Celebrity

10. dubna 2022 06:05

Tomáš Durčák

Pohlreich: Jsem rád, že jsem všechno přežil. Prozradil, co by nikdy neochutnal

Ano, šéfe!: Top hlášky Šéfa Pohlreicha pohromadě

Populární šéfkuchař Zdeněk Pohlreich letos slaví hned dvojité výročí. Půlkulaté 65. narozeniny a zároveň padesát let v gastronomické branži. Do té poprvé pronikl, když se v 15 letech začal učit na kuchaře. V rozhovoru se svěřil, jak při pohledu zpět své půlstoletí v kuchyni vnímá, kdy se jako kuchař nejvíc styděl a co by nikdy neochutnal.

Vím, že jste byl na začátku roku opět po letech v Austrálii. Je to pro vás to místo, které vás z pohledu kuchařského řemesla nejvíc ovlivnilo?

Dá se říct, že ano, zpětně asi jo. Určitě to byl takový zlomový moment, protože to bylo moje první opravdové setkání se západní gastronomií.

Vy se v gastronomii pohybujete od roku 1972, kdy jste šel do učení, takže je to letos přesně 50 let. Kdybyste měl vypíchnout jednu věc, na kterou jste za tu dobu ze svého pohledu nejvíce hrdý, co by to bylo?

Zcela upřímně, nejvíc jsem hrdý na to, že jsem to vlastně celé přežil. To je za mě asi to hlavní. (smích)

Chápu, kuchařina není snadné řemeslo...

To rozhodně ne, těch nelehkých momentů není nikdy málo.

A kdy jste se naopak jako kuchař úplně nejvíc styděl?

Hmm, to je asi tajemství, to si asi raději nechám pro sebe.

Nechcete ani naznačit?

Víte co, já si myslím, že nikdo z nás tím životem neprojde úplně bez újmy nebo bez škraloupu, ale to moje zůstane tajemstvím.

A bylo to ještě v mládí před emigrací?

No to ve skutečnosti úplně ne.

Je mi jasné, že jste za padesát let v gastronomii už leccos ochutnal, ale existuje něco, co jste zatím neochutnal a ani neochutnáte, protože byste to do pusy nikdy nedal?

Já všeobecně nemám rád takové ty podle mě extrémy jako třeba hadí srdce v alkoholu a podobné záležitosti. To si ve skutečnosti raději nechám ujít a nepotřebuju nutně vědět, jak to chutná.

Příští týden tady máme Velikonoce, což znamená, že v mnoha domácnostech – možná i v té vaší – se budou rodiny potýkat se záplavou vajec od koledníků, jak s nimi naložit?

(Smích). No, já musím říct, že úplně miluju klasický vajíčkový salát, to je moje slabost. A pak si určitě pochutnám na květákových plackách, takových těch, kde je hodně vajíčka. Takže plán pro to, jak naložit s hromadou vajec, určitě mám.

Jaro taky znamená, že v našich lesích roste populární bylinka medvědí česnek, máte nějaký tip na jeho zpracování v kuchyni?

Ano, medvědí česnek už je dneska hojně používaný, taky ho zařazujeme. Dáváme ho hlavně do polévky, připravujeme z něho vlastně jakoby takovou jarní česnečku, tam je výborný.

Na nejlepší hlášky šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha se podívejte v úvodním videu.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.