15. srpna 2025 07:30
Ema BártováVitamíny B a D či vápník si dejte až hodinu po kafi, jinak nebudou fungovat
Užívání vitamínů a potravinových doplňků je stále populárnější, mnoho z nich doporučují i lékaři a odborníci na výživu. A kdy jindy si je dávat, než po ránu? Jenže pokud k tomu vašemu patří i káva, možná byste svoje zvyky měli změnit.
Nestačí vitamíny spolknout. Aby skutečně zafungovaly, musí se v těle dobře vstřebat. A tomu mohou v případě některých z nich látky obsažené v kafi zabránit a vy tak budete mít příslušných látek dále nedostatek. Jinými slovy, kafe reaguje s vitamíny a minerály, a proto je lepší si kafe dát s větším časovým odstupem. Nebo užívat vitamíny v jinou část dne.
Potvrdilo to už více výzkumů. Tento například prokázal, že pití kávy může zvyšovat hladinu vitamínu D a naopak snižovat hladinu zinku, vápníku a vitamínu B. Neznamená to, že je kafe nezdravé. I ono samo obsahuje cenné polyfenolové antioxidanty, jako je kyselina chlorogenová, které zřejmě chrání srdce. Ale jeho celkové složení může negativně ovlivnit vstřebávání některých vitamínů a také minerálů. Odborníci proto doporučují omezit denní příjem kofeinu na 200 mg, což odpovídá asi dvěma šálkům denně. Maximem by měly být tři šálky. Vitamíny a minerály byste měli užívat nejdříve hodinu po tom, co dopijete kafe.
Mnoho lidí přitom nejen, že bere kafe a vitamíny najednou, ale dokonce je i kafem zapíjejí, což není stejně jako v případě léků vhodné. „Na to je nejlepší voda a mělo by jí být překvapivě hodně. Ideál je 300 až 600 mililitrů vody. Pokud na to nejste zvyklí, měli byste zapíjet léky alespoň dvěma deci vody,“ říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka zaměřující se na prevenci a léčbu civilizačních onemocnění. U vitamínů a dalších potravinových doplňků je to stejné.
Tohle byste neměli užívat s kávou
Železo
Pití kávy zároveň s užíváním železa může výrazně snížit jeho vstřebávání. Studie z roku 2022 ze Švýcarska dokonce ukázala, že když ženy trpící jeho nedostatkem užívaly železo s kávou, jeho vstřebávání železa se snížilo o 54 procent ve srovnání s tím, když ho zapily prostě vodou. Problém pramení z jeho interakce s polyfenoly a taniny - jinak prospěšnými antioxidanty obsaženými v kávě. Dobrou zprávou je, že studie z roku 2020 ukazuje, že vše je v pořádku, pokud si člověk dá železo hodinu nebo raději dvě po kafi.
Vitamín D
Předpokládá se, že kofein může narušovat vstřebávání vitamínu D, protože negativně ovlivňuje příslušné receptory. I tady platí, že je lepší brát déčko jindy, ideálně spíše odpoledne. Smysl to přitom má, s jeho nedostatkem se potýká mnoho lidí, což má vliv například na imunitu.
Přečtěte si také: Vitamín C se musí brát ráno, déčko zase večer. Nevhodné kombinace škodí zdraví
Vitamíny skupiny B
Kofein v kávě má močopudný účinek, který může vést ke zvýšenému vylučování vitamínů rozpustných ve vodě, včetně většiny vitamínů skupiny B a také vitamínu C. Vymočili byste je tak dříve, než by se stačily pořádně vstřebat. Kromě toho mohou polyfenoly v kávě také ovlivňovat samotné vstřebávání vitamínů skupiny B.
Vápník
Vzhledem k tomu, že vitamín D je důležitý pro vstřebávání a využití vápníku při stavbě kostí, může pití kávy nepřímo snížit i jeho efekt. Platí to zejména pro lidi s nižším množstvím vápníku a déčka, což jsou především lidé od padesátky výše.
Kdy správně užívat vitamíny a další doplňky
„Pokud je to možné, je nejlepší si nejdříve dát snídani a k ní kávu, abyste ji na lačný žaludek, protože může dráždit žaludeční sliznici,“ citovala média dietoložku Shelley Balls v souvislosti se zjištěním, že káva může zabránit vstřebávání některých důležitých látek. Pilulky a kapsle pak spolkněte s dostatečným časovým odstupem.
Pít místo kávy čaj v tomto případě není řešením. Protože stejně jako káva, i mnoho druhů čaje obsahuje antioxidanty a podobné sloučeniny, které mohou narušovat vstřebávání některých vitamínů a minerálů. Čaj, zejména černý a zelený, obsahuje také třísloviny a kofein, které rovněž mohou ovlivnit vstřebávání živin, i když jich je tam méně než v kafi.
Video: Podívejte se, kdo všechno na internetu mluví o zdraví
Má také smysl nespoléhat se jen na vitamíny, minerály a stopové prvky z pilulek a snažit se jich co nejvíce získat přímo z jídla. Vápník najdete v mléce a mléčných výrobcích, jako je jogurt a sýr, a také v obohaceném rostlinném mléce a džusech.
Mezi dobré zdroje železa patří maso, drůbež, ryby, mořské plody a také rostlinné potraviny, jako jsou fazole, čočka, ořechy a semena. Konzumace vitamínu C spolu s jídly bohatými na železo může pomoci zvýšit jeho vstřebávání.
Je dobré uvědomit si i to, že káva zvyšuje výdej tekutin, protože se po ní často chodí na malou, a proto je třeba pít i dostatek jiných tekutin, ideálně vody.
Zdroje: www.goodhousekeeping.com, www.health.com, www.health.harvard.edu