství s paní Marií, ve které měl velkou oporu. „Když natáčeli mimo Prahu, přes řidiče z Barrandova jsem mu posílala jídlo. Pak mi volal, abych mu nic neposílala, že mu to Růžičková stejně všechno sežere,“ popisovala v dokumentu s úsměvem vdova. „Vůbec by mě nenapadlo, že Pepa odejde tak brzy. Ještě dlouho potom, co zemřel, mu chodily nabídky na další filmování,“ povzdechla si.

Čtěte také: Trilogie Homolkových změnila českou kinematografii. Ostrá satira baví i dnes

V jeho bytě se mělo natáčet. Formana ohromil

Josef Šebánek se stal hercem díky až neuvěřitelné náhodě. „Když jsme s Milošem Formanem hledali vhodný interiér pro natáčení filmu Lásky jedné plavovlásky, šli jsme se podívat do jeho bytu. Pořád nám něco vykládal. Miloš byl z něj nadšený a hned mu řekl: Vy u nás musíte hrát,“ vzpomínal kameraman Miroslav Ondříček ve své knize Tudy jenom procházíme.

Josef Šebánek si zahrál v devíti filmech, mezi nejslavnější patří trilogie o rodině Homolkových, Hoří má panenko a Lásky jedné plavovlásky. Svoji upřímnou povahou a bezprostředností si získal srdce nejen lidí ze štábu, ale také slavných hereckých kolegů. „Pan Šebánek byl zajímavý člověk. Velmi lidový a zábavný. Všichni si ho oblíbili. Ráda na něj vzpomínám,“ prozradila pro web Prima Ženy Iva Janžurová, která se s ním zahrála v komedii Homolka a tobolka. 22. července uplynulo 109 let od jeho narození.

Podívejte se na rozhovor s Ivou Janžurovou:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.