Každé oko jiné barvy. Těmto známým osobnostem přidala heterochromie na kráse

Oční heterochromie neboli různobarevnost duhovek patří k unikátům. Tuto mutaci mají pouhá dvě procenta lidí a dělá je jedinečnými a zajímavými. Přestože se vyskytuje jen opravdu zřídka, mezi známými osobnostmi je hned několik tváří, které se vzácnou „vadou“ mohou pyšnit.

Heterochromie (z řeckého heteros – „jiný, druhý“ a chroma – „barva“) znamená různobarevnost. Ve většině případů se jedná o různě barevné oční duhovky, ale objevuje se i na vlasech či kůži. Vzniká v souvislosti s nedostatkem či naopak přebytkem melaninu. Může být vrozená, nebo vzniká důsledkem nemoci či zranění. Co se týká duhovky, celkem existují dva druhy heterochromie. Buď se jedná o různobarevnost úplnou, kdy celé jedno oko má jinou barvu než druhé, nebo částečnou, kdy se od zbytku liší jen část duhovky, v jedné části oka je tedy rozdílné množství pigmentu.

Jde o abnormalitu, která na kráse rozhodně neubírá a ani nijak neohrožuje zdraví. Podle lékařů totiž neovlivňuje zrak ani nevede k žádným dalším komplikacím.

Kate Bosworth

Příkladem heterochromie je třeba americká herečka a modelka Kate Bosworth, která se proslavila zejména rolí Anny v oceňovaném filmu Pořád jsem to já, nebo také jako Jill Taylor ve snímku Oko bere. Herečka, která se díky své jedinečné kráse a inteligenci stala oblíbenkyní filmových producentů, má pravé oko oříškově hnědé a to druhé světle modré.

David Bowie

David Bowie byl britský zpěvák, herec a průkopník nových hudebních trendů. Za manželku měl modelku Iman a i on patřil k celebritám, jež postihla heterochromie. Různobarevnost mu způsobila nehybná zornice, která byla následkem rány pěstí, kterou dostal při školní rvačce. Jedno oko měl světle modré a to druhé tmavě hnědé.

Mila Kunis

Krásná herečka, která v poslední době zazářila například ve filmu Matky na tahu, měla heterochromii jen dočasně. Málokdo ví, že šlo o důsledek oční infekce. „Byla jsem mnoho let slepá na jedno oko a nikdo to nevěděl,“ řekla Kunis Cosmopolitanu v roce 2011. Lékařský zákrok jí pak vrátil zrak i původní barvu očí.

Jane Seymour

Jane Seymour je anglická herečka, která se proslavila především rolí Dr. Michaely Quinnové ve stejnojmenném seriálu, jenž se stal kultem 90. let a Bond girl Solitaire z bondovky Žít a nechat zemřít. Tato půvabná zrzavá kráska má jedno oko zelené, zatímco to druhé hnědé.

Ondřej Brzobohatý

I známý český hudebník a herec Ondřej Brzobohatý se může pyšnit touto abnormalitou. Přestože to není na první pohled až tak zřejmé, jedno oko má tmavě hnědé, zatímco druhé světle hnědé až do zelena.

Kateřina Kasanová

Česká modelka a novopečená maminka Kateřina Kasanová se také může pochlubit touto zajímavostí. Už od narození má jedno oko modré, a to druhé hnědé. Kateřina během svého života z různobarevnosti duhovky spíše těží a považuje ji za přednost. Ve světě modelingu ji tato vada nijak neškodí, ba naopak.

„Je to oční vada, porucha zvaná heterochromie. Vidím dobře, nemám vůbec žádný problém. Jen barva očí je jiná,“ řekla Kasanová v jednom z rozhovorů pro Super.cz.

Podívejte se na jednoduchý návod, jak líčit povislá víčka:

Sdílejte článek
Štítky nemoc oči krása Mila Kunis Ondřej Brzobohatý celebrita herec vrozená vada David Bowie duhovka Jana Seymourová Kate Bosworthová Kateřina Kasanová Pořád jsem to já Heterochromie

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.