Celebrity

9. října 2022 21:30

Anna Fedorov

Nebyl jsem vděčný za to, co mám. Stále hledám štěstí, říká Libor Podmol o meditaci

POVÍDEJ (40)

Libor Podmol (38) je freestylový motokrosař. V jeho úspěších mu pomáhá také meditace. „Myslím, že meditace je skvělý trénink hlavy. A freestyle motokros je o hlavě. Člověk musí potlačit strach a být naprosto soustředěný. Být teď a tady, nebo to dopadá jako u mě v Mnichově,“ uvedl v pořadu Povídej. Narážel tím na své zranění, které utrpěl před třemi lety na mistrovství světa v Německu.

Závodit ve freestyle motokrosu začal Libor Podmol už v 18 letech. Osm let nato získal svůj první titul mistra světa. Od té doby si na své konto připsal nespočet prvenství a vítězství. „Vím, že nemůžu závodit donekonečna, a říkám si, že spoustu let motokrosařské kariéry už nemám před sebou. Vím ale, že je to to, co umím dělat nejlíp. Proto se z toho snažím ještě něco vyždímat,“ přiznal 38letý sportovec.

V jeho úspěšné kariéře mu pomáhá také meditace. „Pro sport potřebuji mít dobrou fyzičku. Stejně tak ale musím být v pohodě i po duševní stránce. Meditace nebo učení nových věcí, je skvělý trénink hlavy. A freestyle motokros je o hlavě. Většina sportů je o hlavě. Člověk musí potlačit strach a být naprosto soustředěný. Být teď a tady, nebo to dopadá jako u mě v Mnichově,“ uvedl Podmol, který si při tehdejším pádu z motorky zlomil obě nohy.

„Snažím se na sobě pracovat a meditace mi dodává klid i v osobním životě. Pořád se snažím hledat štěstí,“ doplnil sportovec.

Není to jen o úspěších a penězích

K touze po vnitřním klidu ho prý dovedly depresivní stavy a smutné chvíle. „Vyhrával jsem mistrovství světa, mám zdravé děti, partnerku, ale přesto jsem zažíval pocity smutku. Snažil jsem se přijít na to, proč to tak je, a začal si číst o spirituálním světě a meditovat,“ popsal Podmol.

„Pak jsem pochopil, že nejsem dostatečně vděčný za to, co mám. Pořád jsem chtěl víc a víc. To uvědomění si, že život je skvělý už takový, jaký je, je důležité. Není to jen o úspěších, penězích a divácích,“ doplnil.

Celý rozhovor Libora Podmola s moderátorkou Radkou Červinkovou v Povídej si poslechněte v úvodním videu.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.