Životní styl

29. července 2023 07:30

Marie Makovská

Proč Češi milují instantní kávu? Posouzení chuti je subjektivní a s kvalitou nesouvisí

Vnímání kávy a její kvality se v České republice za poslední roky nepochybně posunulo. Přesto Češi stále nejvíce kupují tu instantní. Zeptali jsme se odborníka, jak připravit nejchutnější kávu v domácích podmínkách a jaké chyby nejčastěji děláme.

„Kvalitní a chuťově zajímavý šálek kávy mohu získat různými způsoby přípravy. Nelze říct, že určitý způsob přípravy je ten nejlepší,“ říká Lumír Františák, ředitel společnosti Jacobs Douwe Egberts (divize LOR Professional) a dodává, že nejpopulárnější je příprava v pákových espresso kávovarech. „Klasická italská škola hovoří o přípravě espressa, které má jasně definované parametry (množství vody, gramáž, délka extrakce). Tato varianta je chuťově z mého pohledu nejlepší, ale také nejnákladnější. Následuje zrnková nebo kapslová káva na automatickém stroji, následně filtrovaná káva a nejlevnější variantou na jeden připravený šálek bude instantní káva,“ vysvětluje Františák.

Na instantní kávu Češi nedají dopustit

Porovnávat kvalitu čerstvě namleté zrnkové kávy například s instantní není možné, ovšem i instantní káva může mít podle Lumíra Františáka bohatou pěnu a zajímavý chuťový profil. Navíc si bez ní řada domácností nedokáže svůj den představit. „Instantní káva je velmi oblíbeným nápojem českých domácností a je stále v ČR největší kávovou kategorií. Důvodem je rychlá a jednoduchá příprava bez jakéhokoliv sofistikovaného vybavení,“ vysvětluje.

Přečtěte si také: 7 prokazatelných přínosů, které vašemu mozku a tělu dá šálek kávy

„Nejvíce chuti však získáte při otevření nového balení zrnkové kávy a čerstvém namletí. Dalším faktorem je správná příprava a samotná kvalita a původ kávových zrn. Po otevření balení dochází k oxidaci kávových zrn a káva ztrácí chuťovou intenzitu a aroma,“ popisuje Františák výhody přípravy kávy z čerstvě mletých zrn a dodává, že problém s čerstvostí do velké míry vyřešily kávové kapsle. „Kontakt se vzduchem probíhá až při propíchnutí kapsle. Káva nám tak déle drží chuťový profil a vůni. Pro samotnou extrakci kávy jsou pak ideální kapsle z hliníku.“

Podívejte se také na reportáž o nejasnostech ohledně danění a cen kávy s mlékem:

Chyby, které děláme při přípravě kávy

Na výsledné chuti se odráží jednak to, jakou kávu koupíme, ale také její následné skladování, postup přípravy a péče o kávovar. „Nejčastějšími chybami domácností jsou právě skladování, čerstvost zrn a čištění kávovaru. Kvalitní šálek kávy vyžaduje čerstvost a pravidelnou péči bez ohledu na způsob přípravy,“ vysvětluje Františák. Dá se předpokládat, že mnozí milovníci instantní kávy si mnohem raději dají kávu připravenou z čerstvě mletých zrnek v kávovaru, ovšem nechtějí řešit vše okolo. Rozpustná káva, kterou stačí zalít horkou vodou v požadovaném množství, je zkrátka na přípravu nejjednodušší.

Kávové trendy

Ráda bych řekla, že po tom, kolik kávy jsem vypila v Česku i v zahraničí, poznám šálek kvalitního espressa. Nejspíš nepoznám, ale rozhodně dokážu říct, jestli mi chutná. A právě to je podle Františáka hlavním parametrem pro naše rozhodování se, co budeme pít. „Rozhodně se nedá říct, že co je nejdražší, mi bude nejvíce chutnat a naopak, je to opravdu o tom, co mi vyhovuje, co mi chutná,“ říká.

Káva je o finálním šálku, o našem subjektivním posouzení finální chuti, o tom, co máme jednoduše rádi.

„V posledních letech velmi dynamicky roste zrnková káva, čemuž pomáhá růst prodejů automatických kávovarů do domácností. Ještě před rokem také velmi rostla kapslová káva, tento růst se ale výrazně zpomalil. V gastronomii je trend kávových koktejlů, párování kávy s dezertem nebo filtrovaná káva s atraktivním původem kávových odrůd,“ popisuje Františák.

Oblíbenou volbou jsou i překapávače kávy, které nabízejí jednoduchý způsob přípravy bez nutnosti tradičních kávovarů. Překapávače nabízejí široký výběr způsobů extrakce a možnost individualizace podle vašich preferencí. Jsou ideální volbou pro milovníky kávy, kteří ocení jednoduchost a kvalitu v jednom zařízení.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.