Celebrity

3. ledna 2024 15:00

David Laštovka

Ludmila Roubíková z Homolků hrála protivné babky, sama byla anděl. Po smrti ji okradli

Herečku Ludmilu Roubíkovou nejvíce proslavila postava věčně nespokojené rekreantky Dernáčkové v komedii Homolka a tobolka. Nutno dodat, že téměř každá její filmová role byla záporná. Před kamerou hrávala nerudné, protivné ženy, přitom v soukromí byla velmi citlivou bytostí, která by se pro druhé rozdala.

Ludmila Roubíková byla vdaná pouze jednou, a to velmi krátce. Její manžel Karel pracoval v chemických závodech v Litvínově a ve volném čase vedl amatérský divadelní soubor. Když se pár měsíců po svatbě rozvedli, zůstala už navždy sama. Toužila sice po dětech, ale nebylo jí přáno. Jejím životem se stalo divadlo.

„Okolo Lídy vlastně nebyla ani noha. Byla krátce vdaná, děti neměla, a když chtěla jedno adoptovat, nedovolili jí to, protože byla sama. Kamarádily jsme spolu a navštěvovaly se. Měla moc ráda mého syna. Vozila mu i dárečky, třeba z dovolených, na které jezdila se Sovákovými a Stelou Zázvorkovou. Byla strašně hodná, vlastně úplně jiná, než byla většina jejich rolí,“ zavzpomínala na Roubíkovou herečka Jaroslava Obermaierová pro Listy město Most.

Po smrti ji okradli sousedé

V herecké branži se Ludmila těšila velmi dobré pověsti. Všichni ji měli rádi, s každým dobře vycházela. Měla dobré srdce. Pravidelně posílala peníze na charitu, chodila darovat krev a pomáhala potřebným. „Konec měla takový smutný. Zemřela, a navíc ji okradli sousedé. Když jsme s notářem přišli do jejího bytu, chyběl tam třeba kožich nebo nějaké zlato. Odkázala mi takový malý stoleček se židličkou nebo cibulový servis, ne že bych o něj stála, ale i on zmizel. Chtěli jsme to žalovat, ale v té době těsně po revoluci to šlo nějak do ztracena,“ dodala Jaroslava Obermaierová. Roubíková zemřela náhle 11. srpna 1991 ve věku 72 let. Příčinou byl infarkt.

Čtěte také: Jaroslava Obermaierová: Po revoluci jsem dabovala porno, bylo za to dost peněz

Měla panickou hrůzu z aut

K herectví se dostala náhodou. Přestože s ním neměla žádné zkušenosti, po skončení druhé světové války se dozvěděla, že divadlo v Mostě pořádá konkurz na nové adepty. Přihlásila se a byla přijata. Tím odstartovala svoji bohatou kariéru.

Po roce stráveném ve městě Most přešla do mladoboleslavského Středočeského divadla, kde strávila dvě sezony. Následovalo Městské oblastní divadlo na Žižkově, Libeň, Benešov, zájezdové divadlo pražského Ústředního divadla československé armády a pardubické Východočeské divadlo. Trvalé angažmá našla až v Divadle E. F. Buriana v Praze, kde působila od roku 1960 až do roku 1988, kdy odešla do důchodu. Příležitostně tam pak hostovala až do své smrti.

„Byla obrovský lidumil. Nesmírně vstřícná. Když se někdo necítil dobře nebo měl problémy, vždycky se snažila pomoci. Pro druhé by se rozkrájela. Soucítila s nimi,“ prozradila o ni pro deník Blesk její kolegyně z Divadla E. F. Buriana Miriam Kantorková.

A jedna zajímavost na závěr. Přestože byla Roubíková velmi skromná žena, před každým filmováním měla jednu podmínku. Musel ji vozit pouze jeden vybraný řidič z Barrandova, ke kterému měla důvěru. K nikomu jinému do auta nesedla. Ona sama řidičský průkaz nikdy nevlastnila. Byla však svědkem tragické dopravní nehody a kvůli tomu se až do konce života bála cestovat. 4. ledna uplyne 105 od narození této výjimečné ženy.

Jaroslava Obermaierová prozradila, jak nyní žije. Ukázala i svého pejska:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.