Kam na samosběr třešní: Vyrazte do nejbližšího sadu a využijte nižších cen či sběru zdarma

Mít zahradu s dostatečně vzrostlou třešní, která se rok co rok obsype sladkými plody, po nichž už od malička ze zásady nepijeme, dnes není stejná samozřejmost jako kdysi. A co si budeme povídat, cena třešní v obchodě či na trhu dnes stejně jako u ostatního ovoce či zeleniny dokáže způsobit, že vás chuť velmi rychle přejde. Jste-li ale ochotni natrhat si třešně sami, můžete využít sadů po celé ČR, kde jsou ceny buď výhodnější, nebo můžete dokonce sbírat zcela zdarma.

Třešně – podobně jako třeba jahody – jsou v našich končinách zralé a vhodné ke sběru jen pár týdnů v roce, v tomto případě na teplém začátku léta. Samosběr ovoce letos všeobecně zažívá v České republice obrovský růst popularity. Lidé, kteří nechtějí kupovat dražší plody v obchodech a zároveň nemají problém vzít košík a natrhat si je sami, houfně vyrážejí k farmářům, kde si oblíbené ovoce za výhodnější cenu obstarají.

V případě třešní navíc v supermarketech zpravidla příliš velký výběr nenajdete. Zatímco samosběr jahod už je dávno v plném proudu, právě nyní nastává vhodná chvíle naplánovat si samosběr třešní, které pomalu a jistě již od konce května dozrávají. Některé odrůdy však mohou dozrávat až v červenci nebo i v srpnu. Třešně rovněž patří mezi oblíbené plody pro zavařování do kompotů nebo tvorbu domácích marmelád, díky nimž si je pak můžete dopřávat celoročně.

Velké popularitě se těší také právě probíhající samosběry jahod:

Třešně si samozřejmě nelze natrhat na každém rohu, je nutné trochu zapátrat a najít si nejbližšího pěstitele od vašeho bydliště. To může zabrat nějaký čas, který vám však rádi ušetříme – níže totiž najdete seznam těchto pěstitelů včetně kontaktů na ně. Těch doporučujeme využít a vždy (nebo minimálně poprvé) pěstiteli zavolat, aby vám potvrdil, že jsou třešně opravdu již zralé a samosběr je možný. Velký vliv má totiž samozřejmě počasí, které může celý proces nejen urychlit, ale i zpomalit.

Jednou z hlavních předností samosběru je cena za sesbírané třešně, která je zpravidla nesrovnatelně nižší než v obchodě. A jak ukazuje hned náš první tip na třešňový sad v pražské Hostivaři, na některých místech si třešně můžete sami nasbírat zcela zdarma. Takže kam vyrazit za třešněmi?

Hlavní město Praha

Na území přírodního parku Hostivař–Záběhlice se nachází třešňový sad, ve kterém si můžete volně natrhat ovoce zadarmo. Stejně tak je volně dostupný Vrch Třešňovka v Hrdlořezích.

Jihočeský kraj

Ovocnářství Steinocher v Třebanicích u Prachatic počítají s prvními třešněmi na přelomu června a července, situaci můžete sledovat na jejich Facebooku (facebook.com/ovoceczech) nebo se ptejte na telefonu 721 677 344.

Stejně tak třešňovka v Hoříkovicích v okrese Prachatice termíny samosběrů zveřejňuje na své facebookové stránce (facebook.com/samosberhorikovice).

Jihomoravský kraj

V okrese Znojmo, v Trnovém Poli, nabízí samosběr třešní i firma Sady Machů. Informace získáte na telefonu 720 511 780 nebo na info@sadymachu.cz

Královéhradecký kraj

V okrese Hradec Králové, v Libčanech–Želí, najdete i další třešňový sad, firmu Ovoce ze Želí (tel.: 604 448 197).

Moravskoslezský kraj

V Palkovicích v okrese Frýdek Místek najdete volně přístupné třešňové aleje, dotované z evropských peněz, z fondu životního prostředí i z peněz Palkovic.

Středočeský kraj

Sady Vítov Šrámkovi (Žižice–Vítov, okres Kladno) nabízejí samosběr třešní od pátku 16. do neděle 18. června 2023. Žebříky i kyblíky na ovoce si tu můžete vypůjčit a třešně si natrháte za cenu 50 Kč/kg. Další informace získáte na mailu petasram@seznam.cz.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.