Zdeněk Pohlreich o podivném jídlu z restaurace Přemka Forejta: Z tvarůžků dělá lanýže!
Máme rádi Česko XI (1) – Hoštický lanýž
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich práskl v oblíbené show recept svého kolegy Přemka Forejta. Ten prý z olomouckých tvarůžků dělá cosi, čemu říká „hoštický lanýž“. Přítomní se nestačili divit a okamžitě si tento netradiční pokrm vzali na paškál.
Když moderátor zábavné show Libor Bouček uváděl pořad informací, že modernizace se dotýká i velmi tradičních výrobků, jakými jsou olomoucké tvarůžky, na něž jsou v Olomouckém kraji zřízeny hned dva samoobslužné automaty, asi netušil, jakou debatu tím započne. Jeho otázka, zda tuto pochoutku kapitán bílého týmu Vojta Kotek někdy jedl, byla nasnadě. „Já jsem to jedl jednou a naposled,“ přiznal Vojta.
To Vojtův soupeř Jakub Prachař byl o něco sdílnější a svěřil se s vychytávkou, kterou s tvarůžky vymyslel jeho děda. „Kdysi dávno to vylepšoval – za oknem. Byl to takový skleněný poklop, který ne úplně dobře těsnil, ale jeho výhodou bylo, že když se dal mezi okno, o to víc to topilo,“ vyprávěl herec.
Sám Jakub si ale není jistý, jak přesně tato metoda fungovala. „Nevím, jak to bylo, ale dával si na tom záležet třeba celé prázdniny,“ smál se Prachař, který fotkou z dovolené rozvířil spekulace ohledně zasnoubení s přítelkyní Sarou Sandevou, s níž ho spojil seriál Dvojka na zabití.
Libor Bouček využil toho, že má jako hosty hned dva známé kuchaře. Itala Emanuela Ridiho a Zdeňka Pohlreicha. „Zdeňku, k čemu jsou ty tvarůžky v kuchyni?“ ptal se Libor. Po lakonické odpovědi „k jídlu“ ale sympatický Pohlreich dodal: „Jsou lidi, kteří to určitě jedí,“ tvrdí Zdeněk, který ovšem nevypadal, že by k této skupině zrovna patřil.
Zdeněk Pohlreich prozradí recept Přemka Forejta
Přiznal ale, že zná takové, kteří této speciální pochoutce přišli na chuť, a prozradí dokonce i recept svého kolegy. „Přéma Forejt z toho dělá něco, čemu se říká ‚hoštický lanýž‘. Nechá to nějak rozpustit a pak to tam nahobluje,“ předváděl Zdeněk kuchařské umění přítele Evy Burešové a dohnal k slzám smíchu nejen Jakuba s Liborem, ale i ostatní.
„Klasická moravská vy*canost,“ smál se tomu sám Pohlreich, který se nedávno tajně objevil v kuchařském pořadu Prostřeno! a trochu zamotal hlavu soutěžícím. „To jsou takzvané moravské lanýže,“ chytil se toho Jakub Prachař a bavil se na účet Moravanů. „Takhle, já si myslím, že to, že se to jí, způsobilo logicky hladomor,“ byl přesvědčený Prachař.
Navíc měl hned v záloze další tvrzení: „No pozor! On na to Přéma Forejt ještě cvičí speciální kohouty, kteří to hledají!“ mínil znalecky Jakub v pořadu Máme rádi Česko, který si můžete zpětně pustit v archivu na iPrima.cz. „Drahé je to jak pes, ale je to kohout,“ směje se. Kuchař Emanuele Ridi, který se v show nebál vyhrožovat Vojtovi Kotkovi smrtí, už jen dodává, že by tvarůžky raději využil k těsnění po vzoru dědy Prachaře, než aby je strouhal a dělal z nich lanýže.