Naučte se relaxovat a dobíjet energii: Těchto 7 tipů byste rozhodně měli vyzkoušet

V dnešní uspěchané době se se stresem potýkáme téměř každý den. Aby nám nepřerostl přes hlavu, měli bychom se naučit zpomalit a vypnout. Podívejte se na pár praktických tipů a rad, které nám pomohou zrelaxovat nejenom naše tělo, ale také ducha.

Správný odpočinek je velice důležitý a neměli bychom na něj zapomínat. Dobíjet baterky by měl každý z nás, jelikož nám to pomáhá ve snížení stresu, zlepšení fyzického zdraví, snížení napětí v těle a lepší pracovní produktivitě. Mezi další benefity relaxace patří například zlepšení duševního zdraví, větší vitalita či kvalitnější spánek. A jak byste měli správně relaxovat? Existuje hned několik způsobů, jakými se můžeme dostat do psychické a fyzické pohody. My jsme pro vás připravili výběr některých z nich.

Je obecně známo, že stres negativně ovlivňuje naše zdraví. Kvůli zvýšené hladině stresu se u nás mohou projevit nejrůznější nemoci nebo třeba i alergie. Pomocí správné relaxace naopak dokážeme zklidnit mysl, ale také zlepšit kvalitu spánku a posílit naši imunitu. Meditace potom například významně posiluje fungování nervového systému. Nějaké to napětí v životě občas prožijeme všichni, pokud by se ale mělo jednat o dlouhodobý stav, musíme se nahromaděný stres naučit z našeho těla odbourávat.

Laicky řečeno nám v tom může pomoci cokoliv, při čem se cítíme příjemně a uvolněně. Pokud vás hned z fleku nenapadla vaše oblíbená činnost, nezoufejte a čtěte dál.

1. Vypněte si mobil a počítač

Sociální sítě a všechny ostatní aplikace, které v souvislosti s kolegy nebo přáteli neustále kontrolujete zkrátka na chvíli vypněte a buďte offline. Když přijdete z práce domů, naučte se telefon odkládat. Stejně to dělejte i o víkendu alespoň na část jednoho dne. Uvidíte, že si strašně odpočinete.

2. Procházky v přírodě

Příroda a čerstvý vzduch je nejlepší lék na všechno. Vytáhněte si pohodlné botky, vezměte sluchátka a vyrazte na procházku. Nejen, že spojíte pohyb a načerpáte energii přímo ze zdroje, ale také si u toho skvěle vyčistíte hlavu, přijdete na jiné myšlenky a posílíte imunitu.

3. Tužka a papír

Zkuste si na chvíli v klidu sednout a jen tak si kreslit. Dělali jsme to všichni jako malí a byla to paráda. Připomeňte si, jaké to jen tak sedět a nechat naši kreativitu plout. Pokud se necítíte zrovna jako malíř, pořiďte si třeba antistresové omalovánky. Když se náš mozek soustředí na vybarvování, nezbývá mu kapacita pro přemýšlení nad problémy.

4. Hluboké dýchání

Na chvilku se zastavte, lehněte si na zem a zavřete přitom oči. Potom začněte pomalu a zhluboka dýchat. Nadechujte se nosem a vydechujte ústy. Přitom si představujte, jak do sebe nasáváte všechnu novou sílu, pozitivní energii a život. Při výdechu si zase představujte, jak se zbavujete všeho špatného, a to odchází z vašeho těla ven. Později to můžete praktikovat také vsedě i vstoje. Existuje hned několik dýchacích technik, při kterých dokonce můžete zhubnout.

5. Zkuste si pustit zvuky přírody

Relaxační a meditační hudba dokáže navodit správnou a uvolňující atmosféru. Umí zbavit stresu, zlepšit spánek a mnoho dalšího. Na výběr máte například zvuky přírody či zvířat.

6. Fyzické aktivity

Pohyb má na naše tělo příznivý vliv. Zacvičte si jógu, jděte běhat nebo dělejte jakýkoliv jiný sport, který vás bude bavit. Ideální je, pokud tento bod spojíte s bodem číslo jedna a užijete si sport v přírodě.

7. Meditace

Meditace už je trochu vyšší level, ale na internetu najdete spoustu návodů pro začátečníky. Doporučujeme například videa na Youtube, kde vám vše hezky vysvětlí. Jakmile proniknete do tajů meditace, budete ji chtít praktikovat každý den.

Tímto to však zdaleka nekončí. Výborným způsobem, jakým se můžete dostat do pohody, jsou například masáže, aromaterapie či třeba mazlení se zvířaty. Existuje zkrátka obrovská škála možností a je jen na vás, abyste objevili tu, která bude nejvíce vyhovovat vám a vašim potřebám.

Sdílejte článek
Štítky životní styl stres odpočinek meditace relax

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.