Kávová sedlina je zázrakem v domácnosti. Využijete ji do lednice, na oblečení i k masu

V dnešní době se jen málokdo obejde bez alespoň jednoho šálku kávy denně. Pokud si vychutnáváte turka nebo máte kávovar s mlýnkem, po vypití kofeinového nápoje vám zbude sedlina. Tu lidé většinou vyhazují, má přitom multifunkční využití.

Nad horkou kávu po ránu není. Kofein dokáže člověka vzpružit a dodat mu potřebnou energii. Leckoho ale může překvapit, že vyhazování kávové sedliny je velká chyba. Ta se totiž může v domácnosti hodit, a to v mnoha směrech. Ať už chcete uklízet, nebo třeba jen udržet své mazlíčky daleko od květníků, kávovou sedlinu využijete na 10 různých způsobů.

Čtěte také: Jaké zlozvyky člověku ve skutečnosti prospívají? Kávu ani šlofíka si netřeba vyčítat

Čištění krbu

Zahřát se doma u krbu a odpočívat za zvuku praskajícího dřeva je úžasný pocit, nicméně spolu s krbem přichází i povinnost ho čistit. To se nedá označit za jednoduchou činnost, kterou máte hotovou za dvě minuty, kávová sedlina vám ji ale může značně ulehčit. Pokud jí posypete popel, jakmile oheň uhasne, stačí pět minut počkat a popel smést. Sedlina absorbuje drobné částečky, které by jinak vytvořily nepořádek všude okolo a zbytečně létaly ve vzduchu.

Podívejte se, jak můžete využít kávovou sedlinu se sádlem:

Odstranění pachu z lednice

Pokud do lednice dáte rybu nebo například otevřenou plechovku s nedojedenou sterilovanou zeleninou, chladničkou se snadno roznese nepříjemný zápach, který vás při jejím otevření takřka praští do nosu. Řešení tohoto problému je přitom jednoduché. Pokud dáte do lednice misku suché kávové sedliny, ta absorbuje zápach a už se s ním nebudete muset nadále potýkat.

Oživení oblečení

Obyčejné černé džíny se hodí ke všemu a neměly by chybět v žádném šatníku. Vlivem nošení a praní ale obvykle časem trochu poblednou. Pokud dáte čtvrt hrnku kávové sedliny do čtyř litrů horké vody, stačí v ní džíny proprat. Když je pak dáte do pračky pouze na vymáchání, zbavíte se přebytečné sedliny a kalhoty budou vypadat skoro jako nové.

Oprava nábytku

Zlomenou nohu u stolu vám kávová sedlina opravit nepomůže, pokud jste si ale na svém tmavém nábytku všimli nevzhledných škrábanců, stačí do sedliny potopit vatový tamponek a škrábanec jím otřít. Káva škrábanec ztmaví a poté si jí už jen tak někdo nevšimne. Než z nábytku setřete zbylá zrníčka, nechte ho pár hodin oschnout.

Zkřehnutí masa

Pokud chcete servírovat krásně křehké maso, kávová sedlina se vám bude hodit před jeho přípravou. Smíchejte jí čtvrt hrnku se dvěma lžícemi hnědého cukru, lžící soli a dvěma lžícemi pepře. Maso potřete olivovým olejem a tuto směs na něj naneste. Nechte ho půl hodiny odpočívat a pak uvařte. Kyseliny obsažené v sedlině povolí svalová vlákna, čímž dosáhnete požadovaného výsledku.

Ochrana květináčů

Kočky se dostanou všude a obzvlášť rády prozkoumávají vše, co jim je zakázáno. Pokud váš mazlíček rád strká tlapky do hlíny v květináčích a ničí vám tím rostliny, jež doma zkoušíte pěstovat, můžete ho poměrně jednoduše odradit. Stačí na povrch hlíny nasypat kávovou sedlinu. Silný odér kočkám vadí a květiny tak zůstanou v bezpečí.

Úklid oleje

Kdo při vaření alespoň jednou omylem nerozlil olej, může se považovat za klikaře. Pokud se vám něco takového už stalo, jistě víte, že když se ho pokusíte setřít mokrým hadrem či ubrouskem, naděláte akorát ještě větší nepořádek. Pro lehčí úklid na něj nasypejte kávovou sedlinu, nechte ji pět minut působit a následně ji setřete. Olej se do ní absorbuje a pak stačí kuchyňskou linku už jen otřít hadrem.

Posypání chodníku

Pokud v zimě nemáte posypovou sůl a nechce se vám na namrzlý chodník sypat tu kuchyňskou, kávová sedlina je ideálním řešením. Kluzký povrch zdrsní a navíc obsahuje kyseliny, díky kterým led odtaje mnohem rychleji. Nehrozí tak, že byste se před vlastním domem zranili vy ani kolemjdoucí.

Odstranění otoku očí

Pokud jste se špatně vyspali nebo jste brečeli, otok očí je přirozeným následkem. Můžete se ho ale jednoduše zbavit. Smíchejte kávovou sedlinu s vodou tak, aby vznikla pasta. Tu si naneste pod oči, nechte 10 minut působit a následně smyjte. Díky kofeinu se otok výrazně zmenší během chviličky.

Čtěte také: Dokonale hladké nohy i v zimě? Vyrobte si domácí kávový peeling!

Odstranění zápachu z rukou

Aromatická jídla jsou i chuťově velmi dobrá, jejich vaření ale mívá často jednu nevýhodu. Tou je, že z rukou ještě dlouho cítíte, na co jste sahali. Často se to stává například při manipulaci s česnekem či cibulí. Abyste se zápachu zbavili, potřete si ruce kávovou sedlinou, promněte je a pak teprve umyjte vodou a mýdlem. Namletá zrníčka absorbují pachy a jako bonus zbaví kůži odumřelých buněk, díky čemuž budou jemnější.

Zdroj: Womansworld.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.